Lansare de carte: România şi liberalismele ei. Tradiţie şi libertate și Surâsul abundenţei. Cunoaștere lirică și modele ideologice la Ștefan Aug. Doinaș | |
(Literatură) |
In perioada 11 – 20 octombrie 2016 vor avea loc o serie de evenimente de lansare a volumelor Romania si liberalismele ei. Traditie si libertate si Surasul abundentei. |
Cunoastere lirica si modele ideologice la Stefan Augustin Doinas de Virgil Nemoianu, aparute la Editura Spandugino.
–Marti, 11 octombrie 2016, ora 14:00, in Sala de Lectura a Bibliotecii Facultatii de Litere (Bucuresti). Prezinta cartea alaturi de autor: Prof. Carmen Musat si Prof. Mihai Zamfir.
–Miercuri, 12 octombrie 2016, ora 19:00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu.
Prezinta cartea alaturi de autor: Prof. Valeriu Stoica, Prof. Tudorel Urian si Sorin Lavric
–Joi, 13 octombrie 2016, ora 14:00, la Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania (Brasov).
Prezina cartea alaturi de autor: Conf. Adrian Lacatus – Decanul Facultatii de Litere (Brasov), Prof. Rodica Ilie, Prof. Caius Dobrescu si Conf. Adrian Lesenciuc – Presedintele Uniunii Scriitorilor – filiala Brasov.
–Marti, 18 octombrie 2016, ora 12:00, in Atrium Palas Mall – Iasi, in cadrul Targului de Carti si Arte Frumoase Arca lui Gutenberg.
Prezinta cartea alaturi de autor: Mircea Platon, Varujan Vosganian si Alina Ledeanu – Presedintele Fundatiei Culturale Secolul 21. Moderator: Cassian Maria Spiridon.
–Joi, 20 octombrie 2016, ora 12:00, in Sala Albastra a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Craiova.
Prezinta cartea alaturi de autor: Prof. Nicolae Panea – Prorectorul Universitatii din Craiova, Prof. Florea Firan, Conf. Gabriel Cosoveanu si Alina Ledeanu – Presedintele Fundatiei Culturale Secolul 21.
Volumul Romania si liberalismele ei are doua scopuri. Cel dintai este acela de a schita felul in care un expatriat vede, de la oarecare distanta, desfasurarile socio-politice din ultimii zece ani in tara sa natala, in literatura ne-am obisnuit cu ideea ca exista „lecturi multiple” ale textului. Eu cred ca acelasi lucru e valabil si la nivelul mai general al culturii si civilizatiei. Punctele de vedere deosebite (in masura in care nu sunt in chip evident absurde sau contrare realitatii masurabile si empirice!) se completeaza, nu se contrazic. Realitatea e totdeauna mai complexa decat o singura explicatie individuala, oricat de buna ar fi aceasta. Explicatia are doua sau trei dimensiuni, in vreme ce realitatea are dimensiuni mult mai numeroase. Iata motivul epistemologic al oricarui soi de pluralism. Cu aceasta ajung la al doilea scop al cartii. Ea vrea sa explice dialectica destul de chinuita a relatiilor dintre societatea de la Dunarea de Jos si formele variate ale liberalismului, ea vrea sa sublinieze rolul central pe care l-a jucat si il joaca „lucrul cultural” in aceste relatii.
Este vorba aici, in volumul 6 al seriei de fata, despre o carte care, in fond, a avut succes si s-a vandut bine. La ora actuala (adica in 2016) dispunem de numeroase lucrari solide, atat despre Cercul Literar de la Sibiu in genere, cat si despre diferiti membri ai sai. Cel putin opera unuia dintre ei (Ion Dezideriu Sirbu) dispune de o editie critica, academica (si ea in curs). Totusi, am impresia ca in 1994 monografia Doinas era unica, era cea dintai. (Lucru de altfel nu prea important). Problema vrednica de discutat este daca, in adevar, in a doua jumatate a secolului XX stefan Aug. Doinas a fost cel mai bun poet de limba romana (asa cum cred eu) sau nu. El se afla acum (ca sa reiau expresia atat de nimerita a lui I. Negoitescu despre altcineva) „in purgatoriu”.
Volumul vrea sa fie o piesa la dosar in favoarea academicianului a carui viata s-a incheiat cu funeralii nationale.
[...] Doinas se numara printre putinii autori romani care intruchipeaza o autentica si vitala continuitate istorica intre 1938 sau 1947 si 1989 sau 1991, o punte unificatoare. Nu pot sa nu cred ca acest potential de semnificatie cultural-istorica nationala, acest potential de armonizare, de restaurare, de vindecare in fond, nu a fost perceput, intr-un fel mai limpede sau mai vag, de catre foarte multi.[...]
V.N.
VIRGIL NEMOIANU
Nascut la 12 Martie 1940, este unul din cei mai reputati teoreticieni, critici literari si filosofi ai culturii contemporane. Este absolvent al Literelor bucurestene, membru al Cercului de Stilistica al acestei Facultati (coordonat de Alexandru Rosetti, Tudor Vianu si Mihai Pop). Devine profesor la Catedra de Engleza a Universitatii bucurestene, ulterior profesor universitar in diferite centre americane; cea mai lunga cariera in invatamantul universitar a avut-o, pana astazi, la Catholic University of America (Washington). A mai predat la Universitati din Londra, Cambridge, Amsterdam, Cincinnati si Berkeley si a conferentiat in peste 50 de universitati din Europa si America de Nord. Este doctor honoris causa al Universitatii Babes-Bolyai, din Cluj-Napoca, si al Universitatii Alexandru Ioan Cuza, din Iasi. in 2015 primeste titlul de Membru onorific al Academiei Romane. Este specialist in literatura engleza si teoria literaturii, dar operele sale subintind domenii, teme si problematici dintre cele mai variate: literatura romana, literatura engleza, literatura americana, Romantism european, raportul literaturii cu celelalte arte si cu stiinta, raportul dintre arta si societate, Postmodernismul, importanta Religiei si a Traditiei, natura si destinul canonului cultural etc. Este autor si coordonator al multor volume de teoria literaturii, literatura comparata sau filosofia culturii. in prezent, este vicepresedinte al Asociatiei Internationale de Literatura Comparata si membru in Biroul Executiv al Asociatiei Criticilor si Cercetatorilor Literari din SUA. A fost distins, printre altele, cu ordinul „Steaua Romaniei“ in grad de comandor si a primit ecoratia Regala „Nihil Sine Deo“ din partea Familiei Regale a Romaniei. Din titlurile publicate (cercetare literara, eseistica, memorii sau dialoguri), amintim: Structuralismul (1967), Simptome (1968), Calmul valorilor (1972), Utilul si placutul (1973), Micro-armonia (1977), imblanzirea Romantismului (1978), O teorie a secundarului (1989), Arhipelag interior (1994), Surasul abundentei (1994), Jocurile divinitatii (2000), Romania si liberalismele ei (2000), Traditie si libertate (2001), intelepciunea calma (2002), The Triumph of Imperfection. The Silver Age of Sociocultural Moderation in Early 19th Century Europe (2006), Imperfection and Defeat. The Function of Aesthetic Imagination in Human Society (2006), Romania noastra (2009), Postmodernism si identitati culturale (2012).
. | |
|
|