Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 februarie 2023
1828 • Se naste Jules Verne
1856 • Barbu Stirbei decreteaza desfiintarea robiei în Tara Româneasca
1859 • Intrarea triumfala a lui Alexandru Ioan Cuza în Bucuresti, dupa alegerea sa ca domn al Principatelor Române
1880 • Franta, Germania si Marea Britanie recunosc independenta de stat a României
1907 • Rascoala taranilor din satul Flamânzi, judetul Boto?ani
1916 • Românul Tristan Tzara creeaza un nou curent de avangarda: dadaismul
Recomandări
Tiberiu Neacșu, Radu Nițescu și Peter Sragher, la cea de-a opta ediție „Citesc poezie”
(Literatură)
Tiberiu Neacsu, Radu Nitescu si Peter Sragher vor fi participantii celei de-a opta editii a intalnirilor literare „Citesc poezie”. Aceasta se va desfasura vineri, 8 iulie, la Ceainaria Carturesti Verona (strada Arthur Verona, 13-15), de la ora 19:00.
Realizatori si moderatori: Emilia Zainel si Mircea Dan Duta. 

In editiile precedente au fost abordate teme diverse, precum: transmiterea si receptarea poeziei, cautarea poeziei (la propriu si la figurat), moduri de „asteptare” al poeziei, dar si „daruirea” poeziei catre publicul feminin, „dansarea” poeziei, serbarea poeziei, precum si fragmentarea poeziei. Intalnirea literara din 8 iulie isi propune sa „imagineze” poezia in mai multe feluri. Spectatorii vor avea parte de premii si surprize, atat din partea invitatilor, cat si a moderatorilor.

Intalnirile au ca scop popularizarea si atragerea catre poezie a unui numar cat mai mare de cititori. Vor avea loc in fiecare a doua vineri din luna, la Ceainaria Librariei Carturesti Verona, urmatoarea editie fiind programata pe 12 august, de la ora 19:00.

Citesc poezie” este numele unei campanii care a debutat in urma cu opt luni si care are ca scop constientizarea importantei poeziei in viata noastra. Ea se adreseaza atat celor care citesc poezie, cat si celor care vor sa descopere lumea unica a versurilor. Pe pagina de facebook a campaniei se pot citi poeme ale unor autori consacrati, nenumarate motive pentru care scriitori, jurnalisti, critici etc. citesc poezie, dar si motive pentru care cititorii aleg sa descopere aceasta delicata forma de expresie.
Sponsori: Julius Meinl. 

Afis Ed 8Tiberiu Neacsu – n. 1981, Timisoara. A absolvit Facultatea de Litere la Craiova, urmand apoi cursuri de masterat, incheiate cu o lucrare despre poezia lui Ion Barbu. A debutat, ca urmare a castigarii concursului „Porni Luceafarul”, cu volumul Nebuna (2000). A doua sa carte a aparut, dupa o lunga pauza, la Editura Tracus Arte, si anume: Acrobat in zece pasi (2013).

Radu Nitescu – n. 1992, Bucuresti. A urmat trei ani cursurile Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti. A publicat doua volume de poezie, gringo (Ed. Casa de Pariuri Literare, 2012) si Dialectica ursilor (Casa de Editura Max Blecher, 2016) si de asemenea a participat cu poeme in mai multe antologii de poezie contemporana. Cand gaseste timp, traduce poezie din engleza (Mark Strand, Kenneth Rexroth, Nick Flynn, Bileh Nickerson si altii). A avut lecturi in mai multe orase din Romania si de asemenea la Berlin si Sofia. Selectii din poemele sale au fost traduse in engleza, germana, bulgara.

Peter Sragher – n. 1960, Bucuresti. Casatorit cu Cristina cu care are un fiu, David-Thomas. A studiat la Bucuresti germanistica. Presedinte al Filialei Bucuresti – traduceri literare si al Consiliului Uniunii Scriitorilor din Romania si al Grazer Autorenversammlung – Austria. Volume de poezie: de ce m-ai facut sarutul urii, ed. Du Style, Bucuresti, 1995; Vitrina – performance de Peter Sragher si Saviana Stanescu in sase limbi; regia: Theodora Herghelegiu, muzica: Lucian Ban, Bucuresti, 1999; sa facem un copil, ed. Paralela 45, Bucuresti, 2003. de ce m-ai facut doamne / por qué me hiciste Dios, vol. bilingv de poezie in romana si spaniola, trad.: Al. Calciu, editions amb, Bucuresti, 2005; Ioan Es. Pop, Peter Sragher, Robert serban.  o caruta incarcata cu nimic / ein karren beladen mit nichts, Antologie bilingva de poezie, ed. Brumar, Timisoara, 2008; asculta tacerea vorbind / hear silence speaking, Lapwing Publishing House, bilingual poetical collection, Belfast, Great britain, 2012 ; dimineata saruta genunchiul athenei, ed. Brumar, Timisoara, 2012.  
Traduceri poeti austrieci contemporani: a scos sase volume bilingve a unor poeti austrieci contemporani: Bernhard Widder, Ernst David, Gerhard Kofler, Bruno Weinhals si Christian Loidl. Festivaluri: participare la festivaluri de poezie in strainatate si in tara. Expozitie foto: in 2007 si 2008 prezinta expozitia sa de fotografie alb-negru lemn viu, lemn rupt, lemn mort in prater si lobau – Austria, la „Muzeul Municipiului Bucuresti”, la Resita, Slobozia si la Café Tabiet, Bucuresti; microexpozitie de foto la „Libraria Semn de Carte” Resita si la „Green Hours”, 2010. Coordonator: coordoneaza singura revista despre traducerea literara din Romania „Revista de traduceri literare” care apare exclusiv online (vezi: www.filialatradlit-buc-usr.ro).  Pasionat de baschet, inot, ski si tenis de masa.

Emilia Zainel (n. 1990, Craiova). Licenta in jurnalism. Master in filosofie. A debutat cu volumul de poezie in afara timpului, ed. Tracus Arte, 2015. PR & Marketing la Brightics.ro, Trainer la Centrul de Terapie prin Ras Mandarin si la scoala de Valori (ONG); Voluntar in diverse proiecte. Este initiatoarea campaniei de constientizare Citesc poezie, in prezent realizatoare si moderatoare a serilor literare Citesc Poezie. Aparitii in reviste: ,,Revista Familia”, „Accente” ,,Moldova literara”, ,,Algoritm Literar”, ,,Actualitatea Literara”, ,,Profil Cultural”, ,,Sibiu Universitar”, ,,Cenaclul de la Paltinis”, „Urmuz”, „Vocativ” etc. Aparitii in antologii: Antologia Festivalului ,,Al. Macedonski” – 2012, Antologia Asociatiei Artgohtica – 2011 si 2012, Antologia ,,Club Astra” – 2009 etc. Poemele sale au fost traduse in limba engleza si ceha. Mai multe pe emiliazainel.ro. Foto afis: Foto Union

Mircea Dan Duta (n. 1967, Bucuresti). Poet, filmolog (autor de expresie ceha), traducator din literaturile ceha, slovaca, engleza si franceza. Absolvent al UNATC (Comunicare Audio-Vizuala - masterat, 1998), FAMU (Facultatea de Film a Academiei de Arte ale Spectacolului din Praga - doctorat, 2004) si al FFUK (Facultatea de Litere / stiinte Umaniste a Universitatii Caroline din Praga - Studii Romanice - masterat, 2008). Fost director al ICR Praga (2006-2014). Pedagog (lector universitar) la FAMU (din 2004), FFUK (din 2002) si FSV (Facultatea de Sociologie a Universitatii Caroline din Praga - din 2009). Organizator de programe culturale implicand in principal cultura contemporana ceha, slovaca si romana. Publicatii: Citate la conserva, complexe de inferioritate si drepturile omului sau Casatorit fara obligatii vand amanta moarta din nascare (mentiune: consumata) - volum de poezie, 2015, editura Petr Štengl, Praga (in ceha). Peisaje, zboruri si dictari - volum de poezie, 2014, editura Petr Štengl, Praga (in ceha). Povestitor, autor, si Dumnezeu (Perspective naratologice si tehnici narative in cadrul Noului Val Cinematografic Ceh si Slovac din anii ´60 ai secolului al XX-lea - 2009, Editura Universitatii Caroline, Praga (in ceha). Istoria relatiilor romano-cehe - volum colectiv, Editura Universitatii din Bucuresti (in ceha si romana). Predarea limbilor si literaturilor slave de sud si balcanice in Europa - 2013, volum colectiv, Editura Universitatii Masaryk, Brno, 2013 (in ceha). Romana ca limba straina - 2013, volum colectiv, Editura Universitatii Babes-Bolyaly, Cluj (in romana). Memorie si istorie: Agricultura si destinul sau dupa 1948 in tarile socialiste - 2011, volum colectiv, Editura Institutului Pentru Studiul Regimurilor Totalitare, Praga (in ceha). Primavara de la Praga in literatura, teatru si film - 2009, volum colectiv, Editura Universitatii Josef Škvorecký, Praga (in ceha). Holocaustul in literatura ceha, slovaca si polona - 2006, volum colectiv, Editura Universitatii Caroline, Praga (in ceha). Traduceri din creatia lui Václav Havel, Arnošt Lustig, Arnošt Goldflam, Petr Zelenka, Tomáš Zmeškal, Miloš Urban, Helga Hošková, Michal Viewegh etc. in mai 2015, a publicat la Editura Tracus Arte prima antologie de poezie ceha contemporana aparuta in Romania dupa 1989.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate