Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 iulie 2022
Recomandări
Deschiderea micro-expoziției temporare „Unirea Principatelor și domnia lui Alexandru Ioan Cuza”
(Istorie)
Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) marcheaza celebrarea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Romane, prezentand publicului, incepand cu data de 24 ianuarie ac., micro-expozitia temporara intitulata „Unirea Principatelor si domnia lui Alexandru Ioan Cuza”.
Unirea Principatelor reprezinta un moment de o insemnatate cruciala in istoria Romaniei, iar Alexandru Ioan Cuza a fost simbolul acestei mari cotituri istorice. Pe 5 si 24 ianuarie 1859, la Iasi si la Bucuresti, moldovenii si muntenii din cele doua Adunarii Elective, punand interesul tarii mai presus de orice, au hotarat alegerea lui Cuza ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti. Urmarile Unirii au fost uriase. De data aceasta nu a mai fost vorba de o simpla schimbare de domnie, ci de o noua pagina de istorie nationala. Incepea o epoca de realizari profunde in toate domeniile, care au deschis calea modernizarii si dezvoltarii Romaniei si care au creat conditiile obtinerii Independentei (1877) si realizarii Marii Uniri (1918).

Asadar, marti, 24 ianuarie 2017, muzeul va fi deschis spre vizitare conform programului obisnuit, cuprins in intervalul orar 9.00 – 17.00 (ultimul acces facandu-se la 16.15). Vizitatorii vor avea ocazia sa admire in cadrul micro-expozitiei ce face parte din seria „Exponatul lunii” obiecte de patrimoniu din colectiile MNIR, reprezentative pentru Unirea din 1859 si personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, precum: un ceas de buzunar care a apartinut lui Alexandru Ioan Cuza, „Ordinul Unirii” – primul ordin national romanesc, trusa pentru duel primita de Cuza de la Napoleon al III-lea, imparatul Frantei, documente refreritoare la perioada dinainte si de dupa 1859, medalii si decoratii din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza sau obiecte care au apartinut unor personalitati implicate in realizarea Unirii Principatelor (Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu).

Expozitia va putea fi vizitata pana la jumatatea lunii februarie, in Sala Lapidarium, de miercuri pana duminica, in intervalul orar 9.00 – 17.00 (ultimul acces facandu-se la 16.15).

In acelasi timp avem placerea de a anunta semnarea parteneriatului cu Asociatia Culturala „Nicolae Voiculet”, ce se va derula in perioada 2017-2018. 
Activitatile ce se vor organiza in cadrul parteneriatului – expozitii, concerte extraordinare, conferinte stiintifice –  vor avea drept tema celebrarea unor evenimente marcante din istoria Romaniei, precum Mica Unire (ianuarie), Unirea Basarabiei cu Romania (martie), Independenta Romaniei (mai), aniversarea inmanarii catre autoritatile romane a Steagului liturgic al lui Stefan cel Mare recuperat din Grecia cu sprijinul autoritatilor franceze (iulie-august), Centenarul Marii Unirii (decembrie), dar si evocarea faptelor marete ale unor conducatori ai neamului cum au fost Mihai Viteazul si Regele Ferdinand.

Evenimentele vor fi incadrate in turneul D.O.R. (Dumnezeu Ocroteste Romania) sustinut de artistul Nicolae Voiculet si orchestra sa „Romania”, alaturi de invitati speciali, in cadrul campaniei „Turneul Romania 100”.

Pentru a marca debutul parteneriatului in seara zilei de 24 ianuarie va avea loc la MNIR un prim concert extraordinar sustinut de artistul Nicolae Voiculet si orchestra sa, alaturi de Fanfara Regimentului 30 Garda „Mihai Viteazul”, eveniment sustinut de tiriac Auto si Mercedes Benz, oferit invitatilor muzeului.

Muzeul National de Istorie a Romaniei nu este la prima colaborare cu naistul Nicolae Voiculet, artistul fiind invitat sa sustina un recital in cadrul ceremoniei de deschidere a expozitiei-eveniment „Comorile Romaniei”, la Beijing, Republica Populara Chineza, care a avut loc anul trecut, tot in luna ianuarie.

afis-expozitia-unirea-principatelor-si-domnia-lui-alexandru-ioan-cuza_24-01-2017_mnir


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate