Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
”Proteinele fluorescente” ajung la București
(Teatru)
O productie Reactor de creatie si experiment Cluj-Napoca in cadrul proiectului Drama 5 – rezidente de scriere dramatica, 4 noiembrie, ora 19.00, Centrul de Teatru Educational Replika.
Drama 5: rezidente pentru cinci tineri autori dramatici care, in luna iulie 2016, au scris cate o piesa de teatru sub tutorierea Alinei Nelega si cu sustinerea unei echipe de actori, regizori si manageri culturali clujeni. La spatiul Reactor de creatie si experiment.
Patru din cele cinci texte au devenit spectacole-lectura. Unul a devenit spectacol in regia Letei Popescu.

La inceput de noiembrie, productia rezultata, Proteine Fluorescente, de Alexandra Pazgu, merge in turneu in trei spatii independente din Iasi (Teatru Fix), Bucuresti (Centrul de Teatru Educational Replika) si Targu Mures (Teatrul Ariel).

Bucurestenii sunt asteptati la o intalnire de gradul trei cu proteinele clujene la Centrul de Teatru Educational Replika in 4 noiembrie, la ora 19:00. Reprezentatia va fi urmata de discutii cu publicul.

Proteine fluorescente este o propunere scenica, un eseu performativ pe tema orasului, a tanarului care traieste in oras, a intalnirii dintre structurile citadine si uman in Romania. Textul a fost scris ca o cercetare si documentare artistica a orasului Cluj, pe parcursul lunii iulie 2016, cand autoarea a participat la singura rezidenta de scriere dramatica organizata in momentul acesta in tara, de spatiul independent Reactor de Creatie si Experiment. 
In acelasi timp, textul reprezinta incercarea autoarei de a practica dramaturgia ca mod de gandire sau de a gandi lumea prin scris - ambele intr-un registru performativ. Ce e dincolo de critica sistemului in care traim si care ne defineste ca persoane? Cum pot sa inteleg lumea din jurul meu nu ca subiect, ci ca parte dintr-un sistem a carei logica nu o decid eu? Cum putem sa povestim azi povesti in teatru fara personaje, fara conflict, fara dialog?

„Proteinele fluorescente sunt organisme din adancul oceanului „care lumineaza nu de dragul poeziei vizuale, ci de foame”. Alexandra Pazgu reuseste in textul ei sa combine micro si macro universuri ca noi, spectatorii, sa ne uitam si sa constientizam inca o data ca suntem atat de mici intr-o lume atat de... mica. Ce e fascinant insa e ca lucrurile nu sunt deloc pesimiste. Si ca oricat de mici am fi, noi, oamenii, luminam din cand in cand. De foame, de sete, de iubire, de razboi. Toate sunt spuse intr-un poem transformat intr-un spectacol care indeamna la a trage aer in piept si a spune, in gand, „e bine”. ” Leta Popescu - regizor

Proiectul de fata propune experimentarea unui mod de construire diferit al naratiunilor in teatru, care sa chestioneze imaginea reprezentationala asupra realitatii, folosita adeseori in teatru. Modele si teorii din fizica cuantica, teorii post-structuraliste, precum si exemple din filozofia cunoasterii si teorii care trateaza redefinirea raportului arta- realitate ne ofera alternative la modelul gandirii bazata pe logica subiectului.” Alexandra Pazgu – autor dramatic

PROTEINE FLUORESCENTE
De Alexandra Pazgu

Regia: Leta Popescu
Scenografie colectiva.
Consultant scenografie: Radu Largeanu
Sound: Mihai Mos

Distributie: Alexandra Caras, Bianco Erdei, Catalin Filip, Oana Mardare, Doru Talos

„M-am teleportat in clasa a 4a, la ora de matematica. 
Sunt singura in clasa, se aude un scartait de banca ridicata, 
o fetita sta aplecata asupra caietului de matematica si nu intelege multimile… 
afara e cald, e vacanta de vara, 
se aud niste voci din curtea scolii, cred ca niste baieti dau cu mingea la poarta. 
Fac parte din generatia care a fost invatata ca lumea este a premiantilor, iar restul sunt cazuri sociale;
Fac parte din generatia careia i s-a spus ca viata incepe in alta tara; 
Fac parte din generatia care a studiat o facultate si care acum lucreaza in cu totul alt domeniu, pe 2000 de lei 
Fac parte din generatia de tineri care au trait cu iluzia vestului, 
dintre cei care au prins jocurile de la bloc, dar si primele calculatoare, mircul, si care au cunoscut internetul inainte de google; 
Fac parte din generatia care a crezut ca avem toate atuurile sa schimbam lumea in bine.” 
Proteine fluorescente, de Alexandra Pazgu

proteine-bucuresti
PROGRAM TURNEU DRAMA 5
Iasi – Teatru Fix
2 noiembrie, ora 19:00

Bucuresti – Centrul de Teatru Educational Replika
4 noiembrie, ora 19:00

Targu Mures – Teatrul Ariel
6 noiembrie, ora 19:00

Recomandat pentru persoane peste 14 ani.

_____________________________
Mai multe detalii despre Drama 5: www.reactor-cluj.com, www.facebook.com/Drama5.rezidente sau www.facebook.com/ReactorCluj

Drama 5 este un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si realizat cu sprijinul Primariei si al Consiliului Local Cluj-Napoca.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate