Accesul la eveniment este gratuit.
Colonia Dacica Sarmizegetusa este considerata prin traditie capitala provinciei Dacia. Acest prim oras al provinciei intemeiate de romani la nord de Dunare in anul 106 p. Chr. isi are originea simbolica in legatura cu fosta capitala a regatului dac, de unde preia si denumirea. Este unul dintre siturile emblematice pentru arheologia clasica din Romania, aici desfasurandu-se ample cercetari de aproape un secol.
In ultimii ani, situl de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa demonstreaza un potential major pentru a deveni un vector al dezvoltarii durabile pentru intregul areal al tarii Hategului, beneficiind de o serie de proiecte de restaurare de anvergura in zona forului lui Traian si a capitoliului. Exista, de asemenea, un proiect in curs de derulare care are in vedere realizarea unui nou muzeu de sit, cu o importanta componenta digitala.
Prin organizarea expozitiei „Sarmizegetusa – inceputurile Daciei romane”, Muzeul National de Istorie a Romaniei, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (Cluj) si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (Deva) aduc in atentia publicului si a specialistilor date stiintifice si bunuri culturale de prima importanta rezultate prin sapaturile arheologice de data recenta intreprinse in cuprinsul acestui valoros oras antic.
Cautand sa valorizeze scenografia creata de arhitectura de inspiratie neoclasica a edificiului unde fiinteaza Muzeul National de Istorie a Romaniei, structurarea spatiului expozitional temporar se axeaza pe o serie de elemente definitorii pentru amenajarea primului oras roman intemeiat in Dacia. Astfel, temele expozitionale vizate se refera la: proiectarea axiala a orasului si a teritoriului apartinator, rolul monumentelor publice si evolutia acestora, dar si doua dintre componentele de baza ale civilizatiei romane, reflectate prin descoperirile din Colonia Dacica Sarmizegetusa – iluminatul si aductiunea si drenarea apei. De asemenea, expozitia prezinta rezultate ale studiilor recente efectuate in cadrul proiectului de cercetare CERES – Centru pentru valorizarea proiectelor cultural-stiintifice in arheologie (PN-II-PT-PCCA-2013-4-0495).
Prin traditia indelungata si anvergura cercetarii arheologice, precum si prin impactul rezultatelor in mediul stiintific national si international, situl s-a impus drept unul dintre cele mai bine cunoscute pe plan european. Ca o consecinta fireasca, in urma cu peste un deceniu, acest oras antic a fost desemnat de Ministerul Culturii ca fiind sit arheologic prioritar. Atractia acestui loc istoric asupra publicului este una cu totul aparte, de vreme ce acesta este cel mai vizitat sit arheologic din Romania. Explicatia acestui fapt rezida atat in istoria dezvaluita de cercetarea aprofundata a orasului antic, de pozitia si semnificatia sa aparte, precum si de mediatizarea constanta a rezultatelor arheologice majore din ultimii ani. Expozitia reuneste peste 140 de artefacte, o importanta parte dintre acestea provenind din cercetari arheologice recente, in unele temple putandu-se efectua corelatia dintre inscriptii si ofrande – edificiul de cult al divinitatilor Domnus si Domna sau edificiul cu dedicatii pentru zeii de la Palmyra (monument aflat in curs de cercetare).
Muzeul National de Istorie a Romaniei, ca de altfel si alte institutii muzeale din Romania, se afla de cativa ani in cumpana in ceea ce priveste lucrarile de reabilitare a edificului in care functioneaza, dar si referitor la demersurile de modernizare a expunerii permanente si valorizarea importantelor colectii detinute. Intr-o asemenea perspectiva, expozitia „Sarmizegetusa – inceputurile Daciei romane” poate fi privita si ca expresie a unui demers muzeografic modern, care cauta sa relationeze monumentalitatea unui sit clasic si particularitatea artefactelor care redau istoria cotidianului antic.
Expozitia va fi deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei in perioada 10 mai - 30 septembrie 2017 si va putea fi vizitata de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 si 10:00.
. |