Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
O nouă premieră la ArCub: Mircea Tiberian Trio prezintă ‘’Both sides of the River’’
(Muzică)
Proiectul cunoscutului jazzman roman aduce pe scena ArCub muzicieni de talie internationla, John Betsch si Joris Teepe fiind invitatii de marca al celui de-al treilea concert din cadrul stagiunii Artist in Residence 2017.
Mircea Tiberian Trio prezinta in premiera la ARCUB - joi, 23 februarie, ora 19:30, Both sides of the river, un proiect ai carui invitati sunt jazmanii de talie internationala, John Betsch si Joris Teepe.
Evenimentul va avea loc la sediul ARCUB din strada Lipscani 84-90 si este organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti . 

’’Programul pe care il propunem publicului bucurestean include compozitii originale, momente de improvizatie colectiva, dar si trimiteri la filonul jazzului american, idiom cu care fiecare dintre membri trio-ului si-a inceput evolutia muzicala in fata publicului.’’

Mircea Tiberian

Mircea Tiberian (RO) – pian
John Betsch (USA) – tobe
Joris Teepe (USA/NL) - bass

La sfarsitul anilor ’60, celebrul pianist si inovator de limbaje muzicale, Cecil Taylor, afirma intr-un interviu ca exista doua curente principale ce corespund celor doua maluri ale Atlanticului de Nord: unul vestic, de sorginte afro-americana, si unul estic reprezentand muzica europeana clasica. El a numit aceste curente The both sides of the river. In jumatatea de secol ce a urmat aceste doua curente au fuzionat in continuare fara sa-si piarda cu totul specificul. Au rezultat formele deschise ale jazzului contemporan, dar si orientarea spre repetitiv, catre sound exploring sau catre instant composing a muzicii contemporane.

In formula de trio ce va performa in concertul de la ARCUB, avandu-l ca invitat pe contrabasistul si compozitorul olandezo-american Joris Teepe, cele doua maluri ale Atlanticului sunt reprezentate echilibrat, nu numai stilistic, dar si geografic.

Biletele pot fi achizitionate online de pe http://arcub.ro/ si http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).
Preturi: 35 lei (Categoria I). Elevii, studentii si pensionarii care se prezinta la Casa de Bilete ARCUB cu legitimatiile pot achizitiona bilete la pretul de 25 lei.

John Betsch este unul din reprezentantii de marca ai percutiei contemporane de jazz. Dupa o cariera stralucita in cetatea jazzului New York, artistul se muta in Europa la inceputul anilor ’80 unde devine membru  permanent al celebrului cvartet condus de Steve Lacy. 

Joris Teepe a urmat studiile muzicale la Conservatorul din Amsterdam. in 1992 s-a mutat in New York City unde curand i-a aparut primul album realizat alaturi de Tom Harrell, Don Braden, Cyrus Chestut si Carl Allen. Au urmat apoi colaborari cu artisti ca Randy Brecker, Chris Potter sau Tim Armacost. Definitorie pentru formarea sa artistica a fost colaborarea de lunga durata cu celebrul percutionist Rashid Ali.  

Mircea Tiberian este compozitor si pianist de jazz cu o vasta activitate concertistica ce se intinde pe mai mult de patru decenii si  include peste 20 de albume discografice aparute sub nume propriu, cele mai recente fiind  Pale Dot (Fever Records), Raphael si Both sizes of the river (Societatea de concerte Bistrita). Experienta artistului s-a extins si in aria pedagogiei, fiind actualmente profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, fondatorul si coordonatorul sectiei de Jazz / Pop music. 

mirecea-tiberian-photo-web


ARTIST IN RESIDENCE


Avand drept tema propusa de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul in secolul XXI – de la traditie la avangarda”, programul ARTIST IN RESIDENCE continua in 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, care vor fi  prezentate in premiera. Programul se remarca printr-o selectie spectaculoasa de muzicieni romani si internationali. 

Evenimente viitoare - Artist in Residence: 

9 martie – SEBASTIAN SPANACHE TRIO prezinta THE FURNACE (preview)

23 martie – IANCU DUMITRESCU & ANA-MARIA AVRAM si HYPERION INTERNATIONAL ENSEMBLE (11 muzicieni din SUA, UK, Israel, Romania) prezinta MUZICA HIPER-SPECTRALA

Programul ARTIST IN RESIDENCE invita muzicieni de jazz sa curatorieze un sezon de concerte cu o tema propusa de ei insisi. Artistii in rezidenta devin curatori si performeri ai unor stagiuni tematice care prezinta publicului din Bucuresti muzicieni romani si internationali in proiecte ce ilustreaza tema aleasa. Programul isi doreste sa devina o pepiniera pentru noile directii in jazz-ul romanesc si european, o platforma pentru creativitatea scenei muzicale din Romania.

Jazz-ul la inceputul acestui mileniu este mai divers si mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globala, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adopta si este influentat de miriade de surse complementare si genuri muzicale: de la muzica clasica sau cea camerala de sorginte europeana, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock si hip hop, la muzica electronica, jazz-ul a aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea si de a crea noi directii in secolul XXI - Lucian Ban, curator ARTIST IN RESIDENCE. 

2017-tiberian-trio-web


ARCUB Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii. In 2015, ARCUB a demarat procesul de candidatura a orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021, reusind sa aduca Bucurestiul in finala pentru titlul acordat de Comisia Europeana.

ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzica clasica, Bucharest Music Film Festival, al festivalului de muzica alternativa Sound& Vision si al Zilelor Bucurestiului.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate