Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
31 ianuarie 2023
106 • Se finalizeaza reconstructia podului peste Dunare la Drobeta, de catre Apolodor din Damasc
1797 • Se naste Franz Schubert
1834 • Se deschide, la Bucuresti, Scoala de muzica vocala, de declamatie si literatura a „Societatii Filarmonice"
1937 • Se naste Mircea Micu
1953 • Ovidiu Lipan „Tandarica"
Recomandări
FEST - FDR la Timișoara
(Teatru)
La Timisoara incepe duminica, 14 mai, o noua editie a Festivalului European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti, FEST-FDR 2017. Organizat de Teatrul National si sustinut de Primaria si Consiliul Local Timisoara, FEST-FDR este unicul festival din Romania care evidentiaza spectacolul de teatru pe text romanesc si pune accent  pe identitatea acestuia in fluxul dramaturgiei europene, punand in prim plan, in acelasi timp, teatralitatea tuturor artelor spectacolului.
Editia 2017 a FEST-FDR este plasata in contextul unui concept extrem de prezent in societatea contemporana: IDENTITATE.

Spectacolul cu care s-a deschis FEST-FDR2017 duminica, 14 mai, de la ora 18,00, la Sala 2, celebreaza din perspectiva artistica 25 de ani de infratire intre Timisoara si Karlsruhe, un moment deosebit de important pentru ambele orase.

Spectacolul de teatru documentar Stolpersteine Staatstheater de Hans-Werner Kroesinger si Regine Dura, o productie a Badisches Staatstheater din Karlsruhe investigheaza indeaproape atmosfera din teatru, pe atunci avand titulatura de Teatru Regional, in lunile ascensiunii la putere a lui Adolf Hitler in Germania. Titlul Stolpersteine (Pietre  comemorative) se refera la un proiect al artistului German Gunter Demnig, care „comemoreaza victimele national-socialismului, pastrand vie memoria evreilor, romilor, homosexualilor, Martorilor lui Iehova sau a dizidentilor deportati sau exterminati”. Asa numitele “Stolpersteine” sunt pietre comemorative de forma pietrelor de caldaram, gravate cu numele si cateva date biografice ale acestora. Spectacolul se concentreaza asupra destinelor a patru angajati ai teatrului din perioada cea mai putin liberala a unui oras intemeiat pe principii precum libertatea religiei, a profesiilor si a comertului. Publicul devine partas la povestile lor, care sunt un exemplu pentru soarta a sute de artisti indepartati brutal din tot ceea ce a insemnat viata culturala a Germaniei in prima jumatate a anului 1933. Montarea anuleaza granita clasica dintre actori si public, iar la final, spectatorii sunt invitati sa analizeze individual documentele, in spatiul de joc transformat in sala de lectura.
 

credit Florian Merdes (1)


credit Florian Merdes (6)


Luni, 15 mai, publicul FEST-FDR2017 e invitat de la ora 19,00 in sala Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timisoara, pentru a urmari spectacolul Frati de cruce de Liviu Lucaci. 
O poveste cu fantome si multa iubire, desfasurata in mansarda unei case vechi: Vera si Luca, un cuplu de indragostiti, reviziteaza, inainte de a se casatori, trecutul familiilor lor, un trecut care se dovedeste a fi plin cu fantomele si pacatele stramosilor, aparent cele mai mari obstacole in calea unui viitor fericit. Spectacolul se joaca in limba maghiara, cu supratitrare in limba romana.

LP4_5322_big


LP4_5293_big


De la ora 21,00, in spatiul Salii 2, compania franceza Zahrbat si National Choreographic Center Roubaix Nord-Pas de Calais (Franta) prezinta Traks, o fabuloasa intalnire intre jazz, hip-hop si dansul contemporan. Patru personaje, fiecare cu sperantele si cu deziluziile lui, inventeaza ritmuri si pasi cu care isi masoara povestile de viata – momente comice, grave, caraghioase, duioase, in viziunea unui apreciat coregraf din spatiul coregrafiei contemporane franceze, Brahim Bouchelaghem.
 

_MG_2058Antonioli


Tracks_MG_1917Antonioli


Incheiem ziua de teatru in Piata Victoriei, cu un spectacol prezentat de la ora 22,00 de celebrul Teatru ”Masca”: Arca lui Lenin de Mihai Malaimare, despre care autorul afirma ca este „…o lume recreata din imaginile unor statui celebre care au facut gloria proletcultismului. Am pus in acest spectacol cam tot ce am crezut ca este necesar: ticalosia ascunsa abil sub masca omeneasca a liderilor absoluti, Lenin si Stalin (…) Am pus si incredibila naivitate a unor muncitori si tarani care au crezut doar in munca lor si in nevoia de rezultate care ii faceau mandri, am pus momente de duiosie, de umor, am strecurat ici si colo lucruri care te fac sa te infiori. Cu Lenin la timona, Arca se va transforma intr-o corabie fantoma care va naviga continuu, in deriva, in marele ocean al istoriei omenirii”. 
Accesul la acest spectacol este gratuit.
 

_N5A3280


_N5A3459


Biletele pentru spectacolele care se joaca in salile de teatru se gasesc la Agentiile Teatrului National: Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, in Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 - 19. Locurile pot fi achizitionate si online, pe www.tntimisoara.com.

.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate