Spectacolul investigheaza, din perspectiva subiectiva a rezidentelor si rezidentilor caminului „Amalia si sef rabin dr. Moses Rosen”, felul in care s-au transformat si au evoluat procesele de locuire urbana in context local, de la diferentele de statut social din perioada interbelica, trecand prin evacuarile si romanizarile din timpul razboiului, locuitul fortat la comun din anii 1950, cumpararea apartamentelor proprietate personala, in anii 1970, evacuarile fortate din perioada socialista si post-socialista.
Spectacolul, scris si performat de rezidenti ai caminului Rosen, isi propune o recuperare activ-afectiva si critic-politica a istoriei sociale a locuirii, precum si o reflectie asupra limitelor, proximitatilor si posibilitatilor pe care le instituie diverse forme de locuinta.
Colectiv: Iudith Ardeleanu, Marius Armasu, Mihaela Birlegi, Ioseph Cotnareanu, Misa Dumitriu, Paul Dunca, Margareta Eschenazy, Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov, Jak Neumann, Katia Pascariu, Marius Radulescu, David Schwartz, Lippa Segall, Pompiliu Sterian, Dorotea Weissbuch
Intrarea la evenimentul de miercuri, 7 decembrie, va fi libera, cu rezervare prealabila la unul din numerele de telefon 0743.215.998, 0747.085.477 sau la adresa de mail rezervari@teatrul-evreiesc.ro.
Spectacolul Domiciliu instabil este primul eveniment dintr-un program mai amplu de teatru contemporan pentru justitie sociala, initiat de Teatrul Evreiesc de Stat si coordonat de regizorii David Schwartz si Andreea Valean. Programul va include spectacole, traduceri din texte internationale scrise de autori evrei, proiectii de film, dezbateri, spectacole-lectura, centrate in jurul problemelor si provocarilor majore ale societatii contemporane.
In cadrul istoriei si culturii evreiesti, justitia sociala, lupta pentru o lume mai echitabila si mai incluziva au jucat si joaca in continuare un rol esential. Contextul istoric, marcat de numeroase episoade de prigoana si exil, mergand pana la pogrom si genocid, face ca arhivarea si re-povestirea istoriei comunitare si sociale, precum si sustinerea unor valori precum drepturile omului si echitatea sociala sa fie in centrul preocuparilor culturii evreiesti. Teatrul, prin insusi specificul sau, aduna oamenii impreuna, ofera cadrul si mijloacele pentru dezbatere, pentru dialog si pentru confruntarea diverselor perspective, idei si solutii de transformare si ameliorare a problemelor societatii contemporane.
. |