Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Seratele muzicale Opera FANtastica la Muzeul Colecţiilor de Artă Luminița Arvunescu în dialog cu Laura Tătulescu
(Muzică)
Vineri, 31 martie 2017, de la ora 18.00, iubitorii si cunoscatorii in devenire ai muzicii clasice sunt asteptati la Muzeul Colectiilor de Arta  pentru o noua editie a seratelor muzicale Opera FANtastica, initiate si moderate de Luminita Arvunescu in colaborare cu „Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura”.
Invitata acestei serate -  gazduite in premiera de Muzeul Colectiilor de Arta este soprana Laura Tatulescu - una dintre cele mai reprezentative artiste din Noua Generatie de Artisti Lirici formati in Romania, fosta membra a prestigioaselor Ansambluri de Solisti ai Operelor de Stat din Viena si Munchen - cu care Luminita Arvunescu va dialoga, ca de obicei, atat pe teme de biografie personala, cat si pe teme muzicale; o artista, cu o splendida cariera internationala  - despre care, stim din pacate,  foarte putine – si care va sustine o serie de momente muzicale inedite, cu concursul pianistei Luminita Berariu. Programul muzical al seratei va cuprinde si o prima auditie, cea a unei piese voce-pian, semnate de compozitorul francez Thierry Huillet, prezent la eveniment impreuna cu sotia sa, violonista Clara Cernat.  

Prin urmare, Muzeul Colectiilor de Arta  - inchis  altfel, vinerea – isi va deschide portile pe 31 martie a.c., in exclusivitate pentru iubitorii muzicii clasice si fidelii Operei FANtastica. Iar cu aceasta ocazie, de la ora 18.00 la ora 18:30, publicul va putea vizita expozitia "Pictura romaneasca (1875-1945)" din colectia Fundatiei Bonte, expozitie gazduita de Muzeul Colectiilor de Arta (Corp C) in perioada 14 februarie – 30 aprilie 2017.

***
Laura Tatulescu s-a nascut in Statele Unite ale Americii si a crescut intr-o ambianta muzicala pe care, la nici 6 ani, ajunsese s-o domine cu aptitudinile ei artistice. Studiul propriu-zis al Muzicii ( vioara, pian si apoi, canto ) l-a inceput insa, abia cand parintii au adus-o in Romania: la Liceul  „Dinu Lipatti” din Bucuresti,  la 10 ani, recuperand  cu atata usurinta  timpul pierdut, incat tuturor le-a devenit clar faptul ca viitorul ei avea sa-l reprezinte Muzica  si.... numai Muzica.

A absolvit cursurile Universitatii de Muzica in 2005: la Clasa apreciatei soprane Sanda sandru, cu dificilul rol Margareta din opera „Faust” de Gounod – sustinut pe scena Operei  bucurestene, intr-un spectacol ramas in amintirea multor melomani! - si cu 3 Premii I la Concursurile nationale „Martian Negrea”, „Mihail Jora” si „Concursul de Lied” de la Brasov. 

In 2006, la numai 24 de ani, devenea una dintre cele mai tinere membre ale prestigiosului Ansamblu de Solisti ai Operei de Stat din Viena – sustinand debut dupa debut in roluri ca: Susanna (Nunta lui Figaro), Despina (Cosi fan tutte), Sophie (Werther), Pamina (Flautul fermecat), Musetta (Boema). Iar in 2009, una dintre cele mai apreciate membre ale Ansamblului de solisti ai Operei de Stat Bavareze  (Munchen), o soprana despre ale carei succese  –  in special in rolul titular din spectacolul „L’ Enfant et les Sortileges” de Ravel si premiera mondiala a operei  „Make No Noise” de  Miroslav Srnka  -  presa germana a vorbit mereu la superlativ. Dupa doar 2 stagiuni, Opera de Stat Bavareza i-a si conferit de altfel Laurei Tatulescu, mult ravnitul  Munchener Feststspielpreis. 

Nu este Festival de opera important care sa n-o fi invitat pana acum pe Laura Tatulescu sa cante: de la Festivalurile de opera europene  - Glyndebourne, Edimburgh si Maggio Musicale Fiorentino - la Mostly Mozart Festival din New York.  si, de asemeni, nu exista dirijori sau regizori mari, cu care sa nu fi avut, cel putin, o colaborare:  de la maestrii Seiji Ozawa, Riccardo Muti sau  Marco Armiliato la celebrii regizori Barrie Kosky si Woody Allen – cu acesta din urma Tatulescu avand o colaborare cu adevarat  speciala la Opera din Los Angeles. De altfel, in ultimii 4 ani, soprana  Laura Tatulescu  si-a desfasurat cariera mai mult pe scenele lirice americane. Cu un deosebit succes de presa si public, incununand o cariera internationala de peste un deceniu.  

Din pacate, in tot acest rastimp, prezentele ei  pe scenele din Romania au fost sporadice: cate un spectacol  la Operele din Bucuresti, Cluj si Timisoara, un recital de lieduri in cadrul Festivalului International Goerge Enescu la Ateneul Roman si un Concert in seria Concertelor Cele 3 Dive la Sala Radio. Atat. Un motiv in plus ca prezenta ei la Opera FANtastica  din 31 martie sa fie asteptata cu multa nerabdare si emotie de publicul bucurestean.
***
Pasionata de lumea spectacolului de opera, Luminita Arvunescu isi doreste sa adune in jurul ei prin acest proiect, pe de o parte, artistii de opera – spre a le iscodi memoria si a le afla pildele personale – si, pe de alta parte, cat mai multi spectatori ai teatrului liric; genericul ales, Opera – Fan (tastica), indicand foarte precis aceasta dubla adresare: catre un public «Opera – Fan» si, in acelasi timp, catre acei artisti care fac din Opera, prin talentul si efortul lor, un taram «fantastic». Fiecare intalnire va avea spatiul ei: in functie de invitat, de tematica discutiei, de ceea ce initiatoarea proiectului si-a propus sa lase inregistrat pe banda memoriei colective. Va avea muzica si proiectii video, discutii libere cu publicul si surprize bine ascunse, va incerca sa combine, cat mai fluent, detaliile din viata privata a invitatilor cu cele de context, indiciile esentiale pentru o cariera in domeniul teatrului liric cu exemplele si povestile de succes si, va recupera  poate, multe absente.

Luminita Arvunescu este una dintre cele mai familiare si apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobandit, in timp, notorietate. A absolvit Sectia de Muzicologie – ca sefa de promotie – la actuala Universitate Nationala de Muzica din Bucuresti si are un doctorat obtinut cu Summa cum laude in domeniul Jurnalismului muzical. Este angajata a Societatii Romane de Radiodifuziune din 1990 - specializata in Muzica de Opera – iar in 1996 a contribuit la pregatirea si lansarea primului post de muzica clasica din tara, Radio Romania Muzical, de pe pozitia de editor,  pozitie pe care a ocupat-o pana in 2004. Ca realizator - radio, s-a remarcat prin emisiunea Seara de opera : nelipsita din grila posturilor  Radio Romania Muzical  si  Radio Romania Cultural de 19 ani si distinsa cu  Premiul Uniunii Criticilor Muzicali  ( 1998 ) si  Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Roman  ( 2008 ). A arhivat zeci de interviuri cu personalitati artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar cativa dintre cei multi care i-au acordat interviuri in exclusivitate. A fost primul jurnalist acreditat de Radio Romania in Germania, dupa evenimentele din decembrie 1989,  pentru corespondente muzicale saptamanale. si, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio strain, in 2011,  de la Radio Metropolitan Opera International  din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii si interviuri in diferite publicatii. Face parte din Juriul Galei Operelor Nationale Romane.

Opera FANtastica este un proiect initiat de Luminita Arvunescu in colaborare cu Asociatia pentru Muzica, Arta si Cultura si Wagner Arte Frumoase si Povesti, proiect care le-a readus in fata publicului iubitor de opera bucurestean, pe marile soprane Nelly Miricioiu (stabilita in Marea Britanie) si Leontina Vaduva (stabilita in Franta) si, de asemeni, pe tanara mezzosoprana Roxana Constantinescu. 
Partenerii si sponsorii actualei editii: Muzeul National de Arta al Romaniei – Muzeul Colectiilor de Arta, Fundatia Bonte, Floria.ro, Domeniile Samburesti, Acqua Carpatica, Aurel Virlan Photography si Kitarodia

Afis OPERA FANtastica 31 martie 2017

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate