Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 februarie 2020
1838 • A aparut, la Londra, Manifestul Partidului Comunist, redactat de Karl Marx si Friedrich Engels
1933 • S-a nascut Nina Simone, cântareata americana (d. 2003)
1972 • Lansarea romanului Marele singuratic, de Marin Preda
Recomandări
Cristian Soleanu Double Quartet deschide stagiunea de Jazz de la ArCub
(Muzică)
Artist In Residence, noua serie de concerte de jazz de la ARCUB, curatoriata de Lucian Ban, debuteaza cu jazzman-ul Cristian Soleanu si opera sa ’’New Elements – Works for jazz quartet & string quartet’’.
Cristian Soleanu, unul dintre cei mai importanti saxofonisti si muzicieni din jazz-ul contemporan romanesc, deschide seria de concerte de jazz “Artist In Residence” cu proiectul “New Elements” - pentru cvartet de jazz si cvartet de viori, sambata, 5 noiembrie, ora 19:30, la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Mare.
Initiat de catre unul dintre cei mai cunoscuti muzicieni romani de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence isi doreste sa devina o pepiniera pentru noile directii in jazz-ul romanesc si european, o platforma pentru creativitatea scenei muzicale din Romania.

Plecand de la suita “Elements”, o comisionare a programului New Jazz Works din cadrul Bucharest Jazz Festival 2015, saxofonistul si compozitorul C. Soleanu dezvolta lucrarea in noi directii si mai ales aduce o noua instrumentatie pentru dublu quartet: clasicul cvartet de jazz, format din pian, saxofon, contrabas si baterie, alaturi de unul din cele mai populare ansambluri in muzica camerala, cvartetul de viori.
             
Titlurile partilor sunt alese dupa cele cinci elemente ale filozofiei chineze antice, dupa cum urmeaza: Wood/Lemn, Fire/Foc, Earth/Pamant, Metal/Metal, Water/Apa – fiecare parte fiind introdusa de cvartetul de coarde, sub forma unor interludii urmate de un dialog muzical in jazz si improvizatie. Caracterul acestei suite ne poate duce cu gandul catre ideea de Third Stream a lui Gunther Schuller, iar structura formala propusa de C. Soleanu intareste ideea unor „naratiuni fantastice” care au ca subiect cele cinci elemente, in corespondenta cu instrumentatia si conceptia ritmico-melodica specifice jazz-ului in sec XXI.

cristian-soleanu-web


Cristian Soleanu - saxofonist, compozitor si profesor, a inceput studiul muzicii cu clarinet si pian, la varsta de zece ani, la Liceul de Arta “George Enescu” sub indrumarea profesoarei Adriana Winkler. De la paisprezece ani se ataseaza de saxofon, descoperidu-i pas cu pas, ca autodidact, posibilitatile, imbogatind astfel jazz-ul si muzica improvizata din Romania.  De-a lungul anilor colaboreaza si initiaza diverse proiecte muzicale la care participa atat muzicieni din Romania cat si muzicieni din Europa, America, Japonia.
Este solist al Big Band-ului Societatii Romane de Radio din anul 1990, iar in anul 2016 obtine titlul de Doctor in Muzica, acordat de Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, cu teza: “Improvizatia Muzicala, O Perspectiva Compozitionala”.

Cristian Soleanu NEW ELEMENTS
Works for jazz quartet + string quartet
Cristian Soleanu – saxofoane, compozitie & orchestratie
Albert Tajti – pian
Razvan Cojanu – contrabas
Vlad Popescu – baterie
+
Cvartet de Coarde
Ana Ungureanu - vioara I
Irina Soleanu - vioara a II-a
Elena Leanca - viola
Florin Mitrea – violoncel

Biletele in valoare de 35 lei (25 lei reducere pentru elevi, studenti, pensionari) pot fi achizitionate de la Casa de Bilete ARCUB str. Lipscani 84-90 sau online pe arcub.ro, bilet.ro.

Programul Artist in Residence este modelat dupa programe similare din lume - San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis in Amsterdam, si isi propune sa puna in centru Artistul-Curator, intr-o serie de concerte cu focus tematic, iar ‘’21st century jazz – de la traditie la avangarda’’ este conceptul curatorial propus de Lucian Ban pentru aceasta prima stagiune de jazz la ARCUB:

Jazz-ul la inceputul acestui mileniu este mai divers si mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globala, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adopta si este influentat de miriade de surse complementare si genuri muzicale: de la muzica clasica sau cea camerala de sorginte europeana, la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock si hip hop, la muzica electronica, jazz-ul a  aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea si de a crea noi directii in sec XXI.’’ Lucian Ban

Programul Artist in Residence 2016
5 noiembrie: Cristian Soleanu & Double Quartet New Elements
19 noiembrie:Amina Claudine Myers: SAMA ROU – Songs from My Soul
3 decembrie: Paolo Profeti Quintet
17 decembrie: Mircea Tiberian & Toma Dumitriu Pale Dot
  Lucian Ban – Mr. Joy: A Celebration of Paul Bley

cristian-soleanu-5-noiembrie-arcub


ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al celui mai mare Festival International de Jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzica Clasica, Bucharest Music Film Festival, al Festivalului de Muzica Alternativa Sound & Vision si al Festivalului International al Luminii Spotlight.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate