Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Deschiderea expoziției „Aurul și argintul antic al României” la Piatra Neamț
(Istorie)
In perioada 21 septembrie – 30 octombrie 2016, expozitia temporara itineranta „Aurul si argintul antic al Romaniei.” va fi prezentata la sediul Muzeului de Arta din cadrul Complexului Muzeal Judetean Neamt (Piatra Neamt).
Organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) in colaborare cu 31 de muzee de profil din intreaga tara, intre care si institutia gazda, expozitia reuneste peste 1000 de obiecte arheologice din metale pretioase, de o valoare istorica deosebita, descoperite de-a lungul ultimelor doua secole pe teritoriul Romaniei.
Vernisajul expozitiei a avut loc in data de 21 septembrie, ora 17.00. 

Complexul Muzeal Judetean Neamt a contribuit atat cu piese din metal pretios, cat si cu artefacte de o valoare artistica exceptionala, realizate din lut si cupru, reprezentative pentru spatiul si perioada careia ii apartin. Printre acestea se numara artefacte eneolitice, vechi de aproape 7.000 de ani, unice prin maiestria realizarii lor. „Vasul cu suport si colonete” descoperit in cunoscuta asezare de la Izvoare, vasul-suport denumit sugestiv „Hora de la Frumusica”, „Soborul zeitelor” de la Poduri sunt doar o parte dintre piesele emblematice care au luat nastere din mainile olarilor cucutenieni.

Descoperirile comune, dar mai ales cele de prestigiu din acropola si necropola de la Brad ne spun ca pe terasa Siretului s-a aflat, incepand din eneolitic, dar exceland in epoca dacica clasica, un centru de putere. Liderii acestei comunitati si-au etalat obiectele de prestigiu, din aur sau cupru, argint sau bronz, facandu-si cunoscuta autoritatea.
Marturii ale priceperii artistilor antici, piesele prezentate in cadrul expozitiei vorbesc despre realitati politice ale vremii lor, despre insemne ale aristocratiei expuse cu fala, despre putere si faima.

Muzeul National de Istorie a Romaniei a demarat acest proiect expozitional in decembrie 2013 si, pana in prezent, expozitia a fost itinerata la Timisoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Targu Mures, Alba Iulia, Buzau, Craiova, Iasi, Constanta, iar acum Piatra Neamt. Coordonatorii expozitiei sunt dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu, Director General al Muzeului National de Istorie a Romaniei, si dr. Rodica Oanta-Marghitu, seful biroului Tezaur Istoric din cadrul MNIR.

afis_expo_aurul-si-argintul-antic-al-romaniei-la-piatra-neamt_mnir2016


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate