Evenimentul va avea loc in cadrul Targului de Carte Gaudeamus 2016 - carte de invatatura, vineri, 18 noiembrie, ora 17.30, la standul Curtea Veche Publishing, Romexpo, Pavilionul Central.
La eveniment vor participa Ruxandra Hurezean (autoare) si Barna Némethi (fotograf) alaturi de invitati speciali Uwe Koch (Seful sectiei de cultura, educatie si probleme ale minoritatii germane din cadrul Ambasadei Germaniei) si Mirel Banica (Fundatia Calea Victoriei).
Oficii de gazda vor fi facute de doamna Iren Arsene Máté (director general Curtea Veche Publishing), si de domnul Michael Schmidt (presedintele Fundatiei Michael Schmidt), cel a care a sustinut toate cele trei proiecte.
Volumul „Povestea sasilor din Transilvania, spusa chiar de ei”, cuprinde 12 povesti de viata ale unor sasi care au ramas sau s-au intors in Romania post-comunista. Povestile sunt „spuse chiar de ei”, deoarece sunt reportaje realizate cu mijloace jurnalistice pe parcursul catorva ani, incepand din 2008 pana in 2016. In miezul fiecarei povesti de viata veti descoperi si istoria sasilor, una traita pe viu. Din marturisirile lor putem intelege mai bine destinul lor istoric. Vedem care au fost greselile si cum erorile trecutului trebuie sa nu se mai repete. Impinsi de puteri de deasupra lor, cand intr-o parte, cand in alta a continentului, ei au indurat si au devenit mai puternici.
Monografie dar totodata roman, datorita stilului viu si autentic in care a fost scrisa, cel de-al doilea volum al Ruxandrei Hurezean, „Crit. Istoria, povestile si viata unui sat de sasi” descrie in amanunt istoria satului Crit, vazuta prin ochii Sofiei Folberth, care, la 94 de ani este cea mai in varsta sasoaica din zona. Sofia traieste in Germania, dar se intoarce in fiecare primavara in satul ei natal unde primeste turisti din toate colturile tarii carora le povesteste cu rabdare istoria satului. Astfel, cititorii vor afla detalii inedite despre viata sasilor de odinioara, din vremurile cand acestia traiau in vecinatati, dar si despre impactul traditiilor sasesti, care au influentat puternic viata comunitatilor din zona. Autoarea isi propune astfel sa familiarizeze publicul cu mostenirea sasilor din zona Transilvaniei, oferind tuturor cititorilor oportunitatea de a cunoaste mai indeaproape o parte importanta a istoriei Romaniei, pornind de la istoria unui mic sat.
Colectia “Pe urmele Sasilor” cuprinde o serie de 45 de cartoline, si face parte dintr-o ampla initiativa de a (re)descoperi aceasta importanta cultura minoritara din Romania si de a urmari cum anume continua povestea sasilor inceputa acum mai bine de 800 de ani.
Aceasta prima serie de cartoline cuprinde imagini variate din orasele Sighisoara, Crit, Malancav, Rupea, Mesendorf, Cloasterf, Saschiz, Roades, Bunesti si Viscri. Fotografiile surprind detalii precum amvonul bisericii, fatade de case sau portrete ale satenilor. De altfel, in Ardeal sunt peste 150 de Biserici Evanghelice Fortificate, oferind o varietate bogata in influente, roluri si executie.
In cadrul proiectului fotografic aparut la Curtea Veche Publishing cu sprijinul Fundatiei Michael Schmidt, fotograful Barna Nemethi a vizitat aceste orase, avand ocazia sa afle de la locuitorii acestora cat de importanta este comunitatea lor. Conceptul de vecinatate, defilarea scolara, sarbatoarea coroanei (de Sf. Petru si Pavel), organizarea breslelor sunt doar cateva din lucrurile pe care Barna le-a descoperit din povestile sasilor.
. |