Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
BRD- Groupe Société Générale prezintă turneul „Manifest pentru dialog” despre educația în familie
(Teatru)
Ce inseamna a fi minor in Romania? Este nevoie de o scoala pentru parinti? Cat de mare este orgoliul national, mai ales atunci cand vine la pachet cu o lejeritate in a-i judeca pe straini? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile cu care tanarul regizor si dramaturg Bogdan Georgescu si un grup de actori masteranzi din Sibiu provoaca publicul din sapte orase ale tarii la un dialog deschis in sala de teatru, in cadrul unui turneu sustinut de BRD. Groupe Société Générale in perioada 11-28 noiembrie.
Spectacolul #minor porneste de la doua cazuri intens mediatizate anul acesta – situatia familiei Bodnariu si scandalul de la Opera Romana – care, desi aparent diferite, aduc intr-o zona comuna anumite metehne nationale precum pasarea responsabilitatii sau tendinta de ne crede mai buni si de a-i critica pe ceilalti fara a ne vedea propriile greseli. La finalul reprezentatiei, actorilor li se alatura pe scena un psiholog care ii invita pe spectatori sa intre intr-o discutie deschisa despre spectacol si despre alte subiecte controversate sau tabu care se inscriu in tema piesei.


„Ce inseamna normalitate? Ce inseamna familia ca traditie si valoare intr-o tara in care numarul copiilor abuzati – in familie – depaseste zecile de mii anual? Romania este pe ultimul loc in Europa privind capacitatea de a empatiza. Nu stim sa ne punem in pielea celuilalt, nu ne invata nimeni cum sa facem asta, cum sa intelegem si sa analizam situatii din perspective complet diferite. O majoritate nu poate stabili reguli si principii sociale care sa incalce drepturile si demnitatea unei minoritati, oricare ar fi aceasta. Vreau sa cred ca mai e timp pentru dialog, pentru a ne pune intrebari si nu a ne impune punctele de vedere, chiar daca, din pacate, societatea romaneasca rateaza sistematic posibile sanse de emancipare”,

spune Bogdan Georgescu, autorul si regizorul #minor.

#minor – proiect observational de arta activa, co-productie a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) si a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) – este al doilea spectacol al platformei „Manifest pentru dialog” dupa Antisocial, promovat anul trecut intr-un turneu realizat tot cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale. Proiectul din 2015 a generat o dezbatere despre debusolarea si tensiunea din scolile romanesti, urmarind un alt caz mediatizat, cel al elevilor unui liceu din Cluj-Napoca sanctionati din cauza unor postari pe un grup secret de Facebook.

minor_foto-adi-bulboaca


„Succesul de care s-a bucurat anul trecut Antisocial ne-a confirmat interesul general pentru probleme actuale cu care se confrunta tinerii, precum si o apetenta mai mare pentru dezbatere a tinerei generatii, care intelege ca trebuie sa fie mai activa in spatiul public pentru a produce schimbarile pe care si le doreste. De aceea, am decis sa sprijinim in continuare acest Manifest pentru dialog al lui Bogdan si al Teatrului National Radu Stanca Sibiu si sa aducem spectacolul #minor mai aproape de publicul din tara”,

adauga Flavia Popa, Secretar General, BRD – Groupe Société Générale.

„Atunci cand am inceput proiectul Manifest pentru dialog cu Antisocial, o experienta unica in peisajul teatral si educational romanesc, am promis ca vom dezvolta o trilogie cu actorii tineri de la ULBS si TNRS, cu coroborarea celor doua institutii si cu sprijinul generos al BRD – Groupe Société Générale. #minor, a doua parte a trilogiei, care a fost programata, la fel ca Antisocial, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu 2016, isi incepe calatoria in orasele din Romania incercand sa atraga atentia asupra violentei care, in toate formele ei, intuneca viata de zi cu zi a intregii lumi. incercam, impreuna cu psihologi din orasele unde jucam, sa dezbatem cu publicul aceasta problema dupa fiecare reprezentatie. Este o responsabilitate pe care ne-o asumam in organizare si suntem convinsi ca va da roade importante. in acelasi timp, asiguram toti spectatorii ca vom continua anul viitor acest proiect si cu cel de-al treilea spectacol”,
afirma Constantin Chiriac, Director General, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu.

Distributia este formata din actori masteranzi: Vladimir Petre, Gabriela Pirliteanu, Raj - Alexandru Udrea, Maria Soilica, Claudiu Urse, iar echipa de productie este completata de Luminita Birsan (manager proiect), Vlad Bacalu (asistent regie), Dorin Parau (light design) si Tudor Raileanu (sunet).

Programul turneului include cate o reprezentatie in urmatoarele orase:
-Targu Mures – 11 noiembrie, ora 19:00, Teatrul pentru Copii si Tineret „Ariel”;
-Pitesti – 13 noiembrie, ora 19:00, Teatrul „Alexandru Davila”;
-Ploiesti – 14 noiembrie, ora 18:30, Teatrul „Toma Caragiu”; 
-Ramnicu Valcea – 20 noiembrie, ora 19:00, Teatrul „Anton Pann”; 
-Sibiu – 24 noiembrie, ora 19:00, Teatrul pentru Copii si Tineret „Gong”; 
-Cluj-Napoca – 27 noiembrie, ora 19:00, Fabrica de Pensule;
-Craiova – 28 noiembrie, ora 19:00, Teatrul National „Marin Sorescu”.

###

Turneul #minor – Manifest pentru Dialog genereaza dezbateri publice privind gradul mult prea ridicat al tolerantei fata de violenta domestica, fata de bataie ca instrument educational si lipsa de empatie a societatii romanesti in raport cu noi structuri individuale, comunitare si sociale.

#minor este un proiect de arta activa care combina tehnici de devising, teatru documentar si observational, explorand noi tipuri de teatralitate si structuri dramatice. 

 “Unde da tata creste?” “Bataia e rupta din rai?” “Eu te-am facut eu te omor?” Care sunt metodele educationale pentru cresterea unui tanar adult in Romania anului 2016? Cine educa adultii in a pregati viitori adulti? #minor este analiza unui context social si politic in care pasarea responsabilitatii si utilizarea cazurilor particulare pentru crearea unor platforme de manipulare sunt scopuri in sine. Traim intr-o societate in care gasirea unui vinovat, un celalalt de acuzat e solutia oricarei probleme. Lipsa de dialog, a constientizarii si a responsabilitatii sunt aspecte devenite banale. Infantilizarea, aceasta atitudine transformata in mentalitate, aplicata majoritatii tinerilor adulti ca metoda educativa poate construi o societate din care am vrea sa facem parte?

BRD Groupe Société Générale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor. Este o banca universala care ofera servicii atat persoanelor fizice, cat si companiilor si face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. 
Ca actor in societate, BRD investeste in proiecte din domeniul culturii, educatiei si sportului privilegiind proiecte care construiesc, dezvolta, cresc o noua generatie si aduc valoare pe termen lung. Cultura reprezinta un pilon esential de dezvoltare a societatii, BRD incurajand in aceasta directie proiecte culturale inovative, care sa fie recunoscute si apreciate de tineri. Sub aceasta viziune, a fost creata Scena9, o platforma tanara de jurnalism cultural care ofera zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale, si sunt sustinute in mod constant initiative de teatru, film, arta vizuala contemporana sau muzica clasica, conturand astfel universul implicarii companiei la nivel cultural.

poster-minor


Teatrul National „Radu Stanca" este continuatorul traditiei de aproape cinci secole de teatru in Sibiu si in regiune si, alaturi de Festivalul International de Teatru de la Sibiu, a reusit performanta unica de a obtine titlul de Capitala Culturala Europeana pentru Sibiu, in anul 2007. Situat in Sibiu, un oras cu un potential cultural puternic, a dezvoltat parteneriate artistice importante cu oraganizatii locale, regionale si nationale si, de asemenea, cu universitati si asociatii. Este un teatru de repertoriu (110 de spectacole diferite) si are o numeroasa trupa de actori permanenti, conduce o scoala de excelenta in artele dramatice si productiile lui sunt des reprezentate pe scene internationale. Festivalul International de Teatrul de la Sibiu, care primeste multi artisti europeni in fiecare an, este condus in intregime de TNRS si contribuie la formarea reala a unei platforme pentru schimburi si comunicare in Romania si in Europa.
Raspunzand tuturor provocarilor contemporane, spectacolele Teatrului National „Radu Stanca" incearca sa surprinda diversitatea tendintelor din artele spectacolelor, pornind de la traditie, cuvant si imagine, si ajungand la spectacole muzicale, de instalatii si teatru-dans. Spectacolele Teatrului National „Radu Stanca" au fost invitate la cele mai importante festivaluri ale lumii, de la Edinburgh, la Avignon, Bruxelles, Roma, Tokyo, Seul, Sankt Petersburg, Moscova, Napoli, Paris, Merida, Liverpool, Londra, Budapesta, Tampere, Poznan, Varsovia, Koln, Freibourg, Barcelona, Lisabona, Porto, Cairo, Erevan, Tibilisi, Nitra, Atena, Thessaloniki, Belgrad, Varna Pecs, Lille, Tel Aviv si Sarajevo.

Departamentul de Arta Teatrala din ULBS reprezinta cea mai buna scoala de teatru din Romania, acesta fiind clasat in anul 2011 pe prima pozitie in cadrul clasificarii universitatilor si al ierarhizarii programelor de studii din Romania. Studiile de arta teatrala de la Sibiu au fost infiintate in anul 1997 si beneficiaza de un context artistic si managerial unic in Romania, intrucat au fost configurate pentru a functiona intr-o stransa relatie cu Centrul de Cercetari Avansate in Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS), Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Bursa de Spectacole si Teatrul National „Radu Stanca”.
Membrii (studenti si profesori) Departamentului de Arta Teatrala al Universitatii „Lucian Blaga” Sibiu, in particular prin intermediul Centrului Avansat de Cercetari Teatrale in Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS), desfasoara permanent programe culturale si schimburi de bune practici la nivel local, national si international, fiind o prezenta activa in comunitati foarte diverse: Dionysus International Festival of Student Theatre, Osijek – Croatia (2006-2013), Programul Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, Festivalul International de Teatru de la Sibiu (2000-2013), Festival Istropolitana Project, 2012, Slovacia, Festivalul scolilor de Teatru, Actul I, Scena I, Bucuresti, 2012, Festivalul 25 De Ore De Teatru Non-Stop, in parteneriat cu Asociatia Bis, 2010-2013, Festivalul National de Teatru de la Bucuresti (2003-2013) etc.
Departamentul de Arta Teatrala, prin parteneriatele cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu si Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, a derulat o serie de proiecte similare in comunitati restranse sau mai largi ale judetului Sibiu, in perioada 1997-2013, punctand, prin spectacole de teatru, obiective turistice si culturale ale acestor zone: Ocna Sibiului, satul Hosman, spatii publice in aer liber, cetatile si bisericile fortificate prin intermediul proiectului „Spectacole in cetati/biserici si sit-uri istorice” etc.
Toti profesorii, cercetatorii si studentii Departamentului de Arta Teatrala si Centrului de Cercetare Avansata in Domeniul Artelor Spectacolului au experienta in implementarea cu succes a proiectelor culturale si de cooperare la nivel local, national si international prin intermediul parteneriatului cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu si Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, fiind implicati in domenii ca artele spectacolului, proiecte educationale (ateliere specifice), schimburi culturale si de bune practici, conferinte, seminarii, retele internationale. Studentii si masteranzii sunt implicati atat in productiile teatrului, cat si in organizarea festivalului, care are, la aceasta ora, o fizionomie inegalabila in Romania si in Europa Centrala si de Est, beneficiind de intalniri extraordinare cu profesionisti din intreaga lume: unii dintre cei mai mari importanti regizori, actori, scenografi si directori de festivaluri sau institutii de spectacol. Majoritatea proiectelor in care este implicat Departamentul de Arta Teatrala, ca prim organizator sau partener, se deruleaza in colaborare atat cu autoritati publice, cat si private, la nivel local si international.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate