Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 decembrie 2024
1857 • Se naste Joseph Conrad, (Józef Teodor Konrad Korzeniowski) scriitor britanic de origine poloneza (d. 1924)
1861 • Alexandru Ioan Cuza anunta ca „Înalta Poarta, precum si toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor
1948 • Se naste Ozzy Osbourne, solistul trupei Black Sabbath
1967 • Chirurgul sud-african Christian Barnard a efectuat, cu succes, primul transplant de inima din lume
Recomandări
Cu Biblia la școală: „(M)ucenicul”, un film provocator despre religie și educație
(Cinema)
Cum ar trebui sa li se predea religia copiilor si adolescentilor? Cat de necesara este educatia sexuala in scoli? Si ce efecte poate avea implicarea Bisericii in cele mai adanci straturi ale societatii? Sunt cateva dintre temele – extrem de actuale si in Romania - puse in discutie de filmul (M)ucenicul/ The Student., in regia lui Kirill Serebrennikov, care ajunge pe marile ecrane din Romania din 31 martie, distribuit de Transilvania Film.
 
„In urma cu trei ani, presedintele rus Vladimir Putin a dat o lege prin care educatia religioasa devenea obligatorie in scolile de stat, permitandu-le studentilor si parintilor sa aleaga intre sase discipline religioase, cea dominanta fiind religia crestin ortodoxa. A fost o lege care a intrat in conflict cu ideea de separare a Bisericii de stat, subliniind clar cat de mult s-a distantat Rusia de ateismul impus de regimul comunist“, comenta Variety dupa premiera de la Cannes, in 2016.

Dezbaterea este actuala si in Romania, unde Biserica Ortodoxa se opune transformarii orei de religie in una de istorie a religiilor, dar si includerii orelor de educatie sexuala in programa scolara. 

In (M)ucenicul, Veniamin (Petr Skvortsov), un adolescent cuprins de o criza mistica, isi confrunta mama, colegii si profesorii cu Biblia in mana. Au voie fetele sa ia lectii de inot la scoala in bikini? Chiar e nevoie de educatie sexuala in clasa? Ar trebui studiata teoria evolutiei la ora de stiinte? Adultii sunt coplesiti de certitudinile pe care tanarul le striga invocand Scriptura. Nimeni, in afara de Elena (Victoria Isakova), profesoara lui de biologie, nu-l va provoca pe propriul teren.

Scenariul se bazeaza pe o controversata piesa de teatru, Martyr, care porneste de la ideea ca Biblia citita de un copil sau un adolescent poate da nastere unor reactii radicale, neprevazute. „Marius Von Mayenburg mi-a povestit ca a scris aceasta piesa dupa ce a citit Biblia si a descoperit niste versete foarte bizare, foarte violente, cu un inteles dublu neasteptat. A simtit ca, scoase din context, frazele astea ar putea descrie exact opusul iubirii si fraternitatii. Asa s-a nascut piesa de teatru, de la ideea ca e foarte simplu sa rastalmacesti cuvintele Scripturii”, declara regizorul Kirill Serebrennikov intr-un interviu pentru No Film School.
Una dintre cele mai puternice scene din film se petrece in timpul orei de biologie, cand profesoara incearca sa le predea notiuni de baza despre functiile sexuale. Teoria evolutionista, relatiile in afara casatoriei – toate sunt contestate folosind Biblia. Sursa versetelor e mereu indicata, pentru a confirma autenticitatea lor. 
 

(M)ucenicul_3


Filmul este o analiza relevanta a fanatismului religios si, in acelasi timp, o privire critica asupra Rusiei moderne, o tara ale carei institutii majore au devenit dominate de minti reactionare si de bigotism”, scrie The Hollywood Reporter.

(M)ucenicul a avut premiera in competitia Un Certain Regard la Cannes, unde a obtinut Premiul François Chalais, acordat filmelor care promoveaza valorile jurnalismului. Regizorul rus Kirill Serebrennikov a castigat numeroase premii in teatru, film si televiziune. (M)ucenicul este al patrulea sau lungmetraj, dupa Playing the Victim (2006, Marele Premiu la Kinotavr Russian Open Film Festival si Rome Film Festival), Yury’s Day (Competitie Locarno IFF, 2008) si Betrayal (Competitie, Festivalul de la Venetia, 2012), filmul care i-a adus notorietatea internationala. 
 
(M)ucenicul va fi distribuit in cinematografele din Romania din 31 martie, de Transilvania Film.

Afis (M)ucenicul


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate