Este vorba despre GROOMING de Paco Bezerra, un spectacol despre ceea ce nu se vede, despre identitati ascunse si revelate, despre cautarea sinelui si pierderea lui intr-o identitate construita, despre fuga de realitate si folosirea semenilor pentru satisfacerea celor mai abjecte dintre porniri. Sau, pur si simplu, pentru a supravietui.
„Parafrazandu-l pe dramaturgul american Arthur Miller, am putea spune ca motivatia principala a alegerii acestui text este ca teatrul este singura arta in care omenirea isi poate infrunta propriii demoni, in mod direct. Punerea in scena a unor texte contemporane care sa oglindeasca lumea secolului XXI nu este numai necesara, ci si imperioasa. Neindoios, orice text clasic poate si trebuie sa fie privit prin prisma contemporaneitatii, insa au existat mereu autori dramatici capabili de a cristaliza gandirea, simtirea sau trairea timpului contemporan lor intr-un mod intr-adevar exceptional. Este si cazul lui Paco Bezerra.” – Ruxandra Oancea, regizor.
Prin imbinarea mijloacelor de expresie scenica propriu-zise cu materiale audiovizuale, punerea in scena de la Teatrul de Arta Bucuresti isi propune sa rupa unele conventii teatrale obsolete si sa construiasca un discurs contemporan, fragmentat dar coerent in masura in care este mai conectat la spectatorul actual.
O experienta din care publicul nu poate iesi la fel precum a intrat.
Autorul Paco Bezerra s-a nascut in sudul Spaniei, in 1978. A studiat la Laboratorul de Teatru William Layton si este absolvent al sectiei de Dramaturgie a Real Escuela Superior de Arte Dramático din Madrid (RESAD). A primit Premiul National de Literatura Dramatica in 2009, Premiul Calderon de la Barca in 2007, Mentiunea de Onoare a Premiului Lope de Vega in 2009, Premiul Tinerilor Creatori de Teatru din Madrid in 2005, Premiul Morales-Martinez in Barahona de Soto in 2003 pentru cea mai buna opera a unui autor din Andalucia, Premiul de Promovare a Almeriei 2009, Premiul Eurodram 2014 si a fost finalist la premiile Romero Esteo 2004 si Teatru Expres 2002. Textele sale au fost traduse in engleza, romana, franceza, germana, araba, greaca, maghiara si italiana si a fost invitat de catre diferite Universitati si Festivaluri din toata lumea, ca profesor si conferentiar.
Punerea in scena de la Teatrul de Arta Bucuresti poarta semnatura Ruxandrei Oancea.
Distributia: Claudiu Maier si Lizuca Ciurea
Spatiul scenic si grafica afis: Romulus Boicu
Spectacolul este realizat cu sprijinul Ambasadei Spaniei.
Bilete pentru avanpremiera din 22 si premiera din 24 noiembrie se pot achizitiona online, din reteaua Eventim –www.teatruldearta.ro/bilete, sau de la Teatrul de Arta Bucuresti – rezervari@teatruldearta.ro.
. |