Expozitia prezinta istoria infiintarii revistei „Insemnari iesene”, de la framantari si planuri la orizonturi de asteptare, de la polemici la nevoi financiare si orgolii, de la organizare la legende si anecdote.
Iasiul are o veche traditie in plan publicistic. Dupa ce Bucurestiul „infiaza” periodicele Convorbiri literare (publicatia Societatii literare Junimea, aparuta la 1 martie 1867) si Viata Romaneasca (revista cu profil literar-stiintific, aparuta in martie 1906, editata de Uniunea Scriitorilor din Romania), golul ramas este umplut de revista de cultura insemnari iesene de la a carei aparitie s-au implinit anul acesta 80 de ani. Publicatia a abordat un spectru larg incluzand articole si studii, eseuri, versuri, nuvele, cronici literare si teatrale, artistice, muzicale, recenzii de carti etc., proclamand ideea: „specificul national si limba populara trebuie sa-si urmeze valorificarea in arta scrisa.”
Titlul expozitiei este legat de faptul ca sedintele revistei insemnari iesene aveau loc in fiecare miercuri, de la orele 17:00, in sala Rockefeller a Institutului de Anatomie din Iasi.
Expozitia contine carti, fotografii, manuscrise, reviste, precum si un carnet care i-a apartinut lui Gr. T. Popa, continand cursuri de anatomie patologica si cateva adnotari legate de revista „insemnari iesene”. Obiectele fac parte din fondul Muzeului National al Literaturii Romane Iasi si din colectia conf. univ. dr. Valeriu Dornescu si dr. Richard Constantinescu. Curatorul expozitiei este Beatrice Pantiru.
La vernisaj vor sustine alocutiuni conf. univ. dr. Valeriu Dornescu si dr. Richard Constantinescu.
Perioada de vizitare: 18 decembrie 2016 - 28 februarie 2017, de marti pana duminica, in intervalul orar 10:00 - 17:00.
. |