Maramureșul seduce cu sunete lumea academică internațională | |
(Muzică) |
The Deep Sound of Maramures, un proiect care integreaza, in structuri artistice contemporane, cercetari antropologice din aria acustica traditionala, va fi prezentat publicului larg, in cadrul unei transmisii online din Viseul de Sus. Evenimentul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman si se va bucura de recenzia speciala a profesorului Ricardo de Ostos, arhitect experimentalist din Londra. |
Organizat de Centrul Cultural Social din Viseu, Asociatia AsCult din Baia Mare, CFF Viseu de Sus si Asociatia Vasile Tomoiaga, proiectul propune o abordare hibrida interdisciplinara, fiind un mod insolit de prezentare a unor studii academice: selectate dintr-o infinita plaja a posibilelor zgomote naturale, sunetele capata intelesuri noi, gasindu-si un loc inedit in cea mai accesibila zona a ariei acustice, muzica. Prezentat in premiera la Haga, apreciat la Paris si, la finalul anului trecut, intr-o transmisie duplex intre Baia Mare si Sociology State University din New York, proiectul The Deep Sound of Maramures este, in egala masura, o provocare pentru lumea muzicala, adaugand legende si o reinterpretare inedita celui mai pur stil electro contemporan.
Concertul va fi disponibil online publicului larg sambata, 28 ianuarie, incepand de la ora 18.00, pe patru platforme diferite: youtube.com, Live.ly (musical.ly), Facebook Live si Snapchat Live Stories.
Proiect de promovare regionala prin cultura, transmisia „The Deep Sound of Maramures” din 28 ianuarie va fi gazduita de CFF Viseul de Sus, un eveniment organizat de Centrul Cultural Social, AsCult - Asociatia pentru Cultura si Civilizatie si Asociatia Vasile Tomoiaga. Concertul, un concept nou, interdisciplinar, care combina multiple elemente, de la spectacolul audiovizual, la secvente de film documentar, muzica electro experimentala si o cercetare etno-antropologica despre cultura veche maramureseana, include interventii ale unor ilustri artisti etnologi, printre care ilustrul instrumentist stefan Andreica, din Viseul de sus, si dansatorii “Ansamblul Maramuresului”, condus de doctor Anuta Pop. Evenimentul va avea loc in incinta CFF Viseu de Sus, unde poate fi gasita faimoasa mocanita din Valea Viseului, una dintre cele mai importante valori culturale si tehnice nationale, fiind vorba de ultima locomotiva cu abur din lume care circula pe o cale ferata forestiera. Mocanita a functionat fara intrerupere incepand din 1932, anul in care a fost inaugurata sina, o linie cu ecartament ingust, facuta dupa modelul austro-ungar.
Antropologul Peter Gate, compozitor si muzician experimentalist, autor al unui proiect muzical unic, si-a asumat misiunea de a promova conceptul de cultura experimentala, o formula bazata pe creativitate si valoare. Il secundeaza Stefan Andreica, instrumentist nascut in Viseu, un virtuoz al muzicii traditionale curate, specialist in cateva instrumentele de suflat, de la taragot si fluier, pana la flaut sau saxofon. Stefan Andreica, faimos pentru valoarea autentica a muzicii sale, a fost aplaudat, de-a lungul timpului, in Ucraina, Franta sau Italia. Dincolo de sunetul traditional, Stefan Andreica este un artist cu o uriasa deschidere catre muzica contemporana, adaugand un viguros filon etno celor mai sofisticate acorduri de jazz european sau experimentand cu succes cele mai pure secvete ale muzicii de avangarda.
„Compozitiile incluse pe albumul The Deep Sound of Maramures amesteca diverse dispozitii audio, de la ambiental, la dancefloor trance, cu un traseu premeditat al fiecarei piese, care creste in mod organic, pornind de la un sunet “gasit” in mediul sau natural. Petru a inregistrat diverse sunete din natura, pe care le-a inglobat in fundatia unei piese muzicale, refuzand insistent remixuri-urile specifice muzicii pop, unde printr-un sampling simplist pot fi construite piese usor identificabile pentru urechea ascultatorului. Petru construieste strat peste strat, Sunetul Profund al Maramuresului, un proiect care-i permite zonei sa isi cante propria muzica, printr-o abordare antropologica si etnografica”
Prof. Lee Blackstone,
Sociology State University New York
The Deep Sound of Maramures – curs universitar la New York. Antropologia sunetului, un proiect amplu de cercetare condus de Petru Pap, a fost lansat in urma cu cinci ani si, intre timp, a atras atentia lumii academice, atat celei romanesti, cat si celei internationale. Cercetarea a pornit de la studiul sunetului in general, in forma cea mai evoluata a plajei auditive, o bataie intr-un lemn, o crenguta care se rupe si alte structuri acustice considerate identitare, in masura in care devin mentale daca o comunitate este expusa la ele intr-un interval considerabil de timp. Acest proiect de cercetare academica are nevoie si de un vehicul de popularizare, o zona care sa se numeasca muzica si sa fie accesibil unui public larg, spune Petru Pap, prin urmare conferintele care prezinta partea academica a proiectului sunt urmate de concerte. Ideea a fost suficient de apreciata incat sa atraga atentia comunitatii stiintifice internationale. Printre cei care s-au implicat in cercetarile lui Petru Pap se numara profesorul Lee Blackstone, de la catedra de antropologie a Sociology State University din New York, care a inclus aceste cercetari in propriul studiu tematic si, totodata, a lansat un curs cu acest nume, The Deep Sound of Maramures, la Universitatea din New York.
“Scriu despre munca lui Petru Pap, care este in egala masura antropolog si muzician experimentalist. L-am contactat pentru proiectul meu academic, intitulat “Viitorul trecutului este azi: O examinare sociologica a muzicii si a identitatii romanesti”, iar Petru mi-a oferit o perspectiva unica asupra muzicii contemporane romanesti. Proiectul The Deep Sound of Maramures mi-a atras atentia initial prin prezentarile video disponibile online, care combina o estetica actuala, plina de geometrii neobisnuite generate pe calculator, cu secvente ale ruralului maramuresean. Misterul acestora a fost accentuat de muzica: atmosfera audio creata de Petru este insufletita in ritmuri pulsante si calme in acelasi timp, elementele electronice se avanta in spatiu si in afara lui. Pianul acustic si vocile din mediul rural maramuresean innobileaza o muzica menita sa evoce un spirit particular: acela al legendarei regiuni a Maramuresului.
Prof. Lee Blackstone,
Sociology State University New York
“Proiectul experiment The Deep Sound of Maramures revalorifica structuri de sunete vechi maramuresene si le reaseaza intr-o perspectiva socio-culturala noua, printr-o abordare experimentala. Initiativa vine intr-un context in care cultura in general, si cultura romaneasca in particular, trebuie sa confirme si sa reconfirme un rol major intr-o cultura cu necesitati permanente de revigorare. Proiectul propunere si un format cu totul inedit in ceea ce priveste “livrarea” unui produs muzical, respectiv Live event-ul transmis online. Anul acesta, proiectul urmeaza sa fie prezentat in cadrul unui turneu in cateva locatii din Statele Unite ale Americii si Canada si exista discutii pentru realizarea unui Live event cu China”, spune antropologul Petru Pap.
Parteneri : Institutul Cultural Roman, Agerpres, Modernism, Market Watch, IA La Blouse Roumaine, Radio Romania Cultural, Ziarul Metropolis, IA SIBIU La Blouse Roumaine, Domnite cu altite, Webcultura, Arts United, Rezervatia Muntii Maramuresului, Hyperlitaratura, Graiul Maramuresului, Quick Mobile.
. | |
|
|