Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 februarie 2023
1789 • A fost ales primul pre?edinte al SUA, George Washington
1847 • Se inaugureaza Teatrul de la Copou din Iasi
1852 • Se naste Ion Luca Caragiale
1884 • A fost publicata prima editie a Oxford English Dictionary
1894 • Se naste Lucian Grigorescu
1896 • Premiera mondiala a operei "Boema" de Puccini, la Torino
Recomandări
Regizoarea Carmen Lidia Vidu merge în America cu două spectacole toamna aceasta: "Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase" și "Eu. O casă de păpuși"
(Teatru)
Spectacolele "Cantec de leagan - O poveste despre Maria Tanase" si "Eu. O casa de papusi", ambele semnate de regizoarea Carmen Lidia Vidu, ajung toamna aceasta in Statele Unite ale Americii.
"Cantec de leagan. O poveste despre Maria Tanase" este un spectacol-confesiune ce aduce alaturi cele mai cunoscute cantece ale Mariei Tanase, interpretate magistral de actrita Mirela Pana, dar si lucrurile cele mai putin stiute despre marea artista. "Cantec de leagan. O poveste despre Maria Tanase" va avea saptamana viitoare doua reprezentatii peste ocean: pe 6 octombrie la New York, la invitatia Institutului Cultural Roman, si pe 8 octombrie la Seattle, un spectacol organizat de ICR si American Romanian Cultural Society "The Northwest Bridge to Southeast Europe".

De asemenea, spectacolul "Eu. O casa de papusi", un spectacol-emblema despre emanciparea femeii, adaptare moderna a capodoperei lui Henrik Ibsen, in care actrita Aura Calarasu readuce la viata celebrul personaj Nora, va avea trei reprezentatii in Statele Unite ale Americii, in luna noiembrie: pe 18, 19 si 20 noiembrie, spectacolul se va juca la prestigioasa sala HERE Arts Center din New York. Cele trei reprezentatii ale spectacolului vor fi precedate de o conferinta de presa a echipei "Eu. O casa de papusi", pe data de 17 noiembrie. 

"Cantec de leagan. O poveste despre Maria Tanase"
Regia: Carmen Lidia Vidu
Cu: Mirela Pana
La pian: George Calin
Producator & Video Assistant: Iulia Pana
PR: Alina Neagu
Blog: http://mariatanase.tumblr.com/

Reprezentatii in Statele Unite ale Americii:
Joi, 6 octombrie, ora 7:00 PM, la Institutul Cultural Roman din New York, sala Auditorium 
200 East 38th St., New York, NY 10016
Spectacolul se va juca in limba romana, cu subtitrare in limba engleza.
Intrarea este gratuita. 
Sambata, 8 octombrie, ora 7:30 PM, la Nesholm Family Lecture Hall at McCaw Hall, Seattle Center
321 Mercer Street, Seattle, WA 98109
Spectacolul se va juca in limba romana, cu subtitrare in limba engleza.
Pretul unui bilet este 25 de dolari sau 20 dolari pentru elevi si pensionari.

"Cantec de leagan. O poveste despre Maria Tanase" este un video poem teatral nascut din ambitia regizoarei Carmen Lidia Vidu si a actritei Mirela Pana de a aduce pe o scena de teatru primul spectacol adevarat despre Maria Tanase. Este un spectacol sincer, ca o stare, incarcat de emotie, care dezvaluie o alta fata a Mariei Tanase, departe de personajul mediatizat.

"Cantec de leagan. O poveste despre Maria Tanase" aduce pentru prima data pe o scena de teatru documente autentice, scrisori de arhiva, franturi din interviurile, gandurile si amintirile Mariei Tanase, alaturi de 6 dintre cantecele nemuritoare ale artistei, interpretate live.

"M-am antrenat din liceu ca sa ajung in America. Am vrut s-o vizitez, apoi sa o locuiesc, apoi sa muncesc. Fac parte dintr-o generatie care gandea ca daca esti bun, trebuie sa pleci, ca numai cei slabi raman in Romania. Am fost setata sa vorbesc ca in afara, sa am masina americaneasca, sa ascult muzica lor si sa dansez ca si ei. Nu am ajuns niciodata in America, iar de vreo doi sau trei ani, pofta mea s-a indreptat spre Romania. Am inceput sa doresc sa-mi cunosc generatia si sa muncesc in cat mai multe orase din tara. Am pofta reala de Romania. Si tocmai acum, cand nu mai visez la America, se face ca la distanta de mai puiin de o luna sa am doua turnee distincte cu doua spectacole diferite in Statele Unite. "Cantec de leagan. O poveste despre Maria Tanase" se va juca in octombrie la New York si la Seattle, iar in noiembrie, vom juca la New York spectacolul "Eu. O casa de papusi". Sunt timida si sper sa fie o calatorie plina de bucurie."

- Carmen Lidia Vidu, regizor

"<Cantec de leagan. O poveste despre Maria Tanase> m-a facut sa gasesc putere si incredere in afara mea! <Cantec de leagan. O poveste despre Maria Tanase> m-a facut sa visez si asfel sa primesc raspunsuri!" - Mirela Pana, actrita

"Sunt foarte incantat sa particip la acest spectacol-eveniment, sa transmit romanilor de peste ocean acest mesaj, cu crampeie din viata Mariei Tanase, plin de emotii." - George Calin, pianist

cantec-de-leagan-afis


"Eu, o casa de papusi"
dupa Henrik Ibsen
Regia: Carmen Lidia Vidu
Actrita: Aura Hasnas Calarasu
Soprana: Catalina Antal
Scenografia: Constantin Ciubotaru
Muzica: Ovidiu Chihaia
Video: Cristina Baciu
Masca: Cristina Mihaela Radulescu
Miscarea scenica: Ioana Marchidan
Curator proiect: Cristina Modreanu
PR: Alina Neagu, Roxana Crisan

Blog: http://eu-o-casa-de-papusi.tumblr.com
Reprezentatii in Statele Unite ale Americii: 
18, 19 si 20 noiembrie la HERE Arts Center din New York.  
Cele trei reprezentatii ale spectacolului vor fi precedate de o conferinta de presa sustinuta de echipa pe data de 17 noiembrie.

"Eu. O casa de papusi", un spectacol extrem de personal, in care regizoarea Carmen Lidia Vidu mixeaza emotionant Ibsen, film noir si muzica live, este inspirat de celebrul personaj Nora din piesa "O casa de papusi" de Henrik Ibsen. La peste 130 de ani de la premiera piesei de teatru care a deschis calea emanciparii femeii, montarea de la Teatrul Odeon, semnata Carmen Lidia Vidu, continua sa starneasca intrebari, intr-o lume in care Nora nu mai este o raritate, ci este prezenta in tot mai multe dintre noi. Potrivit criticii de specialitate, viziunea regizoarei Carmen Lidia Vidu este complet iesita din comun, din limite si din tipare.

Spectacolul "Eu. O casa de papusi" este prima productie din proiectul "Surorile Heddei. Sustinerea femeilor artist din Romania si Estul Europei", castigator al Ibsen Scholarship 2014, fiind o coproductie a Teatrului Odeon si a Asociatiei Romane pentru Promovarea Artelor Spectacolului.

"Viitorul este feminin. si nimic mai firesc decat sa afirmam asta la New York - SUA, in aceste timpuri. Nora secolului XIX ar fi, acum, fericita. Nora noastra este lucida. Noi, increzatoare." - Aura Hasnas Calarasu, actrita

"M-am gandit de multe ori cum poate deveni arta un limbaj universal. Cu ocazia deplasarii la New York sper sa gasesc macar o parte din raspuns. E simplu sa comunici cu oamenii prin emotie iar eu asta imi doresc. Sa transmit emotie. Din acest motiv, abia astept sa ajung acolo si la sfirsitul spectacolului sa simt ca am comunicat macar cu un om." - Catalina Antal, soprana

eu-o-casa-de-papusi-afis


Carmen Lidia Vidu - o voce unica pe scena teatrului si castigatoare a Premiului Gopo

Carmen Lidia Vidu s-a nascut pe 1 ianuarie 1980, a copilarit in Arad si a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale din Bucuresti in anul 2003. Este regizor de teatru, de film si de evenimente si a montat douasprezece spectacole de teatru pe scenele Capitalei - de la Teatrul National, Teatrul Odeon si Teatrul Nottara, pana la cele mai importante spatii independente din Bucuresti - Teatrul Act, Green Hours si Godot Cafe Teatru.

Carmen Lidia Vidu, regizoarea care promite ca nu se va opri niciodata din experiment, este o voce unica pe scena romaneasca, fiind primul regizor din Romania care a combinat cu succes videoproiectiile si mijloacele specifice filmului cu prezenta live a actorilor. 

Pe 30 septembrie, un nou spectacol in regia lui Carmen Lidia Vidu va avea premiera la Teatrul Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe: "Jurnal de Romania. Sfantu Gheorghe".

In anul 2015, Carmen Lidia Vidu a castigat cel mai important premiu de pana acum al carierei - Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj documentar cu filmul "O scurta istorie Astra Film" (https://youtu.be/-wYZqVNf9eE ).

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate