Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 decembrie 2024
Recomandări
Peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări la Festivalul International de Poezie 2017
(Literatură)
In perioada 15-21 mai, capitala gazduieste cea de a VIII-a editie a Festivalului International de Poezie Bucuresti. 
Editia din acest an se remarca atat prin numarul mare al invitatilor (peste 100 de participanti, din peste 30 de tari), cat si prin diversitatea formatelor care compun arhitectura celor 7 zile de manifestari.
 
La editia din acest an, Targul National de Carte si Poezie revine in program, propunand iubitorilor de literatura o oferta bogata de volume de poezie din palmaresul editurilor Editura Casa Radio, Curtea Veche, Max Blecher, Editura Muzeul Literaturii Romane, Natiunea, Nemira, Paralela 45, Tracus Arte. 

Un proiect aparte in lista evenimentelor din acest an il reprezinta aniversarea celor 95 de ani de la infiintarea Clubului PEN Romania, parte a PEN International, prestigioasa organizatie cunoscuta in intreaga lume pentru multiplele ei activitati de promovare a unei literaturi fara frontiere, de aparare a libertatii de expresie, de educatie si de dezvoltare a creativitatii si responsabilitatii in randul tinerilor. 

Intre 15 si 17 mai 2017, PEN Romania va sarbatori o varsta rotunda alaturi de reprezentanti ai 15 PEN cluburi nationale de pe mai multe continente, printr-un program de evenimente coordonat de scriitoarea Magda Carneci, presedinta filialei romanesti a acestei organizatii internationale.

Evenimentele dedicate liceenilor reprezinta, de asemenea, o noutate a editiei din acest an. Sub motto-ul „Poetry Face to Face”, 9 poeti contemporani participa la intalniri cu tineri cititori, in cadrul a trei evenimente gazduite de Liceul „Al. I. Cuza”, Colegiul National „Spiru Haret” si Colegiul National „George Cosbuc”; Clubul Unesco Adolescentii este partenerul acestui proiect. La Casa Memoriala „Tudor Arghezi” – Martisor, in cadrul FIPB 2017, vor avea loc o serie de ateliere dedicate celor mai mici dintre cititori.

Evenimentul dedicat poeziei experimentale completeaza lista formatelor inedite din cadrul FIPB 2017. 

Inspirat din citatul lui Paul Klee, celebrand plasticitatea si forta de metamorfoza a poeziei, prin hibridizare cu alte forme de expresie si genuri artistice, „metaMorph - un punct plecat la plimbare” aduce in fata publicului zece poeti internationali si romani, printre care poetul canadian Christian Bök, unul dintre fondatorii timpurii ai conceptualismului si autorul celebrului volum de poezie univocalica Eunoia, poeta si artista multimedia LaTasha N. Nevada Diggs din Harlem NY, multipremiata pentru originalitatea lingvistica a ultimului sau volum, TwERK, vocalista si regizoarea de teatru si opera Maja Jantar din Olanda si Steve J. Fowler, poet, artist si curator britanic, editor al revistei literare on-line de avangarda „3:AM magazine”; evenimentul este curatoriat de Simona Nastac si va fi prezentat de Claudiu Komartin. 

Conferintele care au in prim-plan traducatorii reprezinta un alt segment important al editiei din acest an a FIPB. 

„A traduce vs. a talmaci”, „Putting a Blotch across the Sun, Tripping up for Good at the Soul: A Translator’s Evolution” si „Ospitalitatea de limbaj in traducerea poetica” sunt temele celor trei conferinte incluse in program si sustinute de Bruno Mazzoni (Italia), Adam J. Sorkin (SUA), respectiv Victor Ivanovici (Romania/Grecia). 

Un proiect devenit traditie in cadrul FIPB este „Maratonul de Poezie si Jazz”, eveniment care marcheaza prin poezie, blues si jazz Noaptea Europeana a Muzeelor. Anul acesta, in cadrul acestui proiect sunt invitati 17 poeti din generatii si geografii literare diferite, fiecare cu cate cu o lectura publica de 7  minute. La conducerea muzicala este Mike Godoroja & Blue Spirit, una dintre cele mai autentice si mai rafinate trupe de blues din Romania, trupa care va intra in rezonanta cu poemele celor 17 invitati ai Maratonului; amfitrioni: Dan Mircea Cipariu si Ioan Cristescu.

In ceea ce priveste formatele deja consacrate, amintim cele doua evenimente importate dedicate oaspetilor din strainatate – lecturi publice ce reunesc peste 30 de poeti, din Albania, Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Republica Ceha, China, Coreea, Croatia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, India, Italia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Olanda, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ucraina, Ungaria –, alaturi de evenimentele care ii aduc la rampa pe autorii romani, precum si evenimentele mixte. 

Evolutia din ultimii ani, precum si amploarea editiei din acest an transforma Festivalul International de Poezie Bucuresti (FIPB) in cel mai important festival de gen din Romania.

24aprilie_fipb2017
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate