Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 ianuarie 2023
Recomandări
Lansare de carte: Constantin Brăiloiu sau despre globalizarea etnomuzicologiei Autor: Sanda Golopenția
(Literatură)
In perioada 14 – 18 noiembrie 2016 vor avea loc o serie de evenimente de lansare a volumului Constantin Brailoiu sau despre globalizarea etnomuzicologiei. Autor Sanda Golopentia.
Volumul a aparut la Editura Spandugino.

Luni, 14 noiembrie 2016, ora 16:00, la Institutul de Etnografie si Folclor „Constantin Brailoiu” (Bucuresti). Prezinta cartea alaturi de autor: Acad. Octavian L. Cosma - muzicolog, Prof. Dr. Nicolae Constantinescu - etnolog, Prof. Dr. Ion Ghinoiu – etnolog, Acad. Sabina Ispas - Directorul Institutului de Etnografie si Folclor „Constantin Brailoiu” al Academiei Romane.

Miercuri, 16 noiembrie 2016, ora 18:30, la Muzeul National al Taranului Roman (Bucuresti). Prezinta cartea alaturi de autor: Prof. Dr. Speranta Radulescu etnomuzicolog, Dr. Ionut Butoi - sociolog, Lila Passima - cercetator si manager interimar al Muzeului National al taranului Roman. 

Vineri, 18 noiembrie 2016, ora 14:00, la Ceainaria Bernschultz&Co – Gaudeamus, Nivelul 3.20, din cadrul Targului International GAUDEAMUS - Carte de invatatura, Pavilionul Central Romexpo (Piata Presei Libere). Prezinta cartea alaturi de autor: Dr. Alina Ledeanu - Presedintele Fundatiei Culturale „Secolul 21”, Dr. Iordan Datcu 
– etnolog, Prof. Dr. Zoltán Rostás – sociolog. 

Volumul de fata a crescut organic. In ordine cronologica, primul articol, dedicat analizei propuse de Constantin Brailoiu pentru ritmul numaratorilor de copii, raspandit enigmatic pe o vasta arie europeana si extra-europeana, a fost scris in anul 1979, pe cand lucram inca in sectorul de Fonetica si structuralism al Institutului de Cercetari Etnologice si Dialectale din Bucuresti. Articolul acesta este unul din ultimele articole pe care le-am publicat in Romania, inainte de emigrarea in Statele Unite. Articolul urmator, publicat in anul 1986, este una din sectiunile unui amplu studiu despre cercetarea semiotica in Romania, redactat in anul 1981 la Ithaca, N.Y., la scurt timp dupa stabilirea in Statele Unite. Studiul acesta a fost primul text scris dupa plecarea din Romania. Cele doua articole consacrate activitatii la Geneva a lui C. Brailoiu dateaza din anii 1992–1993 si au fost scrise avand in gand centenarul nasterii etnomuzicologului. Articolul Constantin Brailoiu sau despre globalizarea etnomuzicologiei, care deschide volumul, a fost elaborat la invitatia Alinei Ledeanu si publicat in „Secolul 21” in acelasi an 2001 cu volumul Anton Golopentia, Ultima carte (Bucuresti, Editura Enciclopedica, 2001), pe care l-am editat postum spre a face cunoscute declaratiile in detentie ale autorului precum si contextul care a dus la moartea acestuia in inchisoare. Una din declaratiile cuprinse in volum ii este consacrata lui C. Brailoiu. A urmat un articol publicat in anul 2005 despre scrisorile tinerilor sociologi romani trimisi la studii in Franta in anii 1930, din care am extras un fragment referitor la corespondenta lui Harry Brauner cu Anton Golopentia. in scrisorile sale, H. Brauner vorbea, de fapt, fara a-l numi, despre anii de teren alaturi de, si invatand de la, Constantin Brailoiu. Articolul acesta s-a scris simultan cu munca de editare a volumului I din seria Anton Golopentia, Rapsodia epistolara, care a aparut in anul 2004. O relatie inca mai stransa uneste textul „Inregistrarile la est de Bug ale lui Constantin Brailoiu“ cu cele doua volume Anton Golopentia, Romanii de la est de Bug, pe care le-am editat si publicat in anul 2006; textul acesta reprezinta reluarea, cu adaugiri, a unei sectiuni din Introducerea la volumul Bug I. Volumul alatura textelor in limba romana texte scrise in limba franceza si in limba engleza, pe care le publicam ca atare. Am recurs la aceasta formula din mai multe motive. Pe de o parte, am incercat sa asiguram reproducerea, in limba in care a fost scrisa, a majoritatii corespondentei lui C. Brailoiu cuprinse in cele doua articole consacrate activitatii la Geneva. Pe de alta parte, am incercat sa asiguram o mai larga circulatie a volumului publicand, in limba franceza in care a aparut, articolul consacrat universaliilor pragmatice presimtite de C. Brailoiu, si in traducere romaneasca si in originalul englez (reprodus in Addenda) articolul consacrat dimensiunii general semiotice a etnomuzicologiei practicate de C.B.

coperta-constantin-brailoiu-sau-despre-globalizarea-etnomuzicologiei


Sanda Golopentia a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti in 1961 si a obtinut titlul de doctor al aceleiasi universitati in 1969. Intre 1961 si 1980 a lucrat in cadrul Institutului de Folclor, al Centrului de Fonetica si al Institutului de cercetari etnologice si dialectologice predand cursuri de lingvistica si semiotica la Universitatea din Bucuresti. In 1980 emigreaza in S.U.A. Devine profesor la Universitatea Brown in anul 1981 (si Professor Emerita in 2010). A publicat 20 de volume de lingvistica, semiotica literara, antropologie, sociologie si eseuri; a editat sau coordonat 19 volume privind indeosebi scoala sociologica de la Bucuresti si este autoarea a peste 200 studii aparute in S.U.A., Franta, Romania, Italia, Belgia, Portugalia, Spania, Africa de Sud si Mexic. A condus 23 teze de doctorat. Distinctii: Premiul Fundatiei Culturale Romane pe anul 2000; Premiul Fundatiei Gheorghe Ursu (2002) si Premiul Fundatiei Copy.Ro (2002) pentru editarea vol. A. Golopentia, Ultima carte; Premiul „Punctul 12 al Proclamatiei de la Timisoara pentru anul 2007”; Diploma „Meritul Academic” (2008). Doctor Honoris Causa (Universitatea de Nord, Baia Mare, 2007; Universitatea de Vest, Timisoara, 2014). Dintre lucrarile publicate amintim: Les voies de la pragmatique, Stanford: Anma Libri, 1988; Voir les didascalies (cu Monique Martinez), Toulouse–Paris: CRIC–Ophrys, 1994; Desire Machines. A Romanian Love Charms Database, Bucuresti: Editura Fundatiei Culturale Romane, 1998; Vamile grave, Bucuresti: Univers, 1999; Intermemoria – Studii de pragmatica si antropologie, Cluj: Dacia, 2001; Chemarea mainilor negative, Bucuresti: Cartea Romaneasca, 2002; Learn To Sing, My Mother Said. Songs of the Women of Breb/ Hori de femei din Breb, Baia Mare: Editura Ethnologica, 2004; Limba descantecelor romanesti, Bucuresti: Editura Academiei Romane, 2007; Emigrantii Carter, Bucuresti: Paideia, 2008; Romana globala, Bucuresti: Fundatia Culturala Secolul 21, 2009; Hacia une nueva definición de las didascalías, Madrid: ÑAQUE Editora, 2010; Arhipelagul gustian.

Contributii la istoria scolii Sociologice de la Bucuresti (Bucuresti: Editura Enciclopedica, 2016).

afis_institut_final

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate