Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
14 octombrie 2019
Recomandări
The Deep Sound of Maramures. Arhitectură acustică la Club Control din București
(Muzică)
Sunetele stravechi ale Maramuresului, gasite de un antropolog si reinventate electro in cel mai pur sound contemporan, variind de la ambiental la trance, sunt rastalmacite vizual de un cercetator taiwanez, doctor in designul architectural interactiv, faimos, printre altele, pentru o remarcabila prezentare din cadrul Mercedes Benz Amsterdam Fashion Week 2016. Batai de demult, misterioase, purtand prin timp mesajele lor pline de forta,  aluneca in reprize de trance progresiv sau psy, pentru a se pierde intr-un ambiental cu secvente de pian acustic sau in zone electro-dance experimental.
Doua concepte de cercetare, traduse intr-un limbaj estetic contemporan, doi cercetatori care exploreaza noi limbaje de expresie intr-un performance care va fi prezentat in premiera la Bucuresti miercuri, 10 mai, incepand de la ora 21.00, in Club Control. 
Evenimentul este organizat de AsCult - Asociatia pentru Cultura si Civilizatie din Baia Mare, in colaborare cu Asociatia Vasile Tomoiaga, Helios, Institutul Cultural Roman si Universitatea de stiinte Agronomice din Bucuresti.


Cei care doresc sa stie mai multe despre structura academica si de cercetare a proiectului “The Deep Sound of Maramures” sunt asteptati marti, 9 mai, incepand de la ora 17.00, de ARCUB, la Hanul Gabroveni, Sala Cafenea . Proiectul va fi prezentat in cadrul unei conferinte la care vor participa: antropologul Petru Pap - initiatorul proiectului Deep Sound of Maramures, Jia-Rey (Gary) Chang – doctor in arhitectura si design urban, dr. Anuta Pop –coordonatorul Ansamblului Maramuresul si  Andreea Ciortea, manager cultural - initiator al proiectului IA Sibiu. 

Proiectul artistic, concert si instalatie vizuala, va fi prezentat o zi mai tarziu, pe 10 mai, in CLUB CONTROL. https://vimeo.com/211642381! Traieste emotia la Club Control! Oriunde ai fi in lumea asta, poti fi alaturi de noi live, intr-o transmisiune internationala, care va fi disponibila online pe LiveStream.

CLUB CONTROL. Sunet prelucrat si lumina, arhitectura acustica inspirata de bio-arhitectura, traditii stravechi si tehnologii de ultima generatie, intr-un performance artistic care va fi gazduit, in premiera la Bucuresti, de Club Control. The Deep Sound of Maramures, un proiect care integreaza, in structuri artistice contemporane, cercetari antropologice din aria acustica traditionala, intalneste viziunea estetica a lui Jia-Rey (Gary) Chang, doctor in arhitectura interactiva, pasionat de estetici transdisciplinare, de design sau codificare creativa si tocmai de aceea colaborator al artistilor internationali, muzicieni, artisti plastici sau creatori de moda. Pentru a doua oara in Romania, Jia-Rey (Gary) Chang a venit special pentru a experimenta acest nou concept de performance transdisciplinar alaturi de antropologul Peter Gate, compozitor si muzician experimentalist, autor al unui proiect muzical unic, care si-a asumat misiunea de a promova conceptul de cultura experimentala. Li se adauga stefan Andreica, instrumentist nascut in Viseu, un virtuoz al muzicii traditionale curate, specialist in cateva instrumentele de suflat, de la taragot si fluier, pana la flaut sau saxofon. Faimos pentru valoarea autentica a muzicii sale, stefan Andreica este, totodata, un artist cu o uriasa deschidere catre muzica contemporana, adaugand un viguros filon etno celor mai sofisticate acorduri de jazz european sau experimentand cu succes cele mai pure secvete ale muzicii de avangarda. 

“Aceasta colaborare ma fascineaza in primul rand pentru ca reprezinta o extraordinara punte intre traditie si inovatie. Sunetele, pornite de la instrumentele traditionale, sunt prelucrate si transformate, conduse catre corespondentii lor contemporani, creati cu ajutorul celor mai noi tehnologii, toate acestea intr-un performance avangardist, inovator si interactiv. Chimia care se creaza intre toate aceste componente este hipnotizanta. Iar Peter Gate are o abordare artistica insolita si creativa, care m-a inspirat pentru propriile mele constructii vizuale. Speram ca publicul sa le aprecieze pe amandoua: sunet si vizual ”

– Jia-Rey Chang.


Va asteptam miercuri, 10 mai, de la ora 21.00, in Club Control din Bucuresti. Strada Constantin Mille, numarul 4. La Universitate. 
Intrarea este libera!

Peter Gate_The Deep Sound of Maramures


THE DEEP SOUND OF MARAMURES. The Deep Sound of Maramures, proiect prezentat in premiera la Haga, apreciat la Paris sau in transmisii duplex catre universitati din Londra si New York, propune o abordare hibrida interdisciplinara, fiind un mod insolit de prezentare a unor studii academice: selectate dintr-o infinita plaja a posibilelor zgomote naturale, sunetele capata intelesuri noi, gasindu-si un loc inedit in cea mai accesibila zona a ariei acustice, muzica. Proiect de promovare regionala prin cultura, The Deep Sound of Maramures propune un concept nou, interdisciplinar, care combina multiple elemente, de la spectacolul audiovizual, la secvente de film documentar, muzica electro experimentala si o cercetare etno-antropologica despre cultura veche maramureseana, include interventii ale unor ilustri artisti etnologi, printre care ilustrul instrumentist stefan Andreica, din Viseul de sus, si dansatorii “Ansamblul Maramuresului”, condus de doctor Anuta Pop.

Jia-Rey (Gary) Chang. Nascut in Taiwan, a studiat designul urban la UCLA, indrumat de faimosul architect american Neil Denari, inainte de a-si urma fascinatia pentru arhitectura interactiva si parametrica sau pentru cercetarile privind asa numita "HyperCell" - o componenta arhitecturala de inspiratie biologica. A cercetat capacitatile de auto-asamblare si auto-adaptare bazate pe dezvoltarea biologica evolutiva sau principiile comportamentale ale roiului, mediile interactive in relatie cu miscarile corpului sau diverse tipuri de programare digital de inspiratie biologica. Extrem de interesat de teme transdisciplinare dezvoltate in colaborare cu comunitatile artistice, in special cu zona de design sau moda, Jia-Rey Chang a dezvoltat in Europa proiecte privind codificarea creativa, vizualizare 2D sau 3D, design interactiv, realitate virtuala sau augumentata si a pus la punct diverse tehnologii de urmarire a miscarii. 

The Deep Sound of Maramures – curs universitar la New York. Antropologia sunetului, un proiect amplu de cercetare condus de Petru Pap, a fost lansat in urma cu cinci ani si, intre timp, a atras atentia lumii academice, atat celei romanesti, cat si celei internationale. Cercetarea a pornit de la studiul sunetului in general, in forma cea mai evoluata a plajei auditive, o bataie intr-un lemn, o crenguta care se rupe si alte structuri acustice considerate identitare, in masura in care devin mentale daca o comunitate este expusa la ele intr-un interval considerabil de timp. Acest proiect de cercetare academica are nevoie si de un vehicul de popularizare, o zona care sa se numeasca muzica si sa fie accesibil unui public larg, spune Petru Pap, prin urmare conferintele care prezinta partea academica a proiectului sunt urmate de concerte. Ideea a fost suficient de apreciata incat sa atraga atentia comunitatii stiintifice internationale. Printre cei care s-au implicat in cercetarile lui Petru Pap se numara profesorul Lee Blackstone, de la catedra de antropologie a Sociology State University din New York, care a inclus aceste cercetari in propriul studiu tematic si, totodata, a lansat un curs cu acest nume, The Deep Sound of Maramures, la Universitatea din New York.

“Scriu despre munca lui Petru Pap, care este in egala masura antropolog si muzician experimentalist. L-am contactat pentru proiectul meu academic, intitulat “Viitorul trecutului este azi: O examinare sociologica a muzicii si a identitatii romanesti”, iar Petru mi-a oferit o perspectiva unica asupra muzicii contemporane romanesti. Proiectul The Deep Sound of Maramures mi-a atras atentia initial prin prezentarile video disponibile online, care combina o estetica actuala, plina de geometrii neobisnuite generate pe calculator, cu secvente ale ruralului maramuresean. Misterul acestora a fost accentuat de muzica: atmosfera audio creata de Petru este insufletita in ritmuri pulsante si calme in acelasi timp, elementele electronice se avanta in spatiu si in afara lui. Pianul acustic si vocile din mediul rural maramuresean innobileaza o muzica menita sa evoce un spirit particular: acela al legendarei regiuni a Maramuresului.
Prof. Lee Blackstone, 
Sociology State University New York

afis-deep-sound


Parteneri : Institutul Cultural Roman, Arcub, Universitatea de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, Primaria Municipiului Bucuresti, IA - La Blouse Roumaine, IA SIBIU, Quick Mobile, Zetea Transilvania,  Helios si Club Control.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate