Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Concert extraordinar aniversar Eugen Doga ,,Dialogurile dragostei…” (pe versurile poeților Mihai Eminescu și Veronica Micle)
(Muzică)
Asociatia Culturala ,,Regal D'Art” continua prin proiectele culturale promovate sa plaseze arta pe locul meritoriu, organizand un turneu artistic in orasele Botosani, Bacau, Iasi si Suceava, avandu-l ca protagonist pe academicianul Eugen Doga. „Maestru emerit al artei”, „Artist al poporului”, „Omul mileniului”, ambasador al culturii romane si universale, Eugen Doga este una dintre cele doua sute de mari personalitati ale lumii din toate timpurile.
 
Maestrul Eugen Doga este compozitorul care a creat si a interpretat, cu exceptia muzicii de opera, toate genurile muzicale clasice, creatia domniei sale fiind absolut impresionanta:
muzica pentru peste 200 de filme (artistice, de fictiune, documentare, de animatie), memorabile fiind coloanele sonore ale filmelor ,,Satra”, ,,Lautarii”, ,,Anna Pavlova”, ,,Dulcea si tandra mea fiara” (în regia marelui prieten Emil Looteanu), ,,Patul lui Procust”, ,,Casa pentru Serafim’’, ,,Maria Mirabela’’( regia Ion Popescu – Gopo) etc.  Valsul din filmul ,,Dulcea si tandra mea fiara” (ecranizarea nuvelei ,,O drama la vanatoare” de Anton Cehov), piesa care a devenit imnul oficial al Jocurilor Olimpice de la Moscova (1980) si al Jocurilor Olimpice de la Soci (2014), a fost declarat de UNESCO una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX;
muzica pentru spectacole: ,,Chirita la Iasi’’, ,,Chirita in provincie’’, ,,Pasarile tineretii noastre’’ etc;
muzica de estrada: poeme simfonice, muzica vocala si instrumentala de camera, romante, cantece pentru copii, balet (,,Luceafarul”, balet in sapte tablouri, libretul de Emil Loteanu dupa poemul eminescian, ,,Venancia’’- pe teme din America Latina, ,,Regina Margot’’).
             
Spectrul variat al genurilor abordate demonstreaza interesul compozitorului pentru cele mai diverse modalitati de exprimare sonora, pentru zone tematice si stilistice diferite. Muzica domniei sale este în toate ipostazele, vibranta si sincera, cucerind ascultatorul prin generozitatea melodica si autenticitatea emotiei pe care o comunica.
Maestrul Eugen Doga este cu adevarat o celebritate mondiala, fiindu-i conferite zeci de ordine, medalii, distictii, titluri de onoare, recunoasterea valorii domniei sale fiind probata de includerea în Topul realizat de ,,History Rundown’’ cu cele mai bune 200 de piese muzicale din toate timpurile, precum si de nenumaratele carti si filme care i-au fost consacrate.

1. E.Doga

Eugen Doga


Dupa un efort creator de aproape cinci ani, maestrul si-a exprimat dorinta de a pune in scena, nu intamplator in acest nord moldav, la matca poeziei, ,,Dialogurile Dragostei”, proiectul dialogurilor muzicale create pe versurile poetilor Mihai Eminescu  si Veronica Micle,  un concert de muzica si poezie ce va avea un caracter festiv:
-este organizat in „Anul Eugen Doga”, sarbatorindu-l pe maestru la implinirea celor 80 de ani de viata si 60 de ani de cariera remarcabila, fiind considerat cel mai mare compozitor in viata;
-omagiaza, intr-un proiect unic, pe cel mai mare poet roman, Mihai Eminescu, zamislit pe acest taram moldav, o datorie morala a noastra, a tuturor;
precum si un caracter caritabil, pentru ca toate fondurile obtinute dupa achitarea cheltuielilor aferente organizarii, vor fi folosite pentru editarea volumului „Inscriptie pe stalpul portii”- volum ce va cuprinde opera completa a maestrului Grigore Vieru, marele prieten si colaborator al compozitorului Eugen Doga.

Aceasta „Biblie” a poeziei romanesti va vedea lumina tiparului prin efortul conjugat al tuturor membrilor asociatiei, iar tirajul integral al volumului va fi distribuit gratuit bibliotecilor din Romania si Republica Moldova.

Evenimentul aduce in scena artisti remarcabili care confera grandoare concertului: 
-Orchestra simfonica ,,REGAL D'ART”, sub bagheta apreciatului dirijor, compozitor si orchestrator Marius Hristescu;

-admirabilii artisti lirici Alexandra Coman (soprana) si Sorin Lupu (tenor);

Concertul va fi moderat cu profesionalism de celebrul prezentator Octavian Ursulescu.

2. M.Hristescu

M. Hristescu 


3. A.Coman

A. Coman


4. S.Lupu

S. Lupu


5. O.Ursulescu

Octavian Ursulescu


Maestrul Eugen Doga crede in valoarea terapeutica a muzicii, in capacitatea acesteia de a crea o lume imaginara in care domina armonia si frumusetea, a carui infinitate o poti surprinde doar prin empatie, transformand astfel scanteia intr-o opera de arta durabila. Constient fiind de paleta larga de nuante a propriei creatii, de valentele bogate si de lumina pe care o raspandeste, domnia sa  isi numeste muzica ,,un curcubeu alb’’...
Astfel, intr-o seara a risipitorilor de frumuseti, publicul meloman va descoperi poezia muzicii si muzica poeziei intr-un concert unic in peisajul muzical romanesc, o recompensa morala pentru artistul in ,,arta de a trai cultura”, care prin talentul creator, faptuitor de bucurie, si-a castigat posteritatea, slujind cu credinta, demnitate si onoare cultura romana, ducand pe toate scenele lumii numele poetului national Mihai Eminescu.

Datele turneului:
BOTOSANI, 14.05.2017, ora 19.00, Casa de Cultura a Sindicatelor ,,Nicolae Iorga”;
BACAU, 16.05.2017, ora 19.00, Teatrul de Vara ,,Radu Beligan”;
IASI, 17.05.2017, ora 19.00, Teatrul National ,,Vasile Alecsandri”;
SUCEAVA, 18.05.2017, ora 19.00, Casa de Cultura a Sindicatelor.
         
Biletele s-au pus in vanzare in magazinele Orange, Carrefour, OMV, on-line in reteaua www.eventim.ro, iar pentru orasul Suceava si la casa de bilete a salii de spectacol.

Din respect pentru artisti si spectatori, accesul in sala de spectacol, dupa ora 19.00, nu este permis, iar biletele isi pierd valabilitatea. Copiii sub 7 ani nu pot participa la concert.

Afis Doga general de trimis

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate