Jurnalistul de poveste, Povesti pe muzica, Actorie pentru cititori, conferintele de parenting pentru lectura sunt doar cateva dintre cele 120 de activitati de la Narativ.
Participarea este gratuita, pe baza inscrierii pe site-ul narativ.ro sau la numarul de telefon 031 821 0260. Festivalul s-a deschis in weekendul 24-25 septembrie, cand aproape 1.000 de participanti si-au aratat interesul, iar pentru cel de al doilea weekend deja peste 1200 de persoane si-au rezervat un loc.
Conform statisticilor, doar 51% dintre romani citesc carti si doar 17% din populatie a vizitat o biblioteca publica (cf. Eurobarometrului). Festivalul de lectura pentru copii Narativ cuprinde ateliere interactive si conferinte realizate de catre specialisti in educatia nonformala si psihologia copilului, cu scopul de a creste interesul celor mici pentru lectura si de a-i familiariza pe parinti si profesori cu tehnici moderne de a-i face pe copii sa citeasca din placere.
“Semnalele primite sunt promitatoare. Avem familii care se vor intoarce in cel de al doilea weekend de festival si multumirile lor continua de la terminarea primelor ateliere, ceea ce pentru noi este o confirmare ca am gasit o reteta potrivita de a-i atrage spre lectura”, spune presedinta Asociatiei Curtea Veche, Iren Arsene Máté.
“Activitatile pentru copii au fost rezervate la capacitate maxima, insa ce m-a bucurat cel mai mult a fost amfiteatrul plin de parinti. Ei au venit impreuna cu cei mici si sunt sigura ca au plecat de aici (cel putin pentru o vreme) cu idei despre cum ar trebui sa facem din momentele de lectura clipe de comunicare si de sudare a familiei, astfel incat cititul sa devina una dintre cele mai placute activitati”.
Yaris, un participant de 10 ani al Festivalului, povesteste plin de entuziasm experienta lui: „Am venit anul trecut la NARATIV pentru ca am vrut sa vad despre ce este vorba si mi-au placut profesorii, felul in care interactionau cu copiii si ca am invatat si am facut lucruri pe care nu poti sa le faci tot timpul, cum ar fi Teatrul de Umbre. Anul acesta am venit pentru ca vreau sa repet experienta. Mi-ar placea sa tina mai mult. Le-as spune si altor copii sa vina pentru ca nu stiu cui sa nu-i placa aici.”
In primul weekend de Narativ au participat copii din mediul urban, dar si din mediul rural. Cei mici au desenat, au inventat povesti care mai de care mai interesante, au compus muzica, au facut teatru, in timp ce parintii si profesorii au ascultat conferintele expertilor in educatie si parenting Oana Moraru si Gaspár György.
In weekendul 1-2 octombrie aventura lecturii va continua alaturi de speakeri si pedagogi apreciati, printre care Urania Cremene, Smaranda Nicolau, David Hughes (British Council), Adina Rosetti, Diana Vasilescu, Barna Nemethi, Razvan Ropotan. Atelierele pornesc de la marile opere literare, precum “Odiseea” (Banda desenata), “Mituri grecesti” (Teatru de umbre), “Robinson Crusoe” (Ilustratie creativa), “Alice in tara Minunilor” (Teatru pentru cititori), “Peter Pan” (Actorie pentru cititori).
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Powered by Kaufland
Parteneri: Curtea Veche Publishing, Tinmar Energy, scoala Centrala Bucuresti, Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, United Media Romania, Printcenter.ro, Scorseze Ambulanta, Herlitz Romania, Sameday Courier, ArtCrowd, British Council
Eveniment hidratat de La Fantana
. |