Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Institutul Francez din Bucureşti prezintă spectacolul Fugato Labile: Camille Claudel
(Teatru)

Camille despre Camille:
“Tout ce qui m’est arrivé est plus qu’un roman c’est une épopée, l’Illiade et l’Odysse et il faudrait un Homère pour la raconter. Je ne l’entreprendrai pas aujourd’hui et je ne veux pas vous attrister.
Je suis dans un gouffre. Je vis dans un monde si curieux, si estrange. Du rêve que fut ma vie, ceci est le cauchemar.” (Camille à Eugene Blot, Asile de Montdevergues)

,,Camille Claudel. Femeia artist cunoscuta mai mult pentru relatia ei cu Rodin (caruia i-a fost eleva, confidenta, amanta si muza) si-a depasit timpul si a fost data uitarii chiar de oamenii cei mai apropiati ei. Un destin remarcabil, atat prin forta cu care a patruns si a reusit in lumea artistica, cat si prin tragismul care i-a marcat sfarsitul. Paul Claudel fratele ei mai mic, spunea ca ar fi fost inzestrata cu toate darurile ; considerata geniala, inteligenta, cultivata, de o frumusete izbitoarea -  a fost daruita acestei lumi pentru a revela frumosul. Camille Claudel a adus sculptura intr-un punct in care echilibrul sfida zborul. Nu a fost insa lasata sa zboare. Nu o permiteau prejudecatile timpului, Nu se cadea, Nu era voie… Camille Claudel a luptat cu fiecare NU al timpului ei... devenind ea insasi un NU, refuzand sa mai lucreze, sa mai existe. A trebuit sa treaca aproape un secol pentru a se i se recunoaste geniul.“ (Liana Ceterchi)

,,Draga Camille, sculptura ta a devenit manifestul sculpturii moderne. Acolo ai devenit … tu insati, eliberata de influenta lui Rodin, la fel de talentata in inspiratie si in maiestrie artistica. Cu tine parasim falsele aparente in favoarea lumii ideale a gandirii. Esti geniala! Cum de ne-ai putut lipsi de atata frumusete?“ (Eugene Blot/Georgette Garbès Putzel)

,,Camille Claudel s-a nascut purtand in ea povara genialitatii, iar geniile sunt victimele timpului in care traiesc. Camille a fost o deschizatoare de drumuri in arta sculpturala a sfasitului secolului XIX si a inceputului secolului XX. intr-o societate profund patriarhala, in care femeia era inghesuita in roluri limitative de sotie, mama  si eventual amanta, Camille a indraznit sa spuna NU! Ea isi dorea sa sculpteze!
Camille Claudel: la sculpture à  la folie!
Camille Claudel si Auguste Rodin: pasiunea la patru maini!
Cine pe cine a influentat?
Cine de la cine a ,,furat“ idei?
Cine s-a folosit de celalalt mai mult?! “
                                                                      (Edith Negulici)

DE CE CAMILLE CLAUDEL?
 
Dupa Anne Frank, Rose, Charlotte Salmon, Zelda Fitzgerald, Mata Hari, Vivien Leigh, Camille Claudel mi se pare in ordinea fireasca a lucrurilor. Ma fascineaza sa urmaresc destinul acestor femei artist infruntand normele impuse de epoca si de societatea in care traiau, infruntand prejudecatile, avand o viziune care depasea timpul lor. Pana la un punct traiectoria lor se aseamana si Dragostea este de fiecare data o mare rascruce si un factor determinant in carierele lor. Imi dau seama ca vorbind despre ele, vorbesc de fapt despre cuplu. Se spune ca in spatele unui barbat mare sta o femeie deosebita si cred ca si reciproca este cel putin la fel de valabila. 
Am fost cuprinsa de mandrie afland ca exista la Muzeul National de Arta al Romaniei doua lucrari ale lui Camille Claudel Sculptorul Rodin (gips patinat) si Tors de femeie (bronz) si mi-as dori ca prin acest spectacol sa fac cunoscut publicului si acest lucru. Mi-as dori astfel ca publicul troman sa aiba ocazia sa descopere viata acestei artiste exceptionale care s-a luptat pentru promovarea femeii artist .
Camille! De ce Camille Claudel?! Pentru ca am simtit ca nu se poate fara Camille Claudel. A fost proiectul cu care am intampinat cele mai “ciudate” obstacole, de la actrite care au refuzat partitura, la directori de teatru care ne-au abandonat … Destinul real al lui Camille s-a prelungit intr-un fel straniu si asupra spectacolului nostru: asa cum in viata, ea nu a avut o casa a ei… mama ei refuzand s-o reprimeasca in casa parinteasca, Paul Claudel fratele ei care avea un castel, nu i-a oferit o camaruta acolo…si pana la un mormant…de care nu a avut parte - Camille are o groapa comuna. Sper ca acest spectacol sa fie un "remember" mai  puternic decat toate coroanele funerare. Singurele marturii ale vietii ei de artista geniala sunt lucrarile ei superbe, sfidand TIMPUL!(Liana Ceterchi)

In distributie:

LIANA CETERCHI, TEODORA TOADER, CEZARA MUNTEANU

Traducerea: Edith Negulici 
Un spectacol al Asociatiei Femeilor din Teatru IF.../DACa …PENTRU FEMEI realizat cu sprijinul UNITER 
Premiera: 1 noiembrie, ora 19.30 la Sala Elvire Popesco
INSTITUTUL FRANCEZ - Bd. Dacia 77
 
Biletele se gasesc online pe https://eventbook.ro si in reteaua Eventbook.  

affiche Camille Claudel.indd


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate