Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 februarie 2023
1789 • A fost ales primul pre?edinte al SUA, George Washington
1847 • Se inaugureaza Teatrul de la Copou din Iasi
1852 • Se naste Ion Luca Caragiale
1884 • A fost publicata prima editie a Oxford English Dictionary
1894 • Se naste Lucian Grigorescu
1896 • Premiera mondiala a operei "Boema" de Puccini, la Torino
Recomandări
Cel mai important dramaturg irlandez contemporan pe scena ArCub: Conor McPherson
(Teatru)
Spectacolul Barajul va avea premiera pe 23 noiembrie la Sala Mare.
In 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti si-a definit politica repertoriala in jurul dramaturgiei contemporane de valoare.
Autohtoni sau europeni, autorii abordeaza problematici actuale, care indeamna spectatorul la implicare, sau teme importante, care tin de existenta umana in general. In aceasta a doua directie se incadreaza Conor McPherson cu piesa Barajul, care vorbeste despre prietenie si forta legaturilor dintre oameni. 

Aparuta in 1997, piesa Barajul a fost montata in acelasi an de Royal Court in Londra, apoi, doi ani mai tarziu, pe Broadway. A castigat Premiul Laurence Olivier pentru cea mai buna piesa a anului in 1998 si i-a adus lui McPherson, in acelasi an, Premiul Criticii pentru cel mai promitator dramaturg. A fost votata printre cele mai importante piese ale secolului 20 intr-un sondaj realizat de Royal National Theatre din Londra si face parte dintre cele mai bune 101 de piese ale tuturor timpurilor dupa parerea lui Michael Billington, criticul de teatru al ziarului The Guardian.

Intr-o mica localitate din apropierea unui baraj, in Irlanda, trei prieteni se intalnesc intr-un bar. Seara pare a se desfasura conform unui ritual banal dintr-un orasel in care nu se intampla mai nimic. Se discuta despre vreme si despre venirea in localitate a unei tinere din Dublin. Iar prezenta ei schimba totul, caci ofera, fiecaruia dintre barbatii care o inconjoara, prilejul de a spune o poveste. Si pentru ca socotesc ca existenta lor monotona nu poate atrage atentia unei doamne rafinate, fiecare isi pigmenteaza experientele cu personaje din folclorul local. Atmosfera stranie, fantomatica, este punctata cu momente de un comic nebun, caci dupa fiecare dintre povesti se revine la tachinarile obisnuite intre oamenii care se cunosc dintotdeauna. Totul pana cand straina le dezvaluie motivul pentru care a decis sa plece din capitala pentru a se muta in oraselul lor. si atunci, toate povestile se spulbera, iar ei se arata solidari, prieteni, umani. 

Jack, batranul singur, dar impacat cu deciziile pe care le-a luat in viata (Marian Ralea), Finbar, intreprinzatorul care a ajuns sa detina aproape tot orasul (Romeo Pop), Jim, barbatul in putere, care isi dedica intreaga existenta ingrijirii mamei sale (Gabriel Costin) si Brendan, proprietarul barului, care ii primeste pe toti cu ingaduinta (Alexandru Voicu) o primesc cu bratele deschise pe Valerie, tanara care cauta pe cineva care sa o accepte cu toata ciudatenia experientelor ei recente (Simona Pop). Decorul semnat de Dan Titza creeaza spatiul ideal pentru ca povestile lor sa beneficieze de atmosfera necesara, de la fiorul groazei, la emotia cea mai veridica. Andreea Vulpe, regizoarea spectacolului, conduce cu sensibilitate aceaste personaje, calibreaza cu finete nota de fantastic a povestilor spuse, pastrand pana in final suspansul la cote inalte.

In 23 noiembrie 2016, de la ora 19:00, va asteptam la ARCUB, pentru premiera oficiala a spectacolului Barajul de Conor McPherson, un spectacol despre lumina din oameni. 

„Omul sa traiasca acolo unde-s prietenii si lumina!”, spune Jack, batranul holtei a carui singuratate parea iremediabila pana cand a inteles ca responsabilitatea fata de comunitatea de care apartii poate fi colacul de salvare, atunci cand te simti insingurat, izolat si trist. Si, odata cu el, simtim si noi, realizatorii acestui spectacol, ca e de datoria noastra sa vorbim despre flagelul singuratatii in lumea de azi: sa-l asumam, sa-l cercetam si sa-i cautam solutii, dorim ca, prin intermediul acestui spectacol, sa redam societatii noastre increderea interpersonala, lipsa de tensiuni si coeziunea sociala, declara regizoarea spectacolului, Andreeea Vulpe.

BARAJUL, de Conor McPherson, traducerea Andreea Vulpe
Cu: Marian Ralea, Alexandru Voicu, Gabi Costin, Romeo Pop, Simona Pop
Regia: Andreea Vulpe
Scenografia: Daniel Titza
Light Design: Vlad Lazarescu
Producator: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti
Cu sprijinul Guinness.

Biletele pot fi achizitionate online de pe http://arcub.ro/bilete-online/ si http://bilet.ro/  sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB, Strada Lipscani, nr. 84-90.
Preturi: 35 lei (Categoria I) si 25 lei (Categoria II).

barajul_afis_web


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate