Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
“Afterimage”, ultimul film al lui Andrzej Wajda, în deschiderea Cinepolitica 2017
(Cinema)
Imaginea de Apoi / Afterimage, ultima capodopera a unuia dintre cei mai mari maestri din istoria cinematografiei, Andrzej Wajda, va deschide cea de-a sasea editie a Cinepolitica, festival care va avea loc in perioada 20 – 23 aprilie, in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu si Institutul Balassi.
Subiectul ales pentru acest ultim film, inainte de trecerea autorului in nefiinta, intregeste cum nu se poate mai potrivit opera marelui regizor european.
Povestea biografica a celui mai important artist plastic polonez al secolului XX, Wladyslaw Strzeminski, prilejuieste o paralela subtila cu propriul sau destin. Wajda recreeaza lumea plina de zbucium si oprelisti a unui artist de avangarda sufocat de socialism-realismul stalinist, in era puterii depline a acestuia. Filmul are multe ecouri si trimiteri catre spiritul contemporan al societatii poloneze si al lumii postcomuniste in general. Refuzul de a capitula in fata unei ideologii impuse si tribulatiile existentei unui artist aflat cu mult inaintea timpurilor sale construiesc o naratiune plina de emotie si intelesuri adanci. O ultima mare poveste despre demnitate, integritate si nesupunere. O opera ce intra direct in posteritate.
La drum cu tata, debutul Mirunei Lazarescu in lungmetraj, completeaza programul Cinepolitica. Un road movie a carui actiune se petrece pe fundalul invaziei sovietice in Cehoslovacia, cand doi frati romano-germani trebuie sa isi duca tatal bolnav de la Arad spre Dresda, cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operatia care l-ar putea salva. Contextul politic destul de instabil le deturneaza insa planul. Pe drum intalnesc tancurile sovietice care se indreapta spre Cehoslovacia si sunt fortati sa ajunga intr-o tabara temporara din RDG. Cu granita germano-cehoslovaca inchisa, singura modalitate de a fi repatriati este sa primeasca viza de tranzit prin Republica Federala Germana.

afterimage


Tot din estul Europei vine si documentarul trump vs. Clinton, o productie romaneasca in regia lui trevor Poots, prezent si in competitia Cinepolitica cu un alt documentar despre Regele Mihai I al Romaniei, Razboiul Regelui. Trump vs. Clinton se concentreaza asupra chestiunilor esentiale pentru SUA cu un impact major asupra centrului si estului Europei. Printre acestea se numara Putin si securitatea in domeniul apararii, NATO, refugiati, post-Brexit si supravietuirea UE sau un razboi cibernetic intre UE si Rusia. Personalitatile care apar in film au fost si sunt elemente importante in jocurile de putere: ambasadorul James Woolsey - seful CIA pe timpul mandatului lui Bill Clinton, Dr. Richard Haass - presedintele Institutului pentru Relatii Externe, Fred Drasner - fostul editor al NY Daily News, guvernatorul terry McAuliffe - un apropiat al sotilor Clinton.

Festivalul International de Film Cinepolitica va avea loc in perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco  si Institutul Balassi din Bucuresti.
Eveniment sustinut de: Radio Guerrilla si Radio Romania Cultural
Parteneri media: Catavencii, Zile si Nopti, Observatorul Cultural

Parteneri institutionali: Institutul Cultural Roman, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Uniunea Cineastilor din Romania, Institutul Francez, Ambasada Israelului in Romania, Institutul Maghiar din Bucuresti, Facultatea de stiinte Politice a Universitatii Bucuresti, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Universitatea Nationala de Arta teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNAtC) si Universitatea Nationala de Arte (UNArte).
Organizat de Asociatia Cultura si Imagine
Festivalul International de Film  Cinepolitica  este finantat de Centrul National al Cinematografiei (CNC).

Poster Cinepolitica LR


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate