Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Toamna la Replika
(Viață)
Centrul de Teatru Educational Replika va invita in perioada 12 septembrie-11 noiembrie la spectacole si dezbateri care au loc in cadrul programului Toamna la Replika.
Programul isi propune valorizarea unor teme, problematici si demersuri estetice angajate social si politic, dintr-o perspectiva asumat educationala.
Miza programului este dezvoltarea unui repertoriu pentru publicul tanar, dar nu numai, concentrat pe chestionarea realitatilor cotidiene si pe reflectia asupra modului in care putem schimba aceste realitati.

Spectacolele prezentate au in centru subiecte acute ale societatii contemporane: violenta in scoala, relatiile de autoritate profesori-copii-parinti, nevoia de a reforma sistemul educational din Romania, drepturile copilului, drepturile si protectia animalelor, forta fictiunii de a transforma o realitate dureroasa, capacitatea de a depasi moartea cuiva drag, saracia, conditia vulnerabila a celor care traiesc in camine de varstnici si felul in care poate fi reprezentata pe scena  tema precaritatii.

Conceptele si formulele estetice ale spectacolelor variaza de la monodrame, la spectacol de teatru imersiv jucat pentru 40 de spectatori, la dans contemporan si performance-uri interactive.

Trei dintre spectacolele prezentate in cadrul programului Toamna la ReplikaCopii rai, Amintiri din epoca de scoala si Confesiunile unui caine – vor fi itinerate in opt Institutii de invatamant din Bucuresti: Scoala Gimnaziala nr. 95, Scoala Gimnaziala nr. 114 „Principesa Margareta”, Scoala Gimnaziala nr. 74 „Ienachita Vacarescu”, Scoala Gimnaziala nr. 129 „Elena Farago”, Scoala Gimnaziala nr. 79 „Academician Nicolae Teodorescu”, Scoala Gimnaziala nr. 194 „Marin Sorescu”, Scoala Gimnaziala nr. 120 „Martisor”, Colegiul National „Mihai Eminescu”.

foamea-noastra-cea-de-toate-zilele


Toamna la Replika debuteaza luni, 12 septembrie, cu spectacolul Confesiunile unui caine - de Mihaela Radescu (o poveste emotionanta despre dragostea si respectul pentru animale) si se incheie pe data 11 noiembrie cu premiera spectacolului Pestii dorm? (de Jens Raschke, regia Sanziana Stoican – un spectacol despre intrebarile dureroase, pline de candoare, cu ajutorul carora o fetita decojeste moartea).

Toamna la Replika este un proiect finantat de catre ARCUB prin programul Bucuresti. Orasul in-vizibil.

fata-de-drepturi

PROGRAM SPECTACOLE 
TOAMNA LA REPLIKA
Intrarea libera, numai pe baza de rezervare. 
centrulreplika@gmail.com sau 0732101860


Luni, 12 septembrie, ora 19.00

CONFESIUNILE UNUI CAINE


dramatizare de Mihaela Radescu dupa ”A Dog s Life” de Peter Mayle
regia: Mihaela Radescu si Ioana Macarie
coregrafia: Ioana Macarie
distributia: Mihaela Radescu, Cristian Balas (vioara) si Madalina Florescu (pian)
durata spectacolului: 1h 10 min
limita de varsta: 8+
Spectacolul Confesiunile unui caine are ca subiect lectiile de supravietuire ale unui caine comunitar, a carui poveste de viata l-a facut celebru. Marturisirile personajului sunt prezentate sub forma unei conferinte, dupa modelul TED.

Marti, 13 septembrie, ora 19.00
AMINTIRI DIN EPOCA DE SCOALA, de Mihaela Michailov

regia: Radu Apostol
scenografia: Maria Mandea
muzica: Jak Neumann
coregrafia: Paul Dunca
distributia: Katia Pascariu, Alexandru Potocean
durata spectacolului: 1h
limita de varsta: 10+
Un spectacol despre amintiri personale legate de universul scolii, despre reintalnirea cu noi la scoala, in banci si la tabla, cu fricile, greselile, tacerile si asteptarile noastre, cu minutele in care am visat cai verzi pe peretii claselor in care profii ne-au ridicat in picioare pentru ca n-am fost atenti. Pentru ca n-am fixat ecuatia. Pentru ca n-am dat raspunsul corect. Pentru c-am vorbit neintrebati.

Sambata, 17 septembrie, ora 19.00
IN CUVINTELE TALE, de Peca Stefan

regia: Radu Apostol
scenografia: Arh. Gabi ALbu
video: Elena Gageanu
filmare live: Viorel Cojanu
muzica: Bogdan Burlacianu
distributia: Katia Pascariu, Mihaela Radescu
durata: 1h 25 min
limita de varsta: 10+
Pentru Doinita, o eleva de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinta peste care nu reuseste sa treaca. In momentul in care scoala in care invata Doinita este selectata sa reprezinte Romania la Targul Educational International Lumea ca o scoala, din Oslo, Norvegia, atat mama cat si profesorii percep aceasta participare ca pe o sansa pentru ca Doinita sa uite de sora ei. Copiilor li se cere sa creeze compuneri cu tema „Romania in cuvintele tale”. In timpul sedintei cu parintii, se constata ca cei mai multi copii nu cunosc traditiile si obiceiurile la romani, dar. in schimb, au foarte multa imaginatie si creativitate. Doinita ii bulverseaza pe toti prin compunerea ei. Mama si directoarea scolii concep o noua compunere pe care i-o dau Doinitei sa o invete ca sa o poata prezenta la Oslo. Doinita reuseste prin aceasta compunere sa se impace cu ideea mortii surorii ei.

Duminica, 18 septembrie, ora 19.00
MASKAR [intre], de Mihaela Michailov

regia: Radu Apostol
scenografia: Arh. Gabi Albu
video: Elena Gageanu
muzica: Jak Neumann
distributia: Katia Pascariu, Viorel Cojanu
durata: 1h 30 min
limita de varsta: 10+
MASKAR [intre] e spectacolul confruntarii dintre perceptia unei majoritatii asupra unei minoritati si realitatile cu care se confrunta minoritatea respectiva.E spectacolul coliziunii contururilor si continuturilor unor istorii care coabiteaza fara sa-si cunoasca profunzimile.
Spectacolul MASKAR [intre] are la baza o documentare realizata in orasele Alexandria si Turnu-Magurele, care a constat intr-o serie de interviuri cu persoane din comunitati rome si in ateliere cu grupuri de copii si adolescenti.

Luni, 19 septembrie, ora 19.00
FOAMEA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE, de Peca Stefan

Spectacol de teatru imersiv pentru numai 40 de spectatori
concept: Ana Margineanu, Peca stefan, Radu Apostol
regia: Ana Margineanu, Radu Apostol
scenografia: Arh. Gabi Albu
coregrafia: Carmen Cotofana
distributia: Katia Pascariu, Sabrina Iaschevici, Sebastian Marina, Viorel Cojanu, Raul Stanulescu (vioara) / Constantin Diogene Ciornenchi (vioara)
fotografii: Adi Bulboaca
durata: 2h 20 min
limita de varsta: 14+
Public si artisti recreaza impreuna planul unui filantrop roman foarte putin cunoscut de a vindeca "foamea noastra cea de toate zilele" la inceputul anilor 90 printr-o cina cu prieteni. Avand la baza cateva insemnari incomplete ale filantropului, gasite in documentare, dubiul autenticitatii acestora dar si o serie de interviuri cu oameni care si-au pierdut casele in Sectorul 4 din Bucuresti, "Foamea noastra cea de toate zilele" creaza o experienta imersiva care isi propune sa exploreze natura saraciei din Romania, relatia dintre schimbare sociala reala si procesul artistic, conflictul dintre realitate si fictiune si felul in care il consumam in timpul participarii la un spectacol. 

Duminica, 25 septembrie, ora 19.00
FATA DE DREPTURI, de Mihaela Michailov

spectacol de teatru educational
text: Mihaela Michailov
muzica: Bogdan Burlacianu aka Bobo – Fara Zahar
regia: Radu Apostol
in distributie: Mihaela Radescu, Viorel Cojanu si noua copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 16 ani Andreea Baraitan, Anca Negoita, Ana Maria Zaincovschi, Bianca Gheorghe, Roberta Parascan, Georgiana Moise, Ionut Rosca, Denis Nadolu, Mario Stefan
durata: 1h 10 min
limita de varsta: 10+
Fata de drepturi este un spectacol de teatru educational si participativ, care porneste de la cateva dintre drepturile fundamentale enuntate in Conventia Drepturilor Copilului: dreptul la educatie, dreptul la servicii de sanatate, dreptul la asistenta sociala, dreptul la opinie, dreptul la libertatea de gandire, dreptul la vacanta si la odihna, dreptul copilului de a nu fi supus unor forme de violenta, abuz sau exploatare.

Luni, 10 octombrie, ora 19.00
PIAZZOLLA 21g

spectacol muzical coordonat de Mihaela Radescu si Radu Apostol 
cu concursul Trio Elite: Cristian Balas - vioara, Mladen Spasinovici – violoncel, Madalina Florescu – pian
dupa texte de Jorge Luis Borges, Laura Esquivel, Alain de Botton 
distributia:  Mihaela Radescu, Cristian Balas - vioara, Mladen Spasinovici – violoncel, Madalina Florescu – pian
durata: 1h 15min
limita de varsta: 14+

O calatorie muzicala in Buenos Aires. Un spectacol dedicat memoriei muzicianului de scena Dorina Crisan Rusu.

Joi, 13 octombrie, ora 19.00
COPII RAI, de Mihaela Michailov

regia: Alex Mihaescu
miscarea scenica  Farid Fairuz
muzica live: Jak Neumann
distributia: Katia Pascariu, Jak Neumann
fotografii: Cristi Macovescu
durata: 1h
limita de varsta: 8+
Copii rai vorbeste despre violenta si supunere. Despre imaginatia care se pedepseste pentru ca indrazneste sa se exprime. Despe reguli si excese care pun la colt libertatea copiilor. Copii rai este un spectacol despre sistemul de educatie din Romania, despre formele de violenta care transforma o pedeapsa aparent banala intr-o amenintare colectiva, despre relatiile de putere copii-profesori-parinti.

Joi, 10 noiembrie, ora 19.00
ZMEUL SAU CE ESTE DANSUL CONTEMPORAN

de/cu: Cosmin Manolescu
in absenta: Zan Yamashita
documentar artistic: Tania Cucoreanu & Cosmin Manolescu
producator: stefania Ferchedau
suport tehnic: Radu Apostol
durata spectacolului: 1h
limita de varsta: 12+
Spectacolul „zmeul sau ce este dansul contemporan” reprezinta concretizarea intilnirii artistice dintre Cosmin Manolescu si coregraful japonez Zan Yamashita si a avut premiera in 2015 in cadrul programului de schimburi romano-japoneze Eastern Connection (2013-2015). Incepind cu 2016, piesa este prezentata si in alte formate, solo sau in cadrul unor ateliere dedicate. 
„zmeul” este un razboi al intrebarilor, uneori plin de umor, alteori absurd, este trist, dar si plin de bucurie, si are o anumita poezie. In cadrul piesei, „chestionarea dansului contemporan, a posibilitatii de a gasi o definitie porneste de la un substrat puternic social: nu lipsesc mesajele politice, reflectii asupra tragediei de la Clubul Colectiv, a exploziei de la Fukushima, sau asupra miscarii Rosia Montana” (Gina serbanescu in Dilema Veche).
„zmeul sau ce este dansul contemporan” a primit in decembrie 2015 premiul „Matei Brancoveanu” al Fundatiei Alexandrion pentru sectiunea dans.

Vineri, 11 noiembrie, ora 19.00
PESTII DORM?
O piesa de teatru despre micile, marile si ultimele intrebari ale vietii.
text: Jens Raschke
traducerea din limba germana: Ciprian Marinescu
scenografia: Valentin Varlan
regia: Sanziana Stoican 
distributia: Florentina Nastase
Spectacolul este montat in premiera in Romania.
Piesa este o monodrama ce are ca personaj o fetita de zece ani care incearca sa inteleaga si sa accepte moartea fratelui ei mai mic.  Cu inocenta specifica varstei, ea confrunta aceasta amintire reusind saformuleze toate intrebarile pentru care nici adultii nu au un raspuns. Tema textului este moartea privita prin ochii unui copil iar povestea este adresata atat copiilor cu varsta peste zece ani cat si parintilor lor. 
Un subiect delicat tratat cu si mai multa delicatete, care dupa vizionarea lui lasa in urma un foarte concret punct de pornire pentru o discutie parinte-copil despre un adevar de neclintit: toti oamenii mor mai devreme sau mai tarziu. in urma lor insa raman alti oameni care trebuie sa traiasca mai departe.

maskar
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate