Microexpozitia, realizata in parteneriat cu Scoala Gimnaziala „Grigorie Ghica Voievod” si scoala Gimnaziala Nr. 119 din Bucuresti, contine lucrari plastice inspirate de expozitia Romania in Marele Razboi. Picturile si desenele au fost realizate de catre elevii celor doua institutii in cadrul muzeului, sub indrumarea profesorilor de educatie plastica a celor doua scoli mentionate, precum si a membrilor compartimentului de educatie muzeala al MNIR.
Prin intermediul proiectului expozitional Romania in Marele Razboi prin ochii tinerilor artisti ne-am propus sa venim in sprijinul profesorilor si, mai ales, al elevilor, prin incurajarea activitatilor educationale nonformale si informale, precum si prin promovarea unor metode de invatare moderne, care pun accentul pe dezvoltarea creativitatii, imaginatiei si a invatarii prin descoperire.
Expozitia Romania in Marele Razboi, valorificata de tinerii artisti in creatiilor lor, este dedicata comemorarii centenarului intrarii in razboi a Regatului Romaniei, dar si a situatiei din Transilvania, Bucovina si Basarabia, afectate de evolutiile politico-militare din Romania anilor 1916-1918. Dramatismul si complexitatea epocii anilor 1914-1918 sunt redate prin documente oficiale si private, presa, harti, afise de propaganda, fotografii, carti postale, scrisori, jurnale, armament, uniforme si accesorii, ordine, decoratii, insigne, brevete, picturi, desene, bancnote si marci postale, multe dintre ele expuse pentru prima oara.
Romania in Marele Razboi prin ochii tinerilor artisti continua seria proiectelor expozitionale realizate de elevi, avand ca sursa inspiratie expozitiile MNIR. Primele proiecte de acest gen au fost: Comorile Chinei vazute prin ochii micilor artisti (2013) si Istorie si arta. Creatii inspirate de expozitia „Arme din colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei” (2015).
Microexpozitia Romania in Marele Razboi prin ochii tinerilor artisti va fi deschisa in perioada 3 martie 2017 - 3 aprilie 2017.
. |