(Institutul Francez, Bd.C.D.Loga, nr.46)
Originara din Cetate, un sat doljean din pitoreasca lunca a Dunarii, absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, promotia 1983, Daniela Vinciguerra Radut a decis sa se retraga din profesie (dupa aproape 30 de ani de munca juridica) si sa se dedice unei pasiuni mai vechi: scrisul.
Primele trei lucrari si cele mai dragi dumneaei de altfel, respectiv «Vivant entre deux mondes/Traind intre doua lumi», «De la Roumanie à la Corse, aller-retour/Din Romania in Corsica, dus-intors» si «L’autre visage de la Roumanie, l’autre visage de la Corse/Cealalta fata a Romaniei, cealalta fata a Corsicii» sunt de fapt rodul eforturilor sale de integrare in patria ei de adoptie, insula Corsica.
Studiind istoria si cultura poporului corsican, a fost surprinsa de nenumaratele afinitati si similitudini dintre cele doua popoare, incepand cu radacina latina, comuna limbilor romana si corsicana, continuand cu miturile esentiale si legendele populare si terminand cu elemente din cele mai banale, cum ar fi vestimentatia sau bucataria.
Cu emotie descopera la poporul corsican ritualul paparudei, descantecul de deochi, proverbe asemanatoare ori identice, urme arheologice indicand existenta unui tezaur nedescoperit inca, numit «Closca cu puii de aur», etc. La fel s-a infiripat si ideea colectiei «Notre pharmacie verte/ Farmacia noastra verde», din care a publicat primele patru lucrari, despre sanziene, spanz, branduse si lumanarica, plante care cresc si pe pamant corsican si ale caror utilizari ca remedii populare sunt identice cu cele romanesti.
Mesajul tuturor acestor lucrari ca si al fiecareia in parte este unul singur : sa ne imbogatim spiritual, impartind tuturor din ceea ce avem mai bun si mai frumos fiecare.
MODERATORUL serii va fi dna prof. Maria Butan
. |