„Literatura suedeza este unul dintre pilonii de forta ai peisajului cultural actual si sper ca publicul sa se bucure de expresivitatea si prospetimea aduse de Invitatul de Onoare al acestei editii Bookfest”, a declarat Grigore Arsene, Presedintele Asociatiei Editorilor din Romania, oraganizatorul Bookfest.
Sub sloganul „Sweden: Creating Stories”, 9 oaspeti din Suedia vor sosi la Bucuresti, pentru a participa la lecturi publice, lansari de carte, dezbateri sau mese rotunde.
Dincolo de evenimentele care au in centru literatura, Ambasada Suediei la Bucuresti isi propune ca prezenta Suediei la Bookfest sa constituie un bun prilej de a reflecta asupra unor subiecte precum educatia pentru lectura, egalitatea de gen, drepturile omului, integrarea minoritatilor si promovarea diversitatii.
In plus, evenimentele dedicate celor mai mici dintre cititori au un loc special in agenda tarii invitate anul acesta la Bookfest.
„Ii invitam in mod deosebit pe copii sa participe la activitatile dedicate lor in spatiul «Kids Corner» al Suediei”, a marturisit Excelenta Sa, Anneli Lindahl Kenny, Ambasadorul Suediei in Romania.
Lista oaspetilor de onoare ai editiei din acest an a Salonului de Carte Bookfest include atat scriitori, deopotriva poeti si prozatori, cat si artisti (ilustratori de carte), editori sau manageri culturali. O selectie generoasa de invitati, care isi propune sa ilustreze arhitectura pietei de carte suedeze contemporane, una dintre cele mai importante din lume: astazi, fictiunea suedeza se afla in topul celor mai traduse 10 literaturi ale lumii, cartile autorilor suedezi vazand lumina tiparului in traduceri ce depasesc 50 de limbi.
Suedia, tara invitata de onoare din acest an a Salonului International de Carte Bookfest, detine una dintre cele mai de succes modele de piata de carte din lume.
Fictiunea suedeza se afla in topul 10 al celor mai traduse literaturi ale lumii, cartile autorilor suedezi vazand lumina tiparului in peste 50 de limbi, 98% dintre suedezi au vizitat la un moment dat o biblioteca, designul de carte suedez este apreciat in intreaga lume, iar autoare precum Astrid Lindgren sau Selma Lagerlöf au reusit sa creeze personaje-cult, iubite de copiii de pe tot mapamondul (Pippi Sosetica, Nils Holgerson).
In plus, Suedia gazduieste cea mai ravnita distinctie din intrega lume ce revine unui scriitor in viata, Premiul Nobel pentru Literatura, precum si unul dintre cele mai frumoase parcuri tematice din lume: Junibacken, creat din dorinta de a celebra spiritul lui Astrid Lindgren, un centru care gazduieste anual peste 1500 de spectacole pentru copii.
Acesta este motivul pentru care programul pregatit anul acesta de tara invitata de onoare a Salonului de Carte Bookfest include, pe langa evenimentele dedicate literaturii si intalnirilor cu scriitorii, si o serie consistenta de manifestari dedicate profesionistilor care activeaza in lumea publishingului de carte: editori, graficieni, ilustratori, traducatori sau manageri culturali.
Cu siguranta, una dintre cele mai asteptate intalniri din programul tarii invitate este cea cu editorul Jacob Dalborg, director general in cadrul Bonnierförlagsgrupp, unul dintre cele mai importante concerne din lume – fondat la 1804, Trustul Bonnier deruleaza astazi afaceri in Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie si Europa de Est, dar si in multe alte tari din lume, insumand un total de peste 8.000 de angajati.
De asemenea, o intalnire-eveniment care ii vizeaza pe toti cei interesati de cartile pentru copii si tineret este cea cu Mårten Sandén, presedinte al Academiei Suedeze a Scriitorilor pentru Copii, unul dintre cei mai cunoscuti editori suedezi de astazi. De interes pentru cei care vor sa afle mai multe despre cartile pentru copii si tineret editate in Suedia, dar si despre designul de carte sunt si evenimentele la care ia parte Stina Wirsén, designer grafic si ilustratoare, autoare multipremiata, cu o experienta bogata in workshop-uri de ilustratie pentru copii.
Johannes Klenell, editor al uneia dintre cele mai vechi reviste europene de banda desenata alternativa din lume, „Galago”, si al editurii cu acelasi nume, dedicata benzii desenate, se afla de asemenea pe lista oaspetilor suedezi care vor lua parte la evenimente in cadrul Bookfest 2017.
Unul dintre evenimentele planuite de Suedia la Bookfest 2017 depaseste granitele publicului lumii editoriale, fiind de interes pentru managerii culturali din Romania si pentru toti cei dornici sa inteleaga cum povestile pot deveni „retete” de succes in proiectele de business: este vorba despre prezentarea unuia dintre cele mai importante parcuri tematice din intreaga lume: Junibacken din Stockholm. Creat din dorinta de a celebra spiritul lui Astrid Lindgren si inaugurat in 1996 de catre familia regala a Suediei, Junibacken gazduieste anual peste 1500 de spectacole. Cea care va realiza prezentarea proiectului la Bookfest este managerul cultural si editorul de origine romana Arina Stoenescu, cea care, alaturi de autoritatile publice locale, face parte din echipa care planuieste inaugurarea unui astfel de parc tematic si la Bucuresti: „Harap Alb, Casa Povestilor”.
Pe langa aceste evenimente dedicate profesionistilor, programul pregatit de Suedia, tara invitata de onoare a Salonului International de Carte Bookfest, editia 2017, reuneste peste 10 evenimente ce au in centru literatura, in prezenta unor nume importante ale prozei si poeziei suedeze de astazi: Aris Fioretos, Majgull Axelsson, Cecilia Hansson sau Athena Farrokhzad.
Standul Suediei, in calitate de tara invitata de onoare a Salonului de Carte Bookfest, editia a XII-a, va fi amplasat in Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Ambasada Suediei in Romania, in colaborare cu partenerii sai, vor avea loc atat la stand, cat si la spatiul de evenimente AGORA din cadrul Pavilionului C4.
In spatiul Bookfest Junior (la etaj), vor avea loc activitatile interactive pentru copii, realizate in parteneriat cu Eematico, o organizatie autohtona care care dezvolta programe educationale bazate pe joaca. Profesorii si educatorii din Bucuresti sunt invitati sa participe impreuna cu grupuri de 10-20 de copii intre 3-12 ani la activitatile din cadrul Bookfest Junior.
. |