Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 februarie 2023
1789 • A fost ales primul pre?edinte al SUA, George Washington
1847 • Se inaugureaza Teatrul de la Copou din Iasi
1852 • Se naste Ion Luca Caragiale
1884 • A fost publicata prima editie a Oxford English Dictionary
1894 • Se naste Lucian Grigorescu
1896 • Premiera mondiala a operei "Boema" de Puccini, la Torino
Recomandări
Ediție-bilanț a Festivalului Internațional de Literatură de la București
(Literatură)
In perioada 7-9 decembrie, in capitala va avea loc cea de a IX-a editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti (FILB), o editie-bilant. „Scriitorii invitati in aceasta a noua editie a FILB au fiecare felul sau de a lupta impotriva realitatii, fie refugiindu-se in trecut si in legenda, fie in basm si memorie, fie de-a dreptul, practicand o critica sociala virulenta.
Ii uneste ceea ce ar trebui sa fie – si este – motorul din spatele oricarui vehicul literar autentic: refuzul lumii asa cum este ea. Editia aceasta le pune o intrebare retorica, asadar: Adio, arme? Raspunsul il stim, dar vrem sa-l auzim clar si raspicat”, a declarat Bogdan-Alexandru Stanescu, Presedintele FILB.

Programul editiei din acest an include doua seri de lecturi publice si dezbateri la Clubul Taranului: pe 8 si 9 decembrie, incepind cu ora 18.00, precum si un eveniment dedicat studentilor, realizat in colaborare cu Departamentul de Stiinte ale Comunicarii din cadrul Facultatii de Litere de la Universitatea din Bucuresti: pe 7 decembrie, de la ora 18.00.

In prima seara de lecturi publice si dezbateri de la Clubul Taranului, pe 8 decembrie, iubitorii de literatura din capitala au sansa de a se intilni cu prozatoarele Irina Teodorescu (Franta), Veronica D. Niculescu, Lavinia Braniste si Irina Georgescu Groza – patru momente de lecturi publice din cele mai recente volume publicate de autoare, urmate de o dezbatere cu tema „Despre «scriitura feminina»: exista o scriitura feminina sau este doar o eticheta comoda pentru critica literara si pentru jurnalismul cultural?”.

Vineri, 9 decembrie, patru prozatori vin in fata cititorilor pe scena de la Clubul Taranului. Este vorba despre Jan Koneffke (Germania), Marin Malaicu-Hondrari, Vlad Zografi si Tudor Ganea. Tema dezbaterii ce va urma momentelor de lecturi publice in ultima seara a Festivalului este „Fuga de realitate: utopii, patrii adoptate, realism magic. Ce se intampla cu bunul si batranul realism?”. 
 
Avem ghinionul de a trai vremuri interesante: asistam la nasterea nationalismelor care mai de care mai agresive, la triumful discursului xenofob, la o uniformizare a gandirii pe coordonatele unui «bun-simt» plat si lipsit de nuante. Am intentionat chiar de la nasterea acestui Festival, in 2008, sa construim o platforma de libertate si de non-conformism si credem ca e din ce in ce mai pregnanta nevoia de a ne intreba daca literatura nu ar trebui sa reintre in istorie si sa foloseasca unica ei arma, cuvantul, impotriva unei lumi care de ceva vreme bolboroseste si se balbaie”, a mai spus Bogdan-Alexandru Stanescu, Presedintele FILB.

In 9 ani de cind exista, FILB a adus la Bucuresti 114 scriitori din 25 de tari!

Festivalul International de Literatura de la Bucuresti (FILB) a fost initiat in octombrie 2008, de Oana Boca (manager cultural) si scriitorii Vasile Ernu si Bogdan-Alexandru Stanescu. Din 2012, Ioana Gruenwald s-a alaturat echipei organizatorice.

In cei noua ani de existenta, FILB le-a prilejuit cititorilor din Bucuresti intilnirea cu 114 scriitori din 25 de tari: Albania, Brazilia, Bulgaria, Croatia, Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Israel, Jamaica, Republica Macedonia, Republica Moldova, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Olanda, Palestina, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Suedia, Statele Unite ale Americii, Turcia si Romania.
FILB este singurul festival de literatura din Romania care a fost prezentat public la cel mai important festival din lume, Edinburgh Festivals (august 2015).

In 2015, FILB a fost recompensat cu Premiul al II-lea la Gala Societatii Civile! De asemenea, Festivalul a fost nominalizat in 2015 la Premiile Radio Romania Cultural, sectiunea „Cel mai bun festival al anului 2014”.
In plus, FILB 8 a adus la Bucuresti Literary Death Match, un show international de succes in intreaga lume, spectacolul in care literatura intra in ringul de box, proiectul cu „cele mai antrenante lecturi” (LA Times).
FILB este, astazi, cel mai important festival independent, international, de literatura din Romania!

afis-filb-9


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate