Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
31 ianuarie 2023
106 • Se finalizeaza reconstructia podului peste Dunare la Drobeta, de catre Apolodor din Damasc
1797 • Se naste Franz Schubert
1834 • Se deschide, la Bucuresti, Scoala de muzica vocala, de declamatie si literatura a „Societatii Filarmonice"
1937 • Se naste Mircea Micu
1953 • Ovidiu Lipan „Tandarica"
Recomandări
Ziua internațională a Francofoniei sărbătorită la Bruxelles
(Teatru)
Institutul Cultural Roman Bruxelles prezinta joi, 16 martie 2017, in premiera, spectacolul de teatru Fugato Labile pour Camille Claudel, in regia Lianei Ceterchi, cu ocazia Zilei Internationale a Francofoniei.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Ambasadei Romaniei in Regatul Belgiei si al agentiei de impresariat artistic EAM Management, si va avea loc la Palatul artelor frumoase (BOZAR).
„Fugato labile pour Camille Claudel” de Georgette Garbès-Putzel a avut premiera mondiala in 2015, si este un omagiu adus artistei Camille Claudel, femeie de geniu, eleva, prietena si iubita a sculptorului Auguste Rodin, ale carei lucrari au depasit faima ilustrului sau profesor. 

Premiera la Bruxelles va avea loc in prezenta autoarei. Spectacolul este jucat in romana, cu supratitrare in limba franceza.  

«Aceasta piesa imi este aproape de inima, iar Camille, careia am dorit sa ii redau viata, a vrut, de asemenea, la un moment dat in existenta, dar mai ales in cariera, sa "creasca" in afara "umbrei marilor copaci" [la fel ca Brancusi, care a parasit atelierul sculptorului Auguste Rodin dupa trei luni, afirmand „La umbra marilor copaci nu creste nimic”]. Acesta este modul in care eu am incercat, prin acest exercitiu dramatic, mult mai tarziu, sa o scot de sub umbra puternica a lui Rodin si sa destram dementa legendara, care i-a fost asociata mult timp, fara context. De aici si titlul meu si munca de doi ani pe care i-am inchinat-o: Fugato Labile pentru Camille Claudel.» explica autoarea Georgette Garbès-Putzel pentru ICR Bruxelles. 
  
Nascuta intr-o familie burgheza instarita, Camille Claudel era vesela, corecta, devotata artei sale si indiferenta jocurilor inaltei societati: un spirit liber, cu un mod inacceptabil de viata la momentul respectiv. S-a nascut cu un secol prea devreme. S-a nascut fericita si creativa. A murit singura si nefericita. Fugato Labile pour Camille Claudel este povestea dragostei, a artei si a provocarilor de a fi diferit.

Muzeul National de Arta al Romaniei detine doua lucrari ale artistei Camille Claudel: Sculptorul Rodin (gips patinat) si Tors de femeie (bronz), in Sala de arta franceza din secolele XVIII-XIX, alaturi de pictorii Claude Monet, Paul Signac, Alfred Sisley si de sculptorii Auguste Rodin si Antoine Bourdelle.

„Asa cum limba franceza uneste 220 de milioane de oameni din cinci continente, tot asa teatrul, ca limbaj universal, uneste diversele forme de exprimare spectaculare. Mi se pare emblematic si deloc intamplator sa omagiem Ziua Francofoniei amintindu-ne de destinul remarcabil al lui Camille Claudel. Geniala sculptorita, atat de ocultata in viata, isi face auzita “vocea” dupa mai bine de 70 de ani de la moartea ei. Camille este simbolul Artistului care isi depaseste epoca, simbolul vizionarului, al deschizatorului de drumuri. (...) Camille Claudel in cadrul celebrarii Zilei Francofoniei slujeste exact dezideratele organizatiei OIF, creata pentru a intensifica dialogul intre culturi si intre civilizatii, pentru a sustine drepturile omului, pentru a sluji promovarea educarii si a formarii, pentru a proteja si a promova diversitatea expresiilor culturale”, declara regizoarea piesei, Liana Ceterchi, despre premiera de la Bruxelles.  

Romania, in calitate de stat membru al Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), celebreaza in fiecare an Ziua Internationala a Francofoniei, care mobilizeaza actiunea a 80 de state si guverne francofone din cinci continente, in favoarea principiilor sale fundamentale vizand atat promovarea pacii, democratiei si a dezvoltarii durabile, cat si respectarea drepturilor omului.

Organizarea spectacolului Fugato Labile pour Camille Claudel la Bruxelles a fost posibila cu sprijinul companiei Atlassib. 

Data: 16 martie 2017, 20h
Loc: Bozar, Salle M, Rue Ravenstein 23, 1000 Bruxelles 
Tarif  bilet : 18 EUR (-26/+65 : 15 EUR) Biletele pot fi rezervate online pe site-ul Bozar: http://www.bozar.be/fr/activities/126084-fugato-labile-pour-camille-claudel

FLpCC


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate