Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Colocviul național LIMES FORUM V
(Istorie)
In perioada 16–18 decembrie 2016 se va desfasura la Bucuresti, Colocviul national LIMES FORUM V. 
Evenimentul este organizat de catre Ministerul Culturii, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Comisia Nationala LIMES si Antiquitas.
Acest eveniment prilejuieste reunirea anuala a specialistilor din domeniul frontierelor romane din Romania care se desfasoara in cadrul Programului National LIMES.
In deschiderea colocviului, vineri 16 decembrie 2016, incepand cu orele 15.00, va fi lansat volumul intitulat Arheologia azi, in Romania, semnat de prof. dr. Mihai Barbulescu, membru corespondent al Academiei Romane, fost presedinte al Comisiei Nationale de Arheologie. Evenimentul va avea loc la sediul Ministerului Culturii, Bulevardul Unirii nr. 22, sala 315. 
Volumul Arheologia azi, in Romania este o aparitie editoriala aparte pentru Romania, prin tematica abordata si continutul sau. Cartea se adreseaza deopotriva specialistilor, dar si publicului larg, fiind o noua contributie memorialistica la istoria arheologiei din Romania, dar si un demers foarte necesar in sensul arheologiei publice, o directie inca putin explorata in tara noastra.
Pentru participarea reprezentantilor mass-media, va rugam sa confirmati inscrierea Dvs. la adresa de e-mail: limes.forum2016@gmail.com. Accesul la eveniment, in sediul Ministerului Culturii se va face pe baza listei de inscriere si prezentarea legitimatiei de presa.
Lucrarile colocviului se vor desfasura dupa cum urmeaza: vineri – 16 decembrie (orele 15–19 la sediul Ministerului Culturii) si sambata – 17 decembrie (orele 9.30–19.00 la Rin Central Hotel, str. Traian, nr. 55). Duminica – 18 decembrie va fi organizata pentru participantii la colocviu o excursie documentara la castrul si baile romane de la Malaiesti (jud. Prahova). 

Programul national LIMES are ca scop principal documentarea monumentelor care compun granita romana de pe teritoriul Romaniei si a fost initiat in anul 2014 sub egida Ministerului Culturii. Finantarea propriu-zisa a acestui program de catre ministerul amintit a inceput in anul 2016. Pana in prezent au fost cartate (conform unui standard minimal de date) peste 350 de monumente, fiind stabilite justificarile cu privire la criteriile de autenticitate si integritate pentru fiecare sit in parte. Marea lor majoritate sunt propuse pentru lista indicativa nationala UNESCO. in perioada urmatoare urmeaza sa fie realizata o documentare mai amanuntita in vederea stabilirii regimurilor de proprietate si a zonelor de protectie.
Inscrierea frontierei romane din diferitele tari europene (Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Bulgaria) pe care le strabate a fost un obiectiv comun, fiind desemnat in lista UNESCO, in 2005, un monument trans-national denumit Frontiers of the Roman Empire (FRE). Ca parte integranta a sistemului general defensiv al Imperiului Roman, limesul dacic are o valoare culturala extraordinara. Sectorul de limes al Daciei este cel mai lung din Europa, insumand peste 1000 km, fiind totodata si cel mai complex. Frontiera Dunarii (Ripa Danuvii) are pe teritoriul Romaniei cel mai mare interval cronologic de utilizare din intregul Limes roman din Europa, fiind in acelasi timp si cel mai lung sector de pe cursul fluviului care traverseaza teritoriul unui stat - 1,075 km, din care aproximativ 700 km sunt sectoare comune cu Bulgaria si Serbia.

afis-lansare-carte_limes-forum_16-18-12-2016


afis_limes-forum_16-18-12-2016


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate