Evenimentul, care se va desfasura chiar in expozitia permanenta „Tezaurul Istoric”, va avea loc in prezenta domnului Marian Voicu, producator si realizator de emisiuni si filme documentare in cadrul Televiziunii Romane, a domnului Cristian Paunescu, consilier al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si a domnului dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu, manager al Muzeului National de Istorie a Romaniei.
Dezbaterea va debuta cu prezentarea volumului „Tezaurul Romaniei de la Moscova. Inventarul unei istorii de o suta de ani”, al carui autor este domnul Marian Voicu.
Volumul prezinta istoria celui mai vechi litigiu al Romaniei. „Au trecut o suta de ani, doua razboaie mondiale, revolutii, lovituri de stat, valuri de foamete si deportari. Lumea a suferit uriase transformari, dar chestiunea Tezaurului a ramas axul pe care pivoteaza in continuare girueta romano-rusa. Lenin, Stalin, Hrusciov, Brejnev, Andropov, Cernenko, Gorbaciov, Eltin, Medvedev si Putin au fost cu totii la curent cu problema Tezaurului romanesc. Nici unul nu a vrut sa inchida definitiv acest litigiu... in 100 de ani, statul roman a gestionat cu infinita discretie acest subiect, de multe ori insa doar pentru a-si masca neputinta. ” - Marian Voicu, „Tezaurul Romaniei de la Moscova. Inventarul unei istorii de o suta de ani”, ed. Humanitas, 2016.
Marian Voicu este realizatorul filmului documentar cu acelasi titlu, realizat in anul 2013, primul documentar tv produs pe aceasta tema, cuprinzand marturiile tuturor partilor implicate.
In cadrul dezbaterii, specialistii Muzeului National de Istorie a Romaniei – dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu, manager, dr. Rodica Oanta Marghitu, sef al Biroului Tezaur Istoric, dr. Ginel Lazar, cercetator in cadrul Sectiei Istorie, dr. Florin Georgescu, muzeograf in cadrul aceleiasi sectii, precum si dr. Carmen Tanasoiu, specialist in arta veche romaneasca din cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei - vor sustine prezentari stiintifice avand ca subiect piesele de patrimoniu din categoria Tezaur care au fost restituite pana in prezent.
Cu aceasta ocazie, va fi prezentata publicului o micro-expozitie continand o parte din obiectele de colectie care s-au aflat la Moscova si care s-au intors in tara. De asemenea, vor fi expuse in premiera, registrele-inventar de la Muzeul National de Arta al Romaniei in care au fost consemnate obiectele restituite in 1956.
Accesul publicului la eveniment va fi permis in intervalul orar 11:00 – 12:00, in limita celor 50 de locuri disponibile. Accesul reprezentantilor mass media se va face pe baza prezentarii legitimatiei de serviciu vizata pe anul in curs.
______________________________________________________________________
•In decembrie 1916, au plecat catre Moscova 1738 de casete cu aur ale BNR, in valoare de aproximativ 315 milioane lei, adica 91,32 tone, care au fost incarcate in 17 vagoane de tren.
•Continutul casetelor a fost inventariat la Moscova intre 9 ianuarie si 16 februarie. In aceeasi zi de 16 februarie 1917, membrii delegatiei BNR care au insotit tezaurul trimiteau si ei o scrisoare din Moscova in care relatau cum a avut loc inventarierea si precizau ca „redactiunea atat a primului proces-verbal, cat si a protocolului final s-a facut de Delegatiunea Guvernului Rus, care a tinut a-si rezerva aceasta onoare”.
•In iulie 1917, a plecat al doilea transport: in trei vagoane de tren au fost incarcate 188 de casete ale Bancii Nationale, care cuprindeau: aur, in valoare de 574 523,57 lei, adica 0,16 tone, si „titluri, efecte, valori, depozite, parte din arhive si carti, actele sale”; Astfel, in total, in primul si in cel de-al doilea transport, s-au aflat 91,48 tone aur.
•Peste o jumatate de an, insa, autoritatile bolsevice au confiscat tezaurul Romaniei, inclusiv tezaurul Bancii Nationale, declarandu-l „intangibil pentru oligarhia romana”, dar asumandu-si „raspunderea de a pastra acest tezaur pentru a-l preda in mainile poporului roman”.
•In anii 1935 si 1956 au fost restituite o parte dintre arhivele si bunurile cu valoare istorica si artistica ce fac parte din patrimoniul cultural al Romaniei.
•In iunie 1935, 212 dintre lazile venite din Rusia pe ruta Moscova – Odessa – Constanta – Gara Obor au fost predate Bancii Nationale a Romaniei; in aceste lazi au fost: bilete de banca de 1, 2 si 100 lei si cliseele lor; cerneluri tipografice, hartie pentru tiparirea bancnotelor, un aparat de numerotat, clei; hartii de valoare, inclusiv dintre cele depozitate de particulari la BNR, dar pentru care fusesera deja emise duplicate, si documente de arhiva.
•Printre altele, in 1956, s-a intors in tara si poate fi astazi vazut la Muzeul National de Istorie a Romaniei celebrul tezaur cunoscut sub denumirea „Closca cu puii de aur” (19,763 kg). Dar in niciuna din aceste doua restituiri n-a fost vorba de Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei;
*Din Cuvantul de deschidere al guvernatorului BNR, domnul Mugur Isarescu, la a XXIV-a editie a Simpozionul „Cristian Popisteanu”, Bucuresti, 6 aprilie 2016
. |