Lansat in 2014, la initiativa pianistei Alina Azario, Festivalul readuce anual in atentie numele Clarei Haskil, pianista care a ramas pana astazi un model in ceea ce priveste cautarea perfectiunii, interpretarea la cele mai inalte standarde si iubirea neconsitionata pentru muzica clasica.
„Festivalul Clara Haskil si-a asumat inca de la inceput o dubla misiune: dorinta de a pune in lumina si de a dezvolta interesul pentru muzica de camera, precum si nevoia de a vorbi despre modele si rabdarea care insoteste apropierea de ele, intr-o lume, uneori, parca usor prea grabita pentru astfel de exercitii recuperatorii”, a marturisit Alina Azario.
Timp de sapte zile, opt nume importante ale scenei muzicale internationale alaturi de artisti romani consacrati vor sustine o serie de recitaluri si concerte unice, lucrari care sunt in perfect acord cu repertoriul de predilectie al Clarei Haskil: Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Maurice Ravel, Johannes Brahms, Robert Schumann, Franz Schubert, Frédéric Chopin, György Kurtág, Alban Berg si Leos Janacek.
Violonistul Alexandru Tomescu, alaturi de cel mai valoros cvartet de coarde din Romania, Cvartetul Ad Libitum, deschid in seara zilei de 29 octombrie editia din acest an a festivalului.
Un program intim construit in jurul trio-ului pentru pian, clarinet si viola scris de Mozart ii asteapta pe iubitorii de muzica clasica din Sibiu in cea de a doua seara a festivalului, program sustinut de pianista Alina Azario, alaturi de „cel mai remarcabil clarinetist francez” – Pierre Genisson – si violonistul Adrien Boisseau, membru al celebrului Quator Ebène.
Respectand traditia de a invita in fiecare an la Sibiu un castigator al Concursului International Clara Haskil din Elvetia, editia din acest an a Festivalului ne prilejuieste intalnirea cu Finghin Collins, unul dintre cei mai importanti muzicieni irlandezi de astazi.
De asemenea, una dintre cele mai asteptate momente il reprezinta intalnirea cu membrii Trio-ului Clara Haskil din Germania: pianistul William Youn, violonista Nina Reddig si violoncelista Hannah Weber, trei muzicieni de exceptie, foarte buni prieteni, care impartasesc pasiunea si dorinta de a explora lumea extraordinara a muzicii de camera.
Pianistul Mauro Lo Conte, un artist caruia criticii muzicali i-au remarcat stilul imaginativ, simtul polifonic si maturitatea muzicala, revine pe scena Salii Thalia, in cea din urma seara a Festivalului International Clara Haskil.
Programul festivalului se diversifica in acest an printr-o seara dedicata filmului documentar: Gradina lui Celibidache, in regia lui Serge Ioan Celibidache, un emotionant portret al renumitului dirijor si compozitor roman. Alegerea documentarului este motivata de dorinta organizatorilor de a marca cei 20 de ani de la disparitia regretatului muzician, unul dintre cei mai importanti dirijori ai secolului XX, cu o impresionanta cariera internationala de aproape o jumatate de secol, un model de perseverenta si abnegatie.
Arhitectura editiei din 2016 nu reprezinta o exceptie: inca de la debut, Festivalul International Clara Haskil a adus la Sibiu nume de top ale scenei muzicale internationale, precum dirijorul Tiberiu Soare, Orchestra Simfonica Bucuresti, Cvartetul Arcadia, violonistii Marina Chiche (Franta), István Várdai (Ungaria), Stefan Tarara (Germania) sau pianistii François-Xavier Poizat (Elvetia), Julien Quentin (Franta), Alexander Schimpf (Germania) si Cristian Budu (Brazilia).
Anul acesta, la finalul lunii septembrie a avut loc prima editie itineranta a Festivalului International Clara Haskil, la Hamburg – trei seri de muzica construite semantic in jurul numelui Clarei Haskil si a muzicii lui George Enescu (29 septembrie - 1 octombrie), un eveniment primit excelent de catre iubitorii de muzica clasica din Germania.
. |