Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Concertmaestrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, revine în România împreună cu pianista Cătălina Butcaru
(Muzică)
Dupa succesul de anul trecut, cand au sustinut trei recitaluri pe scenele din Romania, Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, si pianista Catalina Butcaru revin cu alte evenimente muzicale extraordinare. Beethoven si Brahms sunt de aceasta data compozitorii-vedeta ai recitalurilor cuprinse in periplul muzical dedicat publicului romanesc.
Evenimentele se vor desfasura sub patronajul Excelentei Sale, Ambasadorul  Austriei in Romania, Mag. Gerhard Reiweger.

Trei recitaluri vor avea loc la: Ateneul Roman din Bucuresti, pe 30 mai, ora 20.00, Sala Thalia din Sibiu, pe 31 mai, ora 19.00 si la Filarmonica Banatul, Sala Capitol din Timisoara, pe 3 iunie, ora 19.00. in acest an, turneul va cuprinde si un concert,  ce va avea loc, pe 2 iunie, ora 19.00, la Filarmonica Banatul, Sala Capitol, din Timisoara, cu orchestra Filarmonicii Banatul din localitate. 

Programul recitalurilor reuneste unele dintre cele mai frumoase si dificile lucrari pentru vioara si pian compuse de doi dintre marii B din istoria muzicii: Beethoven si Brahms. Alegerea este una ce cu siguranta va bucura si emotiona publicul, care se va reintalni cu: Sonata Nr.9, op.47, in La major -Kreutzer si Sonata Nr. 8 in Sol major, op. 30, nr. 3 de Beethoven, dar si cu Sonata nr. 1 in Sol major, op. 78, de Brahms. De altfel, melomanii din toate timpurile au fost emotionati de un program in acest fel construit:

“Zi mare azi! L-am auzit pe Enescu spunandu-si durerea pe limba lui Brahms si Beethoven. Niciodata nu mi s-a infipt melodia mai adanc in suflet si n-am simtit armonia ca fiind substanta cosmosului cea adevarata, din care se zamislesc formele si pe care noi nu o percepem decat daca ne-o revela, ne-o subliniaza’’, scria  Alice Voinescu in Jurnal (vol 1, ed Polirom, 2013).

Un recital cu un program identic a fost prezentat pe 29 aprilie 2017 publicului din Viena, care a primit cu multa caldura si entuziasm aceasta provocare muzicala, exprimandu-si incantarea fata de prestatia celor doi muzicieni prin indelungi aplauze si pe retelele de socializare: “Minunat concert! Felicitari!”. “’A fost minunat, miscator si foarte emotionant.’’, au scris exigentii spectatori vienezi.

Recitalurile se vor incheia cu un bonus: Richard Strauss/ Váša Príhoda – Vals - transcriptie dupa Cavalerul Rozelor.

Dar publicul timisorean va fi cel privilegiat, pentru ca va avea prilejul sa ii asculte pe cei doi muzicieni interpretand si Dublul concert pentru vioara si pian de Mendelssohn.

Volkhard Steude, un impatimit al muzicii de camera, canta pe o vioara Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusa la dispozitie de Banca Nationala a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.
Ca solist, impreuna cu Filarmonica din Viena, a sustinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiti ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim si Tugan Sokhiev. Turneele sale in Europa si Japonia, dar si impresionanta discografie, cotureaza cariera unui mare muzician care se prezinta acum si publicului din Romania.

Catalina Butcaru, pianista nascuta la Constanta si stabilita la Viena, a fost admisa la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obtinut diploma de solist. Pianista reuneste in palmaresul sau numeroase premii la competitii nationale si internationale, cum ar fi: Concursul Steinway in Viena,  Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, etc. In 2006 a debutat cu succes ca solista in Londra si doi ani mai tarziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanica. Albumul, care contine lucrari de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internationala si prezentat in intregime de Radiodifuziunea Austriaca. Cu aceasta ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris in cronica sa: „…This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years… ” Din anul 2000, Catalina Butcaru are o bogata activitate concertistica in Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria si Romania.

foto Mihai Cojocaru (2)


RECITALURI:
Ateneul Roman -Bucuresti- 30 mai- ora 20.00, 
Sala Thalia- Sibiu- 31 mai- ora 19.00  
Filarmonica Banatul, Sala Capitol – Timisoara - 3 iunie-ora 19.00.

CONCERT:
Filarmonica Banatul, Sala Capitol- Timisoara-2 iunie-ora 19.00


Turneu sustinut de Banca Comerciala Romana.
Organizatori: Filarmonica ‘’George Enescu’’ din Bucuresti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica Banatul Timisoara.
Cu sprijinul: Ambasadei Austriei la Bucuresti si al Societatii Austro-Romana.
Sponsori: SC Canal Sea Service SRL, Consal Trade 

foto Mihai Cojocaru


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate