Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
“Serile Radio România Muzical 20” cu pianista Luiza Borac
(Muzică)
Cu ocazia aniversarii de 20 ani, Radio Romania Muzical organizeaza, in colaborare cu Muzeul National Cotroceni, un recital sustinut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00.
Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, in 19 martie implinindu-se 100 ani de la nasterea acestui pianist-simbol pentru cultura romaneasca, in acelasi timp, si un compozitor inspirat.

Pianista Luiza Borac este cunoscuta drept una dintre cele mai importante promotoare ale creatiei lui Dinu Lipatti. In anul 2012, ea a publicat la o importanta casa internationala de discuri un album dedicat lui Dinu Lipatti, incluzand lucrari scrise de Dinu Lipatti sau aranjamente realizate de Dinu Lipatti dupa lucrari ale altor compozitori. Albumul s-a bucurat de cronici entuziaste in prestigioase reviste: BBC Music Magazine, International Record Review, Gramophone, Diapason.

In 23 martie, Luiza Borac va interpreta in Sala Cerchez a Muzeului National Cotroceni opusuri si transcriptii de Dinu Lipatti, Frédéric Chopin, Franz Liszt, toate, avand o legatura cu Dinu Lipatti compozitorul si interpretul.

Biletele pentru recitalul din 23 martie sunt disponibile in reteaua www.eventim.ro. Accesul la Muzeul National Cotroceni este permis, incepand cu ora 18.00, la intrarea aflata vis-à-vis de Gradina Botanica, in baza unui act de identitate.


Inregistrarea recitalului sustinut in 23 martie de Luiza Borac va fi difuzata la Radio Romania Muzical duminica, 26 martie, de la ora 10.30.

Un prim eveniment din seria “Serile Radio Romania Muzical 20” are loc in 16 martie: la Muzeul National Cotroceni, violonistul Alexandru Tomescu va interpreta lucrari de Johann Sebastian Bach. 

                                                    *******

Luiza Borac a obtinut peste 30 de distinctii nationale si internationale printre care: in anul 1998 premiul al II lea si Medalia de Argint la concursul international de pian din Salt Lake City, SUA, premiile I la concursurile internationale Viotti-Valsesia Italia si Mendelssohn Berlin, premiile speciale Mozarteum Salzburg, Richard Wagner Bayreuth, Havergal Glasgow, Tomassoni Köln. in anul 2002 Luiza Borac a castigat Premiul I Prix d’Oslo, Premiul special al juriului si Premiul publicului la Concursul international de pian “Grieg” de la Oslo, Norvegia.

In 1991 Luiza Borac l-a inlocuit in ultimul moment pe pianistul Sviatoslav Richter in cadrul Schleswig-Holstein Musik Festival, obtinand recenzii excelente. Activitatea ei concertistica cuprinde recitaluri si concerte in: Romania, Germania, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Italia, Danemarca, Austria, Norvegia, Elvetia, SUA; la Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Steinway Hall London si New York, Radio Hamburg, Liederhalle Stuttgart, sala Puccini Milano, Auditorium Milano, Radio s’Hertogenbosch; la festivalurile Aldeburgh, Grieg Oslo, Prokofiev Barbican Centre London, Chopin Viena si Milano, Schleswig-Holstein Musik Festival Germania; cu artisti ca Vladimir Jurowski, Radu Lupu si Murray Perahia.

Luiza Borac a promovat in mod spectaculos creatia compozitorilor George Enescu si Dinu Lipatti in plan international, prin intermediul inregistrarilor premiate de cele mai importante publicatii de specialitate precum BBC Music Magazine, New York Times, Gramophone, Der Spiegel etc., cat si al numeroaselor concerte si prelegeri pe scenele lumii. in martie 2006, revista americana de muzica clasica Fanfare a ales albumul Enescu ca pentru articolul de la categoria “Story” si pentru coperta, incluzand inregistrarea in Hall of Fame Fanfare. Numeroase emisiuni de radio europene au prezentat aceasta inregistrare alaturi de ample interviuri.

In 2007, pianistei Luiza Borac i s-a acordat premiul BBC Music Magazine pentru cea mai buna inregistrare instrumentala CD a anului: “Pasiune, sensibilitate si tehnica formidabila sunt cuvintele care descriu performanta Luizei Borac.” (BBC Music Awards)

In 2009 Luiza Borac a fost selectionata sa interpreteze in prima auditie mondiala lucrarea recent descoperita a compozitorului Robert Schumann, “Ahnung”. Tot in 2009, dupa 10 ani ca artista a casei Steinway, Luiza Borac a fost inclusa in seria celebritatilor “Wall of Fame” Steinway.

In anul 2014, Luiza Borac a primit titlul de doctor ‘summa cum laudae’ acordat de Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti pentru lucrarea sa dedicata creatiei lui George Enescu.

In acelasi an a aparut discul intitulat “Chants nostalgiques”, care a adus in atentia internationala doua nume mari ale muzicii romanesti: dirijorul si compozitor Constantin Silvestri si tenorul Ion Buzea, aniversat la implinirea a opt decenii de viata. 

luizaAfis


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate