La sfarsitul anilor ’90, Irina Nicolau chema pentru prima data aromanii la Muzeu, pentru a sarbatori Ziua Pitei - un prim gest de comuniune, de aducere impreuna a comunitatii si un prilej de rememorare si recuperare a istoriei traite si a culturii orale transmise si continuate de generatiile de aromani stabilite in tara. Muzeul National al Taranului Roman relanseaza toamna aceasta intalnirile cu comunitatea aromana, invitand persoane care au cunoscut-o sa aduca aminte despre ea si despre primele intalniri cu aromani de la muzeu.
Povesti, cantece, placinte armanesti
Sambata, 5 noiembrie, orele 17, va asteptam la Clubul taranului, cu cantece, anecdote si povesti, imagini din viata comunitatii aromane din Romania si din Balcani si cu nelipsitele placintele armanesti:
/ laptara – pituroani – tarhanoani – pita di carni – pita di curcubeta – pita di veardza – plasota – /
/ pita di badzara – pita di cucumisi – ciulvaraca – marsinari – pispilita – salarie – sapla – vasiloani /
Printre invitatii din comunitate se numara: povestasi, batrani ce pastreaza cantecul polifonic, tineri ce duc mai departe cantecul, creatori de film ce s-au aplecat asupra comunitatii, artisti din comunitate si, bineinteles, matusi aromance mestere in ale placintelor.
Eliza Zdru, regizoare de origine aromana, va incheia intalnirea povestind despre cel mai recent film documentar al sau, care va fi proiectat dupa eveniment la Cinema Muzeul Taranului, in cadrul Festivalului „Culese din Balkani”, editia a II-a.
Lansare de carte
Muzeul Taranului lanseaza caietul expozitiei Portet/ Atelier dedicata artistului de origine aromana Dumitru Pasima. Caietul dezvaluie demersul artistic ce a explorat, de-a lungul timpului, teritoriul sculpturii clasice, elemente ale spiritualitatii lumii crestine, construind, astfel, o sinteza formala a culturilor greco-romane, bizantine si balcanice, revalorizand sistemul de semnificatii si simboluri din arta taraneasca si culta autohtona. Lumea atelierului artistului este insotita de imagini fotografice care reconstituie fragmentar contextul cultural si social in care acesta s-a format si a creat.
Va invitam la taifas cu aromanii si va asteptam cu placinte!
. |