Evenimentul are loc vineri, 24 martie, de la ora 17,00, la Biblioteca ”Eugen Todoran” a Universitatii de Vest. Invitati / vorbitori sunt decanul Facultatii de stiinte Politice a UVT, Robert Reisz, prodecanul Corina Tursie, si profesorul Claudiu Craciun.
”Vocile schimbarii” isi propune sa intre in intimitatea fenomenului protestelor din Romania. ”Scopul meu a fost sa ajungem sa nu mai privim suspicios fenomenul, ci sa il intelegem. In definitiv ”Piata Universitatii” este un fenomen real inceput in 1990 si continuat (in forta) in perioada postranzitiei, incepand din 2012. Realitatea e ca acest actor social autonom, protestul, va continua sa modeleze agenda publica romaneasca. Si cred ca e esential sa fie cunoscut si corect inteles. Am ales sa studiez miscarile sociale in primul rand pentru ca protestele din ultimii sase ani au devenit unul dintre cei mai importanti actori sociali din Romania contemporana. Am realizat acest studiu cautand sa explic temele si modul in care se coaguleaza opinia protestului; ce vor oamenii de la politicieni, de la institutii si de la guvernare. Cartea reprezinta datele cu care teza mea de doctorat opereaza. Am decis sa public exclusiv datele, pentru a oferi cititorilor o realitate directa, neintermediata de canalele traditionale sau noi de comunicare in masa. Am ales sa pun fata in fata cititorul cu activistii din piata”, arata autorul.
Concret, volumul ”Vocile schimbarii” trateaza subiectul protestelor incepand cu anul 2012. In carte se regasesc 30 de interviuri cu activisti din trei mari orase ale Romaniei: Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca. Printre cei chestionati se numara personalitati ale vietii publice si nu numai: lectorul universitar Claudiu Craciun (SNSPA), jurnalistul Costi Rogozanu (Realitatea TV), scriitorul Vasile Ernu, printesa Brianna Caradja, jurnalista Loredana Codrut (Pressalert), muzicianul Mihnea Blidariu (Luna amara), politicianul Remus Cernea etc.
Imaginea de pe coperta cartii ii apartine fotoreporterului Adrian Piclisan.
. |