Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
"Neliniștile prezentului” expuse în ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași
(Teatru)
Cea de-a noua editie a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar Iasi (FITPTI), care va avea loc intre 6-12 octombrie se va preocupa de "Nelinistile prezentului”. 
Editia actuala se anunta bogata si spectaculoasa, reunind la Iasi peste 300 de oameni de teatru din 17 tari.
 
Un Hamlet modern, Alice, Omul de zapada care voia sa intalneasca soarele, Vertij, O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii, Bizoni. Fabula urbana #2 sunt doar cateva dintre punctele de atractie incluse in programul acestui festival cu traditie, deja, pentru Iasi.

Ce au in comun Shakespeare si formatia Subcarpati?

Raspunsul il puteti gasi pe 10 octombrie, de la ora 19, urmarind spectacolul Hamlet al Teatrului National "Mihai Eminescu" din Timisoara imaginat de Ada Lupu Hausvater pornind de la acordurile si ritmurile formatiei Subcarpati. 
„A fi sau a nu fi, asta-i intrebarea… Mort sau viu: oare care este calea?” sunt versurile cantate live de Marius Andrei Alexe MC Bean de la Subcarpati, care joaca in rolul Fantomei tatalui, sustinand armoniile care le definesc stilul, cu elemente din folclorul romanesc, retranspuse pe beat-uri hip-hop, dubstep sau muzica electronica. 
Muzica este compusa special pentru aceasta productie si se aud pe tot parcursul reprezentatiei. 

„Ideea montarii lui Hamlet in imediata realitate mi-a aparut in momentul in care am facut cunostinta cu Bean, inaintea unui concert Subcarpati (…) Am facut cunostinta cu un om frumos, autentic, un om normal, calitate pe care o caut in jurul meu si pe care nu intotdeauna o gasesc. Atunci m-am intrebat daca nu cumva publicul din jur are nevoie de propriul lui Hamlet”,

spune regizoarea Ada Lupu Hausvater

In rolul lui Hamlet joaca Matei Chioariu, Claudius este Marius Rizea, Gertrude - Claudia Ieremia, Ofelia-Cristina König etc. Echipa a lucrat pe o traducere noua, un remix realizat de Peca Stefan, care aduce textul shakespearian in anii 2016.

Alice este o fetita ca toate fetitele! 

In spectacolul lui Eugen Jebeleanu de la Teatrul Gong din Sibiu, Alice este o fetita ca toate fetitele. Merge la scoala, ia lectii de dans, muzica, engleza si inot. Mama o imbraca cu haine frumoase, o duce in vacante in strainatate si o incurajeaza cand are lucrari si concursuri. Mama nu o intreaba insa niciodata ce vrea ea, de fapt. Ce materii prefera, ce haine ii plac, cu cine vrea sa se joace, la ce viseaza sau daca are suficient timp pentru ea. Alice este povestea unei fetite care descopera ca ceea ce isi doresc parintii de la ea pare a fi mai important decat ceea ce isi doreste ea insasi. In timpul aventurilor sale, cu ajutorul unor personaje bizare care seamana insa mult cu oamenii din viata sa, Alice isi da seama ca ea este... ea. Si asta inseamna ca poate alege, ca ea este cea care decide asupra propriei sale fiinte. 
Alice este povestea maturizarii unui copil in lumea contemporana, o lume care isi impune regulile: are standarde de frumusete, stereotipii de gen, este comerciala (vizeaza profitul), se bazeaza pe imagine (aparente), nu pe continut si este consumatoare de timp. Alice din spectacol intelege insa ca tiparele pe care lumea le impune nu sunt corecte si ca propria ei personalitate si propriile ei dorinte sunt cele care conteaza cu adevarat. 
Spectacolul sibian poate fi vizionat de intreaga familie, sambata, 8 octombrie, ora 11.30, la sala mare a Teatrului "Luceafarul".

Matei Visniec si teatrul pentru copii

Si la aceasta editie, diminetile FITPTI le vor apartine celor mai mici, iar pe 9 octombrie, de la ora 11,30, acestia vor putea urmari o punere in scena a singurului text de teatru destinat lor de cunoscutul dramaturg roman de expresie franceza Matei Visniec: Omul de zapada care voia sa intalneasca soarele. Este un poem plin de tandrete, de candoare, de sensibilitate, despre prietenie, intrajutorare, tristete, bucurie, speranta.  Spectacolul este realizat de echipa de artisti a Teatrului "Tandarica" din Bucuresti.

Despre uitare ca forma de pierdere a identitatii, prin teatru-dans

”Acest spectacol e despre mama mea, da – despre mama mea care sufera de Alzheimer – despre mama pe care nu am pierdut-o – despre mama mea care, insa, m-a pierdut, cu toate ca e inca alaturi de mine. Cum poti sa exprimi o atare sfasiere?"

se intreaba regizorul Mihai Maniutiu, realizatorul spectacolului Vertij, produs de Teatrul "Aureliu Manea" din Turda. 

Este un spectacol de teatru-dans realizat in echipa cu Vava Stefanescu, Andrea Gavriliu, Marcel Iures (voce), Adrian Damian (scenografia), Serban Ursachi (muzica si remixuri)  Lucian Moga (light-design). 

"Ma bucur ca am ascultat de primul impuls, de cea dintai intuitie privind distributia acestui spectacol-exorcism; drept urmare, cele doua corpuri care isi asuma sa reprezinte destinul dificil al trupului scindat/dedublat al Mamei mele sunt corpurile a doua coregrafe si dansatoare de exceptie: Vava Stefanescu si Andrea Gavriliu. Corpuri vitale, supravitale care, in mod paradoxal, par a sti multe lucruri enigmatice si tulburatoare despre devitalizare, pierderea identitatii corporale si a constiintei de sine", mai precizeaza regizorul. 
Spectacolul este programat pe 6 octombrie, de la ora 19.00.

Radu Afrim, la FITPTI

Spectacolul realizat de foarte popularul regizor Radu Afrim cu trupa Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu Bizoni. Fabula urbana #2 dupa Pau Miro va putea fi urmarit vineri, 8 octombrie, de la ora 19.00, la sala mare a Teatrului "Luceafarul". 
Cu o distributie formata din tineri actori, Radu Afrim creeaza un spectacol emotionant despre moarte si supravietuire. Bizoni este povestea unei familii care dispare incet. Actiunea se petrece intr-o spalatorie, o afacere de familie, in care pacatele si secretele se spala prin violenta si izolare. Un copil moare, o mama dispare, un tata isi pierde mintile si patru copii-bizoni supravietuiesc acestor intamplari. Estetica suferintei este reflectata intr-o punere in scena moderna, cu efecte vizuale si sonore inedite. Radu Afrim aduce pe scena imaginatia poetica si violenta a copilului teribil din orice fiinta umana.

Lumea circului, in Aglaja

Aglaja, productie a Centrului Cultural European si de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Balcescu" Bucuresti, este un spectacol de teatru care proiecteaza, danseaza si canta destinul unei familii de artisti de circ. Este o adaptare a celor doua romane De ce fierbe copilul in mamaliga si Raftul cu ultimele suflari scrise de autoarea maghiara de origine romana Aglaja Veteranyi.
Spectacolul contine proiectii video care aproape ca transforma gandurile Aglajei intr-un film. Bucurii, frici, angoase, toate sunt proiectate pe ”o fasie de cort de circ”, sau mai bine zis, pe o fasie din sufletul Aglajei... Se danseaza si se canta cu emotie si nerv si se joaca cu pasiune. Spectacolul realizat de tinerii actori Stefan Lupu si Alina Petrica impresioneaza vizual si emotional si va putea fi vizionat duminica, 9 octombrie, de la ora 19, la sala mare.

Start!, un spectacol nonverbal despre trecutul personal

Coproductia Odradek Ucraina si Compania Pupella Nogues Centre de Création et de Développement pour les Arts de la Marionnette Franta, Start! este un spectacol de si cu Polina Borisova, care vorbeste, prin intermediul obiectelor, despre trecutul personal. 

"Calatorim in spatiu – pentru o ceasca de cafea sau pentru a ne vizita o ruda, dar calatorim si in timp, de la un minut la altul, de la dimineata la noapte, din ianuarie in decembrie, pe drumul larg si lung care e viata noastra. Sa avansam in timp e la fel de interesnat cu a ne misca in spatiu. In acest sens, suntem companioni de calatorie, pasageri care plecam de la venirea noastra pe lume pina la disparitia fizica, drumurile nostre pot fi separate sau se pot intretaia. Inspirata de simplitatea cu care oameni extraordinari, fie ei mari artisti sau batranica de alaturi, s-au purtat cu noi si pe baza insemnarilor mele de calatorie am realizat acest spectacol despre singuratatea acelora care calatoresc in propria memorie",

spune Polina Borisova, realizatoarea montarii.  
Spectacol nonverbal, pentru intrreaga familie, joi, 6 octombrie, ora 18, sala mica.

Cabaret spaniol pentru intreaga familie

Compania spaniola El Retrete de Dorian Gray combina in acest spectacol o suita cu cele mai reusite numere din spectacolele lor realizate in decursul a zece ani de teatru magic de obiecte, baloane si virtuozitate manuala. O delicatesa pentru privitori cu scheciuri selectate, printre altele, din Blazek (primul spectacol al companiei), Ne me quite pas (un adevarat "clasic" cu baloane, prezentat in festivaluri in toate colturile lumii), Diorama Animado (o productie noua, care utilizeaza fotografii vechi care primesc o noua viata, in asa fel incat sa faca lucruri la care n-au visat niciodata).
Spectacolul spaniolilor este programat sambata, 8 octombrie, ora 10.00, sala mica!

Biletele pentru toate spectacolele prezente in cadrul editiei a IX-a a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar Iasi (FITPTI) se pot achizitiona atat online, de pe site-ul bilet.ro, cat si de la casieria Teatrului “Luceafarul” Iasi. 
Pretul unui bilet la spectacolele de seara este 30 lei, elevii, studentii, pensionarii, somerii beneficiind de bilete de 10 lei. La spectacolele din cursul diminetii, pretul este 8 lei. In curand, vor fi lansate si alte seturi de bilete. 

“Ca la fiecare editie, si la aceasta vor exista si evenimente conexe programului de spectacole (unele dintre ele programate a se desfasura in aer liber), evenimente precum spectacole-lectura, proiectii de filme de teatru, lansari de carte, conferinte, dezbateri, in asa fel incat toti spectatorii care si-au mentinut sufletul tanar sa aiba de unde si ce alege”,

precizeaza Oltita Cintec, directorul artistic al Teatrului “Luceafarul”, in comunicatul de presa.

AfisFestival_2016_v4.ai

program-general-a3
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate