Seratele muzicale Opera FANtastica. Luminița Arvunescu în dialog cu Leontina Văduva | |
(Muzică) |
Miercuri, 5 octombrie 2016, ora 19.00, in Salonul Cerchez al Muzeului National Cotroceni va avea loc o noua editie a seratelor muzicale Opera FANtastica, initiate si moderate de Luminita Arvunescu. |
Dupa succesul primei editii, care a avut-o ca invitata pe celebra soprana Nelly Miricioiu (stabilita in Marea Britanie) – editie organizata de Luminita Arvunescu si Fundatia Calea Victoriei in parteneriat cu Muzeul National Cotroceni, Opera FANtastica se alatura seriei evenimentelor dedicate sopranei Leontina Vaduva cu ocazia celebrarii a 30 de ani de cariera internationala pe care le organizeaza Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura, cu o noua editie a sa, avand-o ca invitata pe apreciata soprana Leontina Vaduva.
Pe langa dialogul pe care Luminita Arvunescu il va dezvolta cu invitata sa pe teme de repertoriu si oportunitati de cariera, serata din 5 octombrie va contine si o serie de momente muzicale sustinute de cativa dintre discipolii Leontinei Vaduva in arta cantului: sopranele Alexandra Dobos-Rodriguez si Ramona Paun, tenorul George Ionut Virban si mezzo-soprana Florentina Soare, carora li se vor alatura pianista Diana Ionescu – director artistic al Vibrate Festival - si violonista Clara Cernat - profesor de vioara la Conservatorul din Toulouse si director artistic al festivalului Rencontres Musicale de Nailloux. Cu aceasta ocazie, vor fi expuse si cateva dintre costumele purtate de Leontina Vaduva pe scena Teatrului Capitole din Toulouse, costume ce vor fi insotite de povestile doamnei Michelle Amouroux, Directoarea Atelierelor Capitole.
Evenimentul este organizat de Luminita Arvunescu, Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura, Muzeul National Cotroceni si creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu Théatre du Capitole din Toulouse, Muzeul National „George Enescu”, Societatea Romana de Radiodifuziune, Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi, Kaufland Romania, Unirea Shopping Center, Floria.ro, Wagner Arte Frumoase si Povesti, Domeniile Samburesti si Acqua Carpatica, Aurel Virlan Photography, Theateragentur „Luisa Petrov”, Grand Hotel Continental, Valentina Balasa Ario si Kitarodia.
Participarea la eveniment se face pe baza de invitatie, in limita locurilor disponibile, prin confirmare pana la data de 1 octombrie 2016 pe e-mail: office@musicarte.ro sau mihai.stan03@gmail.com.
***
Pasionata de lumea spectacolului de opera, Luminita Arvunescu isi doreste sa adune in jurul ei prin acest proiect, pe de o parte, artistii de opera – spre a le iscodi memoria si a le afla pildele personale – si, pe de alta parte, cat mai multi spectatori ai teatrului liric; genericul ales, Opera – Fan (tastica), indicand foarte precis aceasta dubla adresare: catre un public «Opera – Fan» si, in acelasi timp, catre acei artisti care fac din Opera, prin talentul si efortul lor, un taram «fantastic». Fiecare intalnire va avea spatiul ei: in functie de invitat, de tematica discutiei, de ceea ce initiatoarea proiectului si-a propus sa lase inregistrat pe banda memoriei colective. Va avea muzica si proiectii video, discutii libere cu publicul si surprize bine ascunse, va incerca sa combine, cat mai fluent, detaliile din viata privata a invitatilor cu cele de context, indiciile esentiale pentru o cariera in domeniul teatrului liric cu exemplele si povestile de succes si, va recupera poate, multe absente.
Luminita Arvunescu este una dintre cele mai familiare si apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobandit, in timp, notorietate.
A absolvit Sectia de Muzicologie – ca sefa de promotie – la actuala Universitate Nationala de Muzica din Bucuresti si are un doctorat obtinut cu Summa cum laude in domeniul Jurnalismului muzical. Este angajata a Societatii Romane de Radiodifuziune din 1990 - specializata in Muzica de Opera – iar in 1996 a contribuit la pregatirea si lansarea primului post de muzica clasica din tara, Radio Romania Muzical, de pe pozitia de editor, pozitie pe care a ocupat-o pana in 2004.
Ca realizator - radio, s-a remarcat prin emisiunea Seara de opera : nelipsita din grila posturilor Radio Romania Muzical si Radio Romania Cultural de 19 ani si distinsa cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali ( 1998 ) si Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Roman ( 2008 ). A arhivat zeci de interviuri cu personalitati artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar cativa dintre cei multi care i-au acordat interviuri in exclusivitate. A fost primul jurnalist acreditat de Radio Romania in Germania, dupa evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondente muzicale saptamanale. si, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio strain, in 2011, de la Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes.
A semnat numeroase articole, recenzii si interviuri in diferite publicatii. Face parte din Juriul Galei Operelor Nationale Romane.
Organizatori: Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura, Muzeul National Cotroceni si creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti
Parteneri institutionali: Théatre du Capitole din Toulouse, Muzeul National „George Enescu”, Societatea Romana de Radiodifuziune si Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi
Parteneri: Kaufland Romania, Unirea Shopping Center, Floria.ro, Wagner Arte Frumoase si Povesti, Domeniile Samburesti si Acqua Carpatica, Aurel Virlan Photography, Theateragentur „Luisa Petrov”, Grand Hotel Continental, Valentina Balasa Ario si Kitarodia
. | |
|
|