Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Fluviul Alfeu sau despre exil și întoarceri de Sanda Golopenția
(Literatură)
Editura Spandugino are placerea sa va invite la cele doua evenimente de lansare a volumului Fluviul Alfeu sau despre exil si intoarceri, autor Sanda Golopentia, ce vor avea loc pe 25 si 27 mai 2017.
Joi, 25 mai 2017, ora 14:00, in Sala de Lectura a Bibliotecii Facultatii de Litere (Universitatea din Bucuresti).
 
Alaturi de autor, vor lua cuvantul: Prof. univ. dr. Liviu Papadima, Prof. univ. dr. Emil Ionescu, Romulus Bucur, Lavinia Spandonide. 

Sambata, 27 mai 2017, ora 14:00, la Scena Arena, Pavilion C1, in cadrul Salonului International de Carte Bookfest, Pavilion C1 (Romexpo). Vor vorbi, alaturi de autor: Doina Jela, Prof. univ. dr. Mircea Martin, Dan C. Mihailescu, Lavinia Spandonide. 

Tema emigratiei si a exilului ramane o tema actuala care se cere dezbatuta in cultura romaneasca. Consecintele valurilor de emigratie ale secolului XX opereaza inca. Li se alatura, de neignorat, tema stringenta a migratiei fortei de munca. Fluviul Alfeu sau despre exil si intoarceri marcheaza, in viziunea la care subscriu, un indemn la examinarea intoarcerilor din exil sau emigratie, cu potentialul lor de daruire si crestere. Inainte de anul 1989, intoarcerile prin emisiuni sau publicatii au fost semn de neuitare si modalitate de a fi utili celor de acasa, prin informare treaza cu privire la ce se intampla in lume sau in exilul romanesc. Dupa 1989, intoarcerile in Romania, cu vorba, cu gandul sau cu fapta, au fost incercari de a actiona intelectual impreuna, descoperind modurile in care experienta dobandita prin emigrare sau exil se poate varsa in efortul de intelegere si depasire al intregii societati romanesti. Proiectele, care s-au indesit in interviuri sau in eseuri, si nu lipsisera in fapt inca de la inceput, sunt proiecte in care cred, astazi, la fel ca atunci cand le-am pus pe hartie. Trecute prin filtrul experientelor din Romania, ele ar putea contribui, nadajduiesc, la limpeziri necesare.
 
Coperta Fluviul Alfeu sau despre exil si intoarceri

Sanda Golopentia
 
Profesor emerit la Brown University din Providence (SUA), Sanda Golopentia se numara printre figurile intelectuale cele mai importante ale exilului romanesc, cu contributii notabile in domeniul lingvisticii, semioticii literare, antropologiei si sociologiei. Dupa absolvirea Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti in 1961, obtine titlul de doctor al aceleiasi universitati in 1969. intre 1961 si 1980 lucreaza in cadrul Institutului de Folclor, al Centrului de Fonetica si al Institutului de cercetari etnologice si dialectologice si preda cursuri de lingvistica si semiotica la Universitatea din Bucuresti. In 1980 emigreaza in SUA, iar un an mai tarziu este profesor la departamentul de Studii Franceze de la Brown University din Providence, cursurile sale fiind axate aici pe pragmatica teatrala. Pe langa cele 20 de volume de autor si cele peste 200 de articole aparute in reviste internationale prestigioase, a mai coordonat si editat 19 volume ce au in general ca tema scoala Sociologica de la Bucuresti, un loc aparte ocupandu-l lucrarile parintilor ei, sociologii Anton Golopentia si stefania Cristescu-Golopentia.

Distinctii: Premiul Fundatiei Culturale Romane pe anul 2000; Premiul Fundatiei Gheorghe Ursu (2002) si Premiul Fundatiei Copy.Ro (2002) pentru editarea volumului Anton Golopentia, Ultima carte; Premiul „Punctul 12 al Proclamatiei de la Timisoara pentru anul 2007”; Diploma „Meritul Academic” (2008). Doctor Honoris Causa (Universitatea de Nord, Baia Mare, 2007; Universitatea de Vest, Timisoara, 2014, Universitatea „Apollonia”, Iasi, 2017). Cercetator asociat la Laboratoire Lettres, Langages et Arts si membru initiator al proiectului electronic DRAMA (Universitatea Toulouse-le-Mirail).

Dintre lucrarile publicate amintim: Sintaxa transformationala a limbii romane (cu E. Vasiliu), Bucuresti, Editura Academiei, 1968; Current Trends in Romanian Linguistics (cu Al. Rosetti), Bucuresti, Editura Academiei, 1978; The Transformational Syntax of Romanian (cu E. Vasiliu), Bucuresti, Editura Academiei, The Hague–Paris, Mouton, 1972;

Les voies de la pragmatique, Stanford, Anma Libri, 1988; Voir les didascalies (cu Monique Martinez), Toulouse–Paris, CRIC–Ophrys, 1994; Cartea plecarii, Bucuresti, Editura Univers, 1995; Les propos spectacle. Études de pragmatique théatrale, New York, Washington D.C., Baltimore, Peter Lang, 1996; America America, Bucuresti, Editura Fundatiei Culturale Romane, 1996; Desire Machines. A Romanian Love Charms Database, Bucuresti, Editura Fundatiei Culturale Romane, 1998; Vamile grave, Bucuresti, Univers, 1999; Intermemoria — Studii de pragmatica si antropologie, Cluj, Dacia, 2001; Chemarea mainilor negative, Bucuresti, Cartea Romaneasca, 2002; Learn To Sing, My Mother Said. Songs of the Women of Breb/Hori de femei din Breb, Baia Mare, Editura Ethnologica, 2004; Limba descantecelor romanesti, Bucuresti, Editura Academiei Romane, 2007; Emigrantii Carter, Bucuresti, Paideia, 2008; Viata noastra cea de toate zilele, Bucuresti, Curtea Veche, 2009; Romana globala, Bucuresti, Fundatia Culturala Secolul 21, 2009; Hacia une nueva definición de las didascalías, Madrid, ÑAQUE Editora, 2010; Arhipelagul gustian.
Contributii la istoria scolii Sociologice de la Bucuresti, Bucuresti, Editura Enciclopedica, 2016; Structuri, sisteme, transformari. Studii de lingvistica si poetica, Bucuresti, Editura Academiei, 2016; Constantin Brailoiu sau despre globalizarea etnomuzicologiei, Bucuresti, Spandugino, 2016.

Despre Editura Spandugino

Editura Spandugino, fondata in 2008, promoveaza un model cultural al calitatii. Ne-am propus sa acordam importanta si sa dam amploarea cuvenita institutiei mentoratului, a dialogului si a recuperarii memoriei. Viziunea noastra este strans legata de convingerea ca fara intelepciunea provenita din experienta, fara modele, fara consolidarea unui tesut bazat pe valori profund umane intre indivizi si fara o cultura a dialogului, nicio comunitate nu poate sa supravietuiasca. Pariul nostru este accesul spre universalitate si iesirea din limitele particularului, prin indepartarea prejudecatilor si a barierelor culturale de orice fel. In politica noastra editoriala de promovare a cartilor si autorilor, tinem mult la prezenta autorilor in cadrul protocolului de lansare a cartilor, constienti fiind de cat de mult avem de invatat unii de la altii.

Afis_Fluviul Alfeu_Facultatea de Litere


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate