La gala va fi proiectata productia de film mut „Brancusi Filmé”, ale carei imagini de arhiva vor fi acompaniate de interpretarea la pian a muzicianului Mircea Tiberian.
Festivalul continua la Cinema Muzeul Taranului - Sala Horia Bernea cu proiectii de film dedicate lui Constantin Brancusi, filme in premiera in Romania, dar si cu dezbateri care aduna nume importante din domeniile creative, artistice si de cercetare.
Vineri, de la ora 16:00 are loc dezbaterea „ Arta publicitara: campaniile si endorserii de cultura” sau „ Oamenii de cultura in arta publicitara”, care reuneste profesionisti din agentiile de publicitate si nu numai. Sorin Psatta (Grafitti BBDO), Bogdan Naumovici (23 Communication Ideas), Lucian Georgescu (GAV) , Roxana Memetea (DDB / The Group), Robert Tiederle (Papaya Advertising) si Mirela Matyas (Blue Masters Marketing) sunt cei care vin sa vorbeasca despre implicatiile integrarii personalitatilor culturale in campaniile de advertising. Evenimentul continua cu 3 proiectii de film, prima din lista apartinandu-i regizorului Jean Pradinas, scenariul lui Marin Sorescu, „Brancusi sau scoala de a privi” (1972). Aceasta este urmata de „Coloana sau lectia despre infinit” (R. Laurentiu Damian; 2002), iar cea care inchide seara reprezinta o premiera in Bucuresti: „in cautarea tatalui pierdut” in regia lui Ionut Teianu, si ilustreaza povestea fiului nerecunoscut al lui Brancusi. Ultimele doua filme sunt insotite de sesiuni de intrebari si raspunsuri cu realizatorii.
Ziua de sambata debuteaza cu o noua dezbatere de la ora 16:00: „Arta de a ne iubi patrimoniul”. Invitati sunt Roxana Radvan, coordonatoarea Centrului de Excelenta pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO, Iulian Olteanu, restaurator si expert in piatra, Pavel susara, istoric si critic de arta si Sorana Georgescu Gorjan, cercetator si brancusolog, oameni care vor vorbi despre conservarea, restaurarea si revitalizarea patrimoniului. La finalul dezbaterii se da startul unei noi serii de filme dedicate sculptorului. „Sculpture: Brancusi” (2013), in regia lui Alain Fleischer, va fi proiectat in premiera in tara, ca si productia ce il urmeaza, „Sculpture: Bourdelle” (R. Jean Baptiste Mathieu; 2013). Seara continua cu o noua premiera marca BBC, „Tony Cragg on Constantin Brancusi” (R. Cristopher Swayne; 1992) si se termina cu creatia cinematografica a lui Manase Radnev si Constantin Chelba de la ora 20:00, „Cumintenia Pamantului” (1991). La aceasta ultima proiectie regizorul Chelba va fi prezent in sala pentru discutii cu spectatorii.
Ultima zi a Bucharest Art Film Festival 2016 pregateste un seminar: „Brancusi pentru incepatori”, in care criticul de arta Pavel susara tine alaturi de participanti (ora 16.00) o lectie introductiva in opera si viata artistului national. De la 18:30 incepe ultima serie de proiectii cu productia lui Alexandru Maftei, „La un pas de eternitate” (2016). De la 19:00, Cornel Mihalache ni-l arata pe „Brancusi” (1996), iar evenimentul se incheie cu o alta premiera de film francez, „Regele Rodin” (R. Alain Fleischer, 2013). Alexandru Maftei si Cornel Mihalache vor sta de vorba cu cinefilii prezenti dupa proiectii.
In cadrul festivalulului va fi prezenta artista Alina Gurguta cu o expozitie de costum inspirata de operele lui Brancusi. „Endless Dress” pleaca de la „Coloana fara sfarsit”, „Rochia nesfarsita” fiind rezultatul mai multor incercari de transpunere a elementelor caracteristice din opera sculptorului in costumul neconventional.
Bucharest Art Film Festival este un festival international de(spre) arta, al carui debut are loc in aceasta saptamana. Evenimentul este organizat de Docuart si Institutul Cultural Roman, fiind co-finantat de Uniunea Nationala a Cineastilor (UCIN) si avand partener principal Muzeul National al taranului Roman.
Toate activitatile din cadrul festivalului au intrare libera. Participarea la gala de deschidere din 8 septembrie se realizeaza pe baza de inregistrare online pe site-ul festivalului: artfilmfestival.ro
. |