Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
7 iulie 2020
Recomandări
Pavel Brăila deschide New Year’s Dissections la Eastwards Prospectus
(Arte vizuale)
Prima expozitie personala intr-o galerie de arta contemporana din Romania a artistului prezent la documenta11 (2002) si Manifesta 10 (2014), doua dintre cele mai mari evenimente de arta contemporana din Europa.
Vernisajul New Year’s Dissections: o petrecere chiar in noaptea in care se sarbatoreste Anul Nou pe rit vechi.

PAVEL BRAILA: New Year’s Dissections
13 ianuarie - 12 martie 2017
Vernisaj: 13 ianuarie 2017, ora 19.00
Eastwards Prospectus - str. Plantelor nr. 50, Bucuresti
eastwardsprospectus.com | #PavelBraila | #NewYearsDissections

Eastwards Prospectus prezinta, intre 13 ianuarie si 12 martie 2017, prima expozitie personala in Romania a lui Pavel Braila, ce va reuni lucrari video, serigrafii si fotografii, multe dintre ele inspirate de Moldova si Chisinau, orasul natal al artistului. Intitulata New Year’s Dissections, expozitia se va deschide chiar de Anul Nou pe rit vechi. Pavel Braila foloseste inceputul de an ca o ocazie pentru a reflecta asupra unui trecut guvernat de vechi obiceiuri si asupra unui viitor ce pare tot mai nesigur.
 
Printre lucrarile ce vor fi expuse in premiera la Eastwards Prospectus se numara seria Stolen Billion, inspirata de ceea ce a fost numit „jaful secolului” - furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar moldovean, intre 2012 si 2014. Artistul ofera o reprezentare vizuala pentru aceasta suma de bani intr-o serie de sase serigrafii, fiecare dintre ele redand miliardul in cate una dintre bancnotele ce formeaza sistemul monetar al tarii. Pavel Braila subliniaza astfel caracterul abstract al imaginii unui miliard de dolari in mintea majoritatii locuitorilor din Moldova.

Desfasurata pe ambele etaje ale galeriei, expozitia va include, de asemenea, patru lucrari video, inclusiv New Year’s Dissections - un jurnal vizual al unei seri de Anul Nou, cand oamenii ciocnesc paharele de sampanie la miezul noptii atat dupa ora Chisinaului, cat si dupa ora Moscovei. 

Pentru vernisajul din 13 ianuarie, artistul va transforma Eastwards Prospectus in scena unei petreceri de Anul Nou pe rit vechi. Tema oscilatiilor - intre Est si Vest, intre trecut si viitor, intre memorie si actualitate - si ironia prezenta in practica lui artistica vor deveni, prin urmare, si mai evidente.

„Reflectiile lui Pavel Braila sunt pline de ironie: in spatiul expozitional suntem intampinati de portretul unui gangster transformat in erou revolutionar si numaram banii furati de politicieni transformati in hoti de banci, in timp ce calcam pe straturi groase de confetti si sarbatorim o Moldova care se intoarce spre Est, spre Vest, spre Est, spre Vest”, spune criticul de arta Raluca Voinea. 

„Asa cum masina de scris din noua lucrare video a artistului ne aminteste de alfabetele diferite folosite in functie de imprejurarile politice, asa cum locuitorii Chisinaului din lucrarea video ce da titlul expozitiei sarbatoresc Anul Nou atat dupa ora Moscovei, cat si dupa ora Moldovei, nu mai stim daca este prea devreme sau prea tarziu, cine este amanat si cine are de recuperat, ce este istoria si ce este repetitia, ce traditie ar trebui pastrata si care devine opresiva”, adauga ea.

Pavel Braila (nascut in 1971) a participat, incepand cu mijlocul anilor ’90, la numeroase expozitii si festivaluri de film, cu filme, lucrari video, fotografii si performance-uri. si-a castigat faima internationala odata cu selectarea la documenta11 (Kassel, 2002), cu filmul Shoes for Europe. Recent, a fost prezent in programul bienalei Manifesta 10 (2014), cu o serie de performance-uri desfasurate in spatii publice din Sankt Petersburg, si a realizat conceptul artistic al primului Pavilion al Moldovei la Expozitia Universala (Milano, 2015). Printre expozitiile sale personale se numara cele desfasurate la Neue Nationalgalerie (Berlin, 2007), Yvon Lambert (Paris, 2008) si Galerie Jan Dhaese (Gent, 2009).

Partener al expozitiei New Year’s Dissections de la Eastwards Prospectus este BRD - Groupe Société Générale.

Eastwards Prospectus este o galerie de arta contemporana cu un program vibrant de expozitii dedicate unor valori confirmate din arta internationala, precum si unor artisti in afirmare, in special din Europa de Est, ale caror lucrari au o putere de fascinatie la nivel international. infiintata in 2014, Eastwards Prospectus are un spatiu versatil de expunere, care permite organizarea simultana a doua expozitii sau desfasurarea uneia de amploare pe doua niveluri.  

pavel-braila_stolen-billion

   
Pavel Braila, Stolen Billion/One billion dollars in straps of 1 leu bills, 2016, serigrafie pe panza, 200x300 cm, courtesy of Eastwards Prospectus

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate