Dupa 30 ani in care nu a expus in Romania, Valentin Scarlatescu revine pe pamant romanesc cu o expozitie de exceptie, in care sunt adunate lucrari din intrega sa cariera artistica. Pe fondul unui context cultural efervescent pe scena Bucurestiului in aceasta perioada, expozitia organizata la Galeria Romana este o declaratie de intentie facuta publicului romanesc, ce confirma pe deplin talentul urias al unui foarte important artist contemporan.
Cu o activitate pedagogica si profesionala remarcabile, cu un simt al frumosului si al preciziei care transcede canoanele formale ale “academismului”, artistul Valentin Scarlatescu este si restaurator de pictura murala, de opere de arta clasate ca monumente istorice, activitatea sa in aceasta directie fiind una graitoare.
Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si membru al Casei Artistilor din Paris, Valentin Scarlatescu a participat la numeroase expozitii personale si de grup, in afara tarii, distinctiile si premiile obtinute venind ca o recunoastere naturala a calitatilor artistice si umane exceptionale.
Participant mai putin activ la expozitiile grupului Prolog (prin prisma distantei geografice), Valentin Scarlatescu simte si traieste, prin operele sale, in spiritul autentic romanesc care l-a insotit si il insoteste in continuare.
Lucrarile sale abordeaza teme diverse, dintre care amintim peisaje, naturi statice, teme ce exploreaza natura umana in raport cu Divinitatea, dar si cu Sinele, toate acestea alcatuind un portofoliu unitar, ce argumenteaza o pregatire profesionala solida dar si un har aparte, poate insuficient explorat si cu siguranta mult prea putin cunoscut publicului din Romania.
Titlul expozitiei aduce in atentie lucrari realizate atat in Romania, cat si in Franta, toate sub semnul credintei si al devotamentului fata de locurile care i-au marcat intreaga activitate.
In deschiderea expozitiei va vorbi criticul de arta francez Pascal Payen-Appenzeller.
Pe parcursul expozitiei, vor avea loc doua evenimente moderate de dl. Vladimir Bulat, critic de arta:
• 12 mai 2017, ora 17.00, colocviul cu tema “ Restaurarea - mestesug sau traditie”; invitati prof. Dan Mohanu si Valentin Scarlatescu.
• 25 mai 2017, ora 17.00, colocviul cu tema “Sacrul in pictura romaneasca contemporana” - invitati Sever Voinescu, dr. Petre Guran, Florin Toma.
Expozitia va fi deschisa in perioada 10 mai - 10 iunie 2017, la sediul Galeriei Romana din Bd. Lascar Catargiu, nr. 1, sector 1, Bucuresti (Piata Romana).
. |