Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 octombrie 2019
1754 • S-au inaugurat primele scoli din Blaj, nucleul viitorului seminar si gimnaziu
1833 • Se naste Alfred Nobel, chimist si industrias suedez, inventatorul dinamitei si fondatorul Premiului Nobel (d.1896)
1866 • A avut loc premiera operei "Viata pariziana", de Jacques Offenbach
1870 • Se naste Ivan Alexeevici Bunin, scriitor rus, laureat al Premiului Nobel (d.1953)
1871 • S-a constituit Societatea Filarmonica din Timisoara
1945 • Se naste Nikita Mihalkov, actor si regizor rus.
Recomandări
Regal de pian: Lucian Ban, Mircea Tiberian și Toma Dimitriu închid stagiunea de jazz de la ArCub
(Muzică)
Ultimul concert din cadrul stagiunii Artist in Residence 2016, curatoriata de Lucian Ban, aduce pe scena 3 pianisti romani de exceptie ce vor explora universul jazzistic romanesc, de la traditie la avangarda.
Artist In Residence inchide stagiunea de jazz din acest an cu un concert extraordinar, in doua parti, unde vor urca pe scena trei pianisti romani de exceptie: Lucian Ban, curatorul si artistul in rezidenta al acestei stagiuni, va sustine un recital de pian solo tribut - Mr Joy, a celebration of Paul Bley, iar Mircea Tiberian si Toma Dimitriu vor delecta publicul prezent cu un rar concert de jazz la doua piane - The Pale Dot.
 
Pianistul Lucian Ban, curatorul primei stagiuni de jazz din noul program Artist in Residence, va sustine un recital de pian solo dedicat celebrului pianist Paul Bley, unul dintre veritabilii vizionari ai jazzului, ce a contribuit decisiv, in anii 60, la eliberarea pianului de constrangerile limbajului be-bop, influentand generatii intregi de pianisti.

Poate mai mult decat oricine altcineva, Paul Bley simbolizeaza intreaga istorie a pianului in jazz – de la traditie la avangarda. in concertul de la Bucuresti, Lucian Ban va interpreta  piese si compozitii asociate cu Paul Bley si o serie de improvizatii inspirate de universul artistului. „Alaturi de Thelonious Monk, Abdullah Ibrahim si Andrew Hill, Paul Bley a avut o influenta covarsitoare asupra stilului si conceptului meu muzical”, marturiseste Lucian Ban.

Colaborarea dintre Mircea Tiberian, o figura promeninenta a jazz-ului din Romania contemporana si tanarul pianist Toma Dimitriu reprezinta unul dintre cele mai interesante proiecte si documente discografice din jazz-ul ultimelor decenii in Romania.

In prima parte a concertului din 17 Decembrie, cei doi pianisti vor continua live explorarea acestui unic format, intr-un rar concert de jazz la doua piane, parte din seria Artist in Residence la ARCUB. Piese de pe discul The Pale Dot editat de Fiver House Records vor fi alternate cu noi improvizatii si compozitii ce ilustreaza plaja stilistica a jazz-ului in sec XXI – de la traditie la avangarda.

Lucian Ban (solo piano)
Unul dintre cei mai cunoscuti muzicieni romani de jazz, pianistul Lucian si-a castigat renumele pe scena newyorkeza si cea internationala gratie unei serii de proiecte si albume de prima mana, sound-ul pianului sau aducandu-i din partea criticilor comparatii cu Vladimir Horrowitz si McCoy Tyner (All About Jazz), Thelonious Monk, Abduallah Ibrahim sau Keith Jarrett, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianisti care s-au mutat la New York in ultima decada” (Bruce Lee Gallanter).

Mircea Tiberian (pian, compozitii)
este compozitor si pianist de jazz cu o vasta activitate concertistica ce se intinde pe patru decenii si include peste 20 de albume discografice aparute sub nume propriu. Experienta artistului s-a extins si spre aria pedagogiei, fiind actualmente profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, fondatorul si coordonatorul sectiei de Compozitie Jazz / Muzica Pop. Pe langa volume de specialitate precum „Tehnica Improvizatiei in muzica de jazz”, Mircea Tiberian a scris si carti ce trateaza fenomenul muzical in general: „Notes on music and music notes”, „Cartea de Muzica”, „Jazz Inside out” si „Sunetul de referinta”, cea mai recenta fiind „Domeniul muzical - o lume cu patru dimensiuni”.

Toma Dimitriu (pian, compozitii) 
Iubitor al sonoritatilor traditionale de jazz, Toma este, insa, promotorul unui suflu nou, prin valorificarea, intr-o cheie contemporana, a unor culori improvizatorice proprii si prin deschiderea manifesta fata de free jazz. De-alungul anilor, are ocazia de a canta alaturi de muzicieni precum: James Cammack, Gene Jackson, Mircea Tiberian, Nicholas Simion, Francesco Mela, Nancy Morano, Alex Harding precum si cu multi alti artisti de pe scena de jazz romaneasca si olandeza.

ARTIST IN RESIDENCE
Initiat de catre unul dintre cei mai cunoscuti muzicieni romani de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence isi doreste sa devina o pepiniera pentru noile directii in jazz-ul romanesc si european, precum si o platforma pentru creativitatea scenei muzicale din Romania.

Programul Artist in Residence este modelat dupa programe similare din lume - San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis in Amsterdam, si isi propune sa puna in centru Artistul-Curator, intr-o serie de concerte cu focus tematic, iar ‘’21st century jazz – de la traditie la avangarda’’ este conceptul curatorial propus de Lucian Ban pentru aceasta prima stagiune de jazz la ARCUB:

Jazz-ul la inceputul acestui mileniu este mai divers si mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globala, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adopta si este influentat de miriade de surse complementare si genuri muzicale: de la muzica clasica sau cea camerala de sorginte europeana, la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock si hip hop, la muzica electronica, jazz-ul a  aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea si de a crea noi directii in sec XXI.’’ Lucian Ban

tdb-web


ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al celui mai mare Festival International de Jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzica Clasica, Bucharest Music Film Festival, al Festivalului de Muzica Alternativa Sound & Vision si al Festivalului International al Luminii Spotlight.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate