Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 februarie 2023
1789 • A fost ales primul pre?edinte al SUA, George Washington
1847 • Se inaugureaza Teatrul de la Copou din Iasi
1852 • Se naste Ion Luca Caragiale
1884 • A fost publicata prima editie a Oxford English Dictionary
1894 • Se naste Lucian Grigorescu
1896 • Premiera mondiala a operei "Boema" de Puccini, la Torino
Recomandări
Scriitorul Andrei Codrescu în România: turneu național cu deschidere marți, 27 septembrie, la Institutul Cultural Român București
(Literatură)
Cunoscutul scriitor american de origine romana Andrei Codrescu soseste astazi in Romania pentru un turneu ce va include conferinte si dezbateri legate de centenarul DADA, precum si lansarea unei noi carti de poezii, in cinci orase din tara. Vizita in Romania este organizata la initiativa scriitoarei Ruxandra Cesereanu, cu sprijinul Institutului Cultural Roman si al editurii Curtea Veche.
In perioada 27 septembrie - 14 octombrie autorul se va intalni cu publicul la Bucuresti, Zalau,  Craiova, Cluj-Napoca si Sibiu. Partenerii turneului national Andrei Codrescu sunt Institutul Cultural Roman, Fundatia - Editura Scrisul Romanesc, Editura scoala Ardeleana, Editura Caiete Silvane, Libraria Habitus, Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Phantasma – Centrul de Cercetare a Imaginarului, Festivalul International de Carte Transilvania, Libraria Bizantina, Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti.

ac-by-eduard-keller

foto by Eduard Keller


Debutul turneului va avea loc marti, 27 septembrie, incepand cu ora 18.30, la Institutul Cultural Roman din Bucuresti (Aleea Alexandru 38), unde va avea loc evenimentul “O seara cu Andrei Codrescu”, care va include doua evenimente: lansarea noului volum “The Art of Forgetting/ Arta uitarii”, aparuta la editura Scoala Ardeleana si o conferinta dedicata sarbatorii Dada din acest an, „Centenarul Dada vazut prin Ghid dada pentru postumani. Tzara si Lenin joaca sah.” (Curtea Veche Publishing). Alaturi de autor va lua cuvantul Nicolae Manolescu, critic literar si domnul Radu Boroianu, directorul Institutului Cultural Roman.

Scriitorul va ajunge mai apoi in Craiova, unde pe 29 septembrie, incepand cu ora 16.30, se va intalni cu publicul la Muzeul de Arta in Sala Oglinzilor (str. Calea Unirii 15). La evenimentul “Avangarda si avangardismul” vor participa, alaturi de autor, scriitorii Carmen Firan si Adrian Sangeorzan si academicienii Dumitru Radu Popescu si Gheorghe Paun. Evenimentul va fi urmat de o alta intalnire vineri, 30 septembrie, tot la Muzeul de Arta, in Sala Oglinzilor, unde incepand cu ora 11.30 va avea loc lansarea cartii “The Art of Forgetting/ Arta Uitarii” si decernarea Premiului Tudor Arghezi - Opera Omnia. Premiul ii este oferit autorului Andrei Codrescu pentru intreaga activitate literara de catre Editura Scrisul Romanesc. Intalnirile autorului cu publicul de la Craiova au loc in cadrul editiei cu numarul XI a Colocviilor “Scrisului Romanesc”.

Andrei Codrescu este asteptat si la Zalau marti, 4 octombrie. Detalii vor fi disponibile in curand.

A patra localitate unde Andrei Codrescu se va intalni cu publicul este Cluj-Napoca. Primul eveniment literar din Cluj este lansarea cartii “The Art of Forgetting/Arta Uitarii”, care va avea loc pe 5 octombrie 2016, in cadrul Festivalului International de Carte Transilvania. Vor participa alaturi de autor scriitoarea Ruxandra Cesereanu, poetul Marius Conkan, si directorul editurii Scoala Ardeleana, Vasile Dancu. O a doua intalnire cu publicul va avea loc vineri, 7 octombrie, incepand cu ora 17.00 la Facultatea de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai”, in sala Popovici. De aceasta data evenimentul se va desfasura sub forma unei conferinte aniversare despre miscarea Dada. Conferinta va fi prezentata de scriitoarea Ruxandra Cesereanu.

Turneul continua la Sibiu in data de 10 octombrie, unde incepand cu ora 18.00 se va desfasura un dialog intre Andrei Codrescu si Radu Vancu la Libraria Habitus (Piata Mica 4). Discutia va avea ca punct central volumul “The Art of Forgetting/Arta Uitarii”.

Scriitorul Andrei Codrescu se va intoarce in Bucuresti pentru alte doua intalniri cu publicul.

Primul eveniment va avea loc la Libraria Bizantina (Str. Bibescu Voda 20) joi, 13 octombrie, incepand cu ora 19.00. La aceasta intalnire cu publicul discutia se va concentra in jurul catorva volume traduse in limba romana la Curtea Veche Publishing ale autorului: “Lectia de poezie”, “Ghid dada pentru postumani. Tzara si Lenin joaca sah”, “Gaura din steag. Povestea unei reveniri si a unei revolutii” si “Prof pe drum”. Alaturi de autor va participa si Cosmin Ciotlos, critic literar.

O a treia intalnire cu publicul din Bucuresti va avea loc la Facultatea de Litere vineri, 14 octombrie. Mai multe detalii vor fi disponibile in curand.

Accesul la toate intalnirile cu Andrei Codrescu este liber, in limita locurilor disponibile.

afis_libraria-bizantina


Andrei Codrescu (1946) a trait in Romania pana la varsta de 19 ani. in 1989, dupa o absenta de peste un sfert de secol, a revenit in tara pentru a relata de la fata locului evenimentele din decembrie 1989 si caderea regimului comunist, pe care le-a redat in “Gaura din steag”, declarata de New York Times „Notable Book of the Year“ (1991). Eseurile sale care analizeaza dezintegrarea comunismului au aparut intr-o serie de volume, inclusiv in The Disappearance of the Outside (1991), Zombification (1994) si The Dog with a Chip in His Neck (1996), ultimele doua la editura St. Martin’s Press. Andrei Codrescu este comentator la National Public Radio, fondator al publicatiei Exquisite Corpse: A Journal of Books & Ideas si a predat literatura la Louisiana State University in Baton Rouge. in Romania i-au fost traduse si publicate, de-a lungul anilor, mai multe volume, printre care: “Domnul Teste in America” (1993), “Contesa sangeroasa”, (1999), “Mesi@” (1999, 2006), “Casanova in Boemia” (2005). La Curtea Veche Publishing, in seria „Andrei Codrescu“, au fost publicate pana in prezent “Prof pe drum” (2008), “Gaura din steag. Povestea unei reveniri si a unei revolutii” (2008), “Ghid Dada pentru postumani. Tzara si Lenin joaca sah” (2009), “Ay, Cuba! O calatorie socio-erotica” (2012) si “Lectia de poezie” (2014).

coperta-dada1


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate