Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Ludmila Uliţkaia, Mircea Cărtărescu și Jacques Le Rider deschid cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara
(Literatură)
La finalul acestei luni are loc cea de a V-a editie a Festivalului International de Literatura de la Timisoara (FILTM).
Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 15 evenimente vor avea loc in orasul de pe Bega in perioada 25-28 octombrie: lecturi publice, dezbateri, intalniri ale scriitorilor invitati cu elevii de la cele mai importante licee din Timisoara, conferinte la Universitatea de Vest.
Festivalul International de Literatura de la Timisoara (FILTM) este, in primul rand, un proiect international dedicat literaturii, cu accent pe zona Europei Centrale si de Sud-Est. 

„Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Literatura de la Timisoara se va desfasura sub semnul victoriei Timisoarei, capitala culturala europeana in 2021. E o victorie si pentru cei care organizam FILTM fiindca am reusit, si de data aceasta, sa invitam la Timisoara nume sonore ale literaturii europene. Este o victorie si pentru pasionatii de literatura, intrucat timp de patru zile, vor avea alaturi prozatori, poeti, eseisti, critici literari de prima marime. Va fi o editie in care vom impartasi unii cu altii, ca niciodata pana acum, bucuria de fi inauntrul culturii”,

a declarat Robert Serban, Presedintele Festivalului.

Editia a V-a FILTM vine cu o serie de noutati menite sa atraga noi categorii de public: in primul rand, parteneriatul cu Université de Paris-Sorbonne (Paris IV), anume, cu centrul Cultures et sociétés d’Europe orientale, balkanique et médiane – EUR’ORBEM, care face posibile o serie de evenimente dedicate lumii universitare, realizate cu sprijinul Universitatii de Vest. 

Mai exista o literatura central-europeana?”, aceasta este intrebarea la care una dintre conferintele organizate in cadrul Festivalului isi propune sa ofere perspective, un eveniment al carei amfitrioana este scriitoarea Adriana Babeti si la care iau parte: Xavier Galmiche (Université de Paris IV - Sorbonne), Kazimierz Jurczak (Universitatea Jagiellona, Cracovia), Balázs Imre (Universitatea Babes-Bolyai), Adriana Babeti si Radu Pavel Gheo (Universitatea de Vest din Timisoara).

De departe, una dintre cele mai asteptate evenimente il reprezinta conferinta cu titlul „Cenzura invizibila”, sustinuta in prima zi a Festivalului de Jacques Le Rider, un nume de referinta in istoria Europei Centrale si de Sud-Est. 

„Timisoara este un microcosmos fascinant al pluralitatii culturale, etnice si religioase, care reda bogatia civilizatiei europene, in aceasta regiune a Europei Centrale, cladita de catre monarhia habsburgica: amprentele otomane, interculturalitatea germana, maghiara, sarba, slovaca si prezentele evreiesti au facut din aceasta capitala a culturii romane o paradigma a Europei de care toata lumea vorbeste azi ca de un vechi continent angajat pe panta inexorabila a declinului si a dislocarii”,

spune Jacques Le Rider.

Una dintre noutatile editiei din acest an a FILTM o reprezinta prezenta evenimentelor dedicate celor mai mici dintre cititori, prin intalnirile cu trei dintre cei mai cunoscuti scriitori de literatura pentru copii si tineret de la noi: Ioana Nicolae, Adina Popescu si Florin Bican. De asemenea, in lista evenimentelor planuite sa aiba loc in cele patru zile ale Festivalului se afla si o dezbatere dedicata promovarii scriitorilor europeni astazi, la care iau parte scriitorul Vasile Ernu si editorul Seid Serdarevic, reprezentantul uneia dintre cele mai active edituri croate de astazi, Fraktura.

Unul dintre momentele de greutate ale Festivalului il constituie cele 3 seri de lecturi publice si dezbateri planuite sa aiba loc in Sala Baroca a Muzeului de Arta din Timisoara in perioada 26-28 octombrie, zilnic, incepand cu ora 18.00.

Prima seara ii va aseza fata in fata pe doi dintre cei mai cunoscuti scriitori ai momentului, Ludmila Ulitkaia si Mircea Cartarescu, intr-un dialog moderat de Mircea Vasilescu.

Cea de a doua seara este dedicata poeziei, in cadrul careia publicul va putea sa-i asculte pe: Nikola Madzirov (Republica Macedonia), Delimir Rešicki (Croatia) si, din Romania, pe Ioana Nicolae, Ruxandra Cesereanu si Adrian Bodnaru – amfitrion: scriitorul Ioan T. Morar.

Oaspetii din strainatate ai celei de a treia seri a festivalului, dedicata prozei, sunt: Clara Uson – scriitoarea spaniola despre care se spune ca ar fi scris cel mai puternic roman dedicat Balcanilor (Fiica Estului) si pe georgianul Zaza Burciuladze – lider al generatiei tinere in tara sa, exilat la Berlin. Partenerii lor de dialog din Romania sunt prozatorii Marius Chivu si Borco Ilin, ambii cu volume nou aparute – un dialog moderat de scriitorul si criticul literar Bogdan-Alexandru Stanescu.
 
banner-filtm
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate