Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Deschiderea expoziției România în Marele Război
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) anunta deschiderea expozitiei Romania in Marele Razboi. Vernisajul va avea loc joi, 15 septembrie 2016, incepand cu ora 17:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei 12, sector 3, Bucuresti.
Expozitia Romania in Marele Razboi este consacrata comemorarii centenarului intrarii in razboi a Regatului Romaniei, dar si a situatiei din Transilvania, Bucovina si Basarabia, afectate, in cel mai inalt grad, de evolutiile politico-militare din Romania anilor 1916-1918/19. Ziua de 14/27 august 1916 reprezinta un punct de cotitura in istoria noastra, ziua in care Regatul Romaniei si-a trecut propriul Rubicon, chiar daca, in realitate milioane de romani din Austro-Ungaria si Imperiul Rus intrasera deja in Primul Razboi Mondial inca de la inceputul lunii august 1914. La sfarsitul acestui razboi, in decembrie 1918, Romania era o alta tara, iar procesul de formare a natiunii romane i?i gasea desavarsirea. La aproape 100 de ani de la aceste evenimente, in ciuda amputarilor teritoriale produse ca urmare a acordului Ribbentrop-Molotov si a tratatului de la Craiova, Romania de azi este, in mare masura, ceea ce s-a decis prin vointa liber exprimata a reprezentantilor natiunii noastre la Chisinau, Cernauti si Alba Iulia, in anul 1918.

Credem ca nu gresim daca socotim decizia din august 1916 a guvernului de atunci al Romaniei ca marcand, mai mult decat oricare alta luata in ultimii 1900 de ani, dezvoltarea istorica a locuitorilor din acest spatiu geografic, deoarece la sfarsitul marii conflagratii, cu pretul unui fluviu de sange si a unei mari de lacrimi s-a desavarsit unitatea nationala a romanilor.

Organizarea expozitiei Romania in Marele Razboi a fost posibila datorita colaborarii dintre Muzeul National de Istorie a Romaniei si alte 20 de institutii din tara si Republica Moldova: Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I”, Muzeul National de Istorie a Moldovei (Chisinau), Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Arhivele Nationale ale Romaniei, Universitatea Babes-Bolyai, Serviciul Istoric al Armatei (Bucuresti), Muzeul National Brukenthal (Sibiu), Complexul Muzeal National „Moldova” (Iasi), Muzeul Bucovinei (Suceava), Muzeul National al Banatului, (Timisoara), Muzeul Olteniei (Craiova), Muzeul Brailei „Carol I”, Muzeul Judetean Arges (Pitesti), Complexul Muzeal Judetean Neamt, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” (Bacau), Muzeul Judetean Ialomita (Slobozia), Muzeul Judetean Satu Mare, Muzeul Judetean Teleorman (Alexandria), Muzeul Comunicatiilor si Informaticii si Asociatia pentru Educatie si Dezvoltare Urbana (Ploiesti).

De asemenea, la organizarea expozitiei au contribuit, cu obiecte din colectiile personale, domnii Cristian Scaiceanu, Dan Dimancescu (Boston, SUA), Adrian Savoiu, Dumitru Catalin Draghici. 2 De asemenea, ne-am bucurat si de cooperarea Editurii Humanitas, care ne-a pus la dispozitie imagini de epoca pastrate in arhiva sa.

Spre deosebire de expozitiile „clasice” dedicate participarii Romaniei la Primul Razboi Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat si pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania si, mai ales, pe cele de la Oituz, Marasti si Marasesti, din vara anului 1917, cea de fata si-a propus sa redea o imagine panoramica a lumii romanesti in integralitatea ?i realitatea ei, deci si a provinciilor istorice aflate sub administratia austro-ungara si ruseasca. Totodata, in expozitie sunt prezentate si subiecte mai putin abordate pana acum, cum ar fi infrangerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferintele populatiei civile aflata in refugiu sau ramasa sub administratia militara straina, destinul prizonierilor romani cazuti in captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viata cotidiana din transee, arta de razboi etc.
Dramatismul si complexitatea epocii anilor 1914-1918 sunt pregnant redate prin documente oficiale si private, presa, fotografii si obiecte tridimensionale originale, multe dintre ele expuse pentru prima oara.
Speram ca publicul va aprecia extraordinara bogatie de informatii si imagini pe care o prezinta expozitia Romania in Marele Razboi, ca si mesajul ei general uman, si va intelege mai bine una dintre cele mai dramatice si inaltatoare pagini din istoria natiunii romane, precum si rolul elitelor, dar si al milioanelor de anonimi in nasterea Romaniei Mari.
Expozitia va fi deschisa in perioada 15 septembrie 2016 - 15 martie 2017.

afis_expo_romania-in-marele-razboi_mnir
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate