Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Află care sunt cele 11 proiecte finaliste ale Acceleratorului de idei
(Viață)
In cadrul candidaturii Bucurestiului la titlul de Capitala Europeana a Culturii, bucurestenii sunt invitati sa devina participanti activi la viata orasului. In cadrul programului cadru OPEN LAB, Acceleratorul de Idei a pornit ca un apel deschis pentru idei care sa aduca un aport pozitiv la viata orasului, prin colaborari transdisciplinare, schitand felul in care acesta s-ar putea transforma daca ar deveni Capitala Europeana a Culturii in 2021.
 
Intre 21 aprilie si 23 mai, bucurestenii au propus 140 de idei de animare si transformare a orasului, prin proiecte precum gradini urbane, festivaluri de muzica si arta stradala in cartiere sau initiative adresate comunitatilor din toate cartierele, si nu doar din centru. Dintre acestea, 25 de idei au fost selectate pentru a intra in Acceleratorul de Idei, un atelier intensiv in cadrul caruia participantii s-au conectat si si-au consolidate ideile, pentru a dezvolta proiecte transdisciplinare. 

In urma jurizarii finale, 11 proiecte finaliste vor fi finantate cu maximum 10.000 de euro si implementate pana la finalul lunii septembrie, cand Bucurestiul va afla daca va fi Capitala Europeana a Culturii in 2021. 

Proiectele finaliste exploreaza potentialul neexploatat al cartierelor Bucurestiului si isi propun sa implice locuitorii orasului in actul creativ, scotand la iveala povesti si locuri putin cunoscute din oras. 

O lista completa a proiectelor si punctajelor obtinute poate fi gasita pe site-ul www.bucuresti2021.ro/open-lab/accelerator-de-idei/. 

Proiectele castigatoare sunt: 

PERIFERIE
Periferie este proiectul unei viitoare platforme audio-vizuale ce va insuma povestile din zonele marginase ale Bucurestiului, proiect ce se va transforma intr-un film documentar de scurt metraj.
Echipa proiectului - formata dintr-un antropolog-jurnalist, un designer, un programator, un muzician si trei studenti – se foloseste de fotografia documentara, text, video si audio pentru a realiza un tablou realist al unei capitale europene dintr-o perspectiva noua, cea a extremitatilor sale. 

DIN STRADA LUCRURILE SE VAD ALTFEL
Un proiect semnat de curatoarea ODD si de autorul web-serialului susanele, Din strada lucrurile se vad altfel targeteaza adolescentii care isi petrec timpul liber in fata blocului, fara a fi implicati in activitati motivante si creative. Tinerii vor avea ocazia sa spuna povestea orasului din perspectiva lor, prin realizarea unui film experimental de docu-fictiune. 
Realizat in tandem cu proiectul Bucharest Disaster Tour, aceasta initiativa artistica si educationala transforma adolescentii de la periferia lumii culturale in producatori de film si ghizi ai tururilor urbane, 

eartoBucharest
eartoBucharest se foloseste de mediul sonor pentru a reconecta bucurestenii la oras prin alcatuirea unei harti sonore a capitalei prin identificarea sunetelor care definesc o zona, prin accentuarea sunetelor legate de memorie si prin atragerea atentiei asupra aspectelor nocive ale anumitor sunete.
Proiectul isi propune sa contribuie la incepartarea barierelor afective dintre cartierele orasului, colectand sunete specifice din cat mai multe puncte din oras si emitand sunetele Bucurestiului in timp real in spatiul fizic, online si pe mobil. 

Festival de muzica si arte in cartierul Ferentari 
Construit din perspectiva nevoilor culturale si subculturale ale celor care locuiesc in zona Ferentari, Festivalul de muzica si arte isi propune sa implice comunitatile periferice. Cu potentialul de a se transforma, in urmatoarele editii, intr-o platforma de sustinere si promovare a unora dintre cele mai active si mai putin reprezentate subculturi din Bucuresti, Festivalul de muzica si arte in cartierul Ferentari urmareste sa dezvolte un tipar de colaborare cu membrii comunitatii, care devin organizatori ai evenimentului, participanti in calitate de artisti, spectatori, constructori si administratori ai festivalului. 

POP-UP EVENT KIT
Pop-up Event Kit urmeaza sa devina o resursa mobila cu ajutorul careia se poate extinde harta evenimentelor culturale ale Bucurestiului.
Pop-up Event Kit este conceput ca un sistem mobil, modular si flexibil, care asigura cadrul pentru desfasurarea evenimentelor culturale in spatii neconventionale. intr-un oras in care majoritatea actiunilor culturale se desfasoara in perimetrul central, Pop-up Event Kit pune la dispozitie resursele necesare pentru activarea socio-culturala a cartierelor sau a locurilor din Bucuresti unde nu exista spatii optime pentru activitati culturale, fie ca e vorba despre terenuri virane, curtile blocurilor, scoli sau parcari.

FATA ASCUNSA – O CARTARE A DEPRESIEI IN BUCURESTI
Proiectul propune explorarea povestilor personale despre depresie si translatarea artistica a acestora in formate interactive. Reprezentat online prin crearea unei platforme web dedicate si offline sub forma unei serii de interventii performative audio-video in spatiul public si spatii dedicate, proiectul exploreaza povestile personale ale bucurestenilor ca principal atu in lupta impotriva stigmei sociale. 

BUCHAREST DISASTER DETOUR
O colaborare intre Geneva si Bucuresti, Bucharest Disaster Detour ofera o serie de trasee si ghidaje unice prin Bucuresti si Magurele, pentru a capta „socul viitorului”. BDD ofera participantilor si locuitorilor posibilitatea sa testeze si sa descopere cu ajutorul unor detectoare de micro-unde, raze Gama, scanere de wi-fi si radiatii electro-magnetice „orasul invizibil”, non-sensibil si inaccesibil simturilor. Bucharest Disaster Detour exploreaza Bucurestiul viitorului din perspectiva extinctiei sau a cataclismului iminent.

HARTA SENZORIALA A BUCUREsTIULUI CULTURAL
Harta senzoriala a Bucurestiului cultural va consta intr-o serie de instalatii video si acustice site-specific, prezentate in case private si in spatii publice. Proiectul are un format multidisciplinar, implicand artisti si specialisti din mai multe domenii - teatru, dans, muzica, literatura, urbanism, antropologie culturala - precum si folosirea noilor tehnologii pentru demarcarea spatiilor publice devenite spatii de joc. Va fi folosita experienta unor artisti internationali din culturile europene cu traditie in privinta spectacolului site-specific, precum Germania, Anglia, Franta sau Polonia. 

LIVE FROM GIULESTI
Gandit ca parte a proiectului pilot LIVE FROM, Live from Giulesti functioneaza in trei etape: COLECTARE, ANALIZa, CREAtIE. in prima etapa vor fi culese punctele de vedere ale participantilor, pe teme de interes local, sub forma de storytelling. A doua etapa supune informatiile spre analiza unui grup de specialisti, pentru cautarea pattern-urilor reprezentative pentru comunitate. Etapa a treia reda comunitatii punctul de vedere al vocii colective, pentru definirea unei identitati comunitare.

SAVE OR CANCEL
Proiectul vizeaza revitalizarea Teatrului de vara Capitol sub forma unui hub cultural independent. Initiativa este un proiect-pilot interdisciplinar, exemplu pentru alte cinematografe si teatre de vara abandonate, conceput pentru scara umana. Save or Cancel va fi realizat in urma a sase intalniri de lucru cu artistii, iar publicul va fi sensibilizat prin evenimentul de live-drawing in colaborare cu Pisica Patrata. Artistul va revizita desenul conceput in 2009 pentru usa Teatrului de vara Capitol.

OAMENI INVIZIBILI
Proiectul isi propune sa schimbe perceptia societatii asupra cetatenilor care trec de obicei neobservati. Dincolo de monumente istorice, planuri urbanistice si dezvoltare economica, un oras e definit de oamenii care il locuiesc. Bucurestiul nu ar fi fost acelasi oras fara maturatori de strada, gunoieri, florarese, vanzatori ambulanti, pensionari sau fara oamenii strazii. Povestile subiectilor vor deveni benzi desenate.


OPEN LAB este programul sub care Bucurestiul devine un laborator de cultura urbana si se ghideaza dupa urmatoarele principii: colaborare in creatie, co-participare, digitalizare. Deschidem dialogul cu locuitorii Bucurestiului prin procese colective, promovarea initiativelor transdisciplinare, descentralizarea culturii in oras si folosirea de structuri mobile, temporare.  

Mai multe informatii despre OPEN LAB si Acceleratorul de Idei pot fi gasite accesand bucuresti2021.ro/open-lab. 

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate